Tips van Bekende Vlamingen

Walter Grootaers heet mij welkom in ‘The Gardens of Antwerp’, oftewel ‘zijn’ Lier!

mei 8, 2019

Walter Grootaers, fiere vader van 4 kinderen, grootvader, tv-presentator en opper Kreuner, maar ook schepen van de stad Lier. Kort gezegd, een boeiende man die ik graag beter wil leren kennen.

Op maandag 29 april 2019 ging ik langs in het Stadskantoor in Lier, voor een interview met Walter Grootaers.


Walter, wat is je favoriete plekje in Lier?
Wel, dat is een vraag die mij al vaker gesteld is.
Ik heb een deel van mijn jeugd doorgebracht in de Ringenhofweg in Lier en dat is vlak aan de Nete, richting Duffel. Je hebt daar zo een fantastisch landschap. Onder andere Dries van Noten, de modeontwerper, woont daar in een prachtig huis, dat je dat fantastische zicht meegeeft. Als jonge kerel woonde ik daar met mijn ouders en broers in de sociale woonwijk wat verderop en dan ging ik vaak in mijn eentje naar de Dijk, waar je de Nete en de Netes bij wijze van spreken ziet samenvloeien. Het is een prachtig landschap dat naargelang de jaargetijden verandert van kleur. Ik kon daar soms uren zitten kijken, vooral in de lente en de zomer, maar ook in de winter is het er prachtig, maar dan kwam ik er minder. Dit stukje Lier, richting Duffel op de Dijk, is ook een heel fijne verbindingsweg voor fietsers van Duffel of Mechelen richting Lier.  Er zijn nog prachtige plaatsen hier in Lier en ik wil zeker andere plaatsen niets te kort doen, maar voor mij persoonlijk is dit mijn lievelingsplekje en één van de mooiste stukjes Lier.

Ga je hier dan ook bewust op zoek naar rust?
Ja, absoluut! Ik zeg altijd, ‘je ziet daar de Netemeanderen door het landschap’, en dat is zo mooi.

Je bent geboren in Duitsland, hebben jullie daar lang gewoond?
Ik was ongeveer 8 jaar toen we in Duitsland vertrokken zijn en dan zijn we naar Leopoldsburg verhuisd, daar hebben we nog 5 of 6 jaar gewoond en dan zijn we naar Lier vertrokken. Maar al mijn familie woonde in Lier, zowel vader en moeder zijn van Lier afkomstig. Mijn 2 oudste broers zijn ook nog in Lier geboren en dan zijn we met 3 in Duitsland geboren en mijn jongste broer dan in Lommel!

Echt wel Lierenaren in hart en nieren dus!
Absoluut, heel mijn familie woonde in Lier, tantes en nonkels, grootouders.

Waar ben je als schepen van Lier het meest trots op?
Op de hele mooie combinatie die we hebben van een historische kern en veel natuur. Onze historische kern is heel gezellig en met veel werelderfgoed zoals bv. het Begijnhof, als je door het centrum wandelt val je van de ene verbazing in de andere wat historische gebouwen betreft, zoals bv. de grote Kerk, de Zimmertoren,… Maar daarnaast hebben we ook heel veel mooie fietstrajecten, waardoor het zowel in het centrum als daarbuiten heel mooi is.

Is er iets wat je graag nog wil realiseren als schepen?
Ik heb al heel wat gerealiseerd, maar momenteel ben ik bezig met plannen voor een speelbos. Zoals ik al vertelde hebben we hele mooie fietstrajecten waardoor je van het centrum van Lier echt naar buiten kan. Heel Lier (op 1 klein stukje na) is omringd door Vesten, het is een traject van ongeveer 4.3 km, waardoor we het groen naar het centrum brengen.
Als je het Begijnhof doorkruist, helemaal naar achter en je gaat door de grote poort dan kom je op de Vesten. Daarachter is er een open ruimte met weiden, waar ik een speelbos van wil maken. Dat is iets wat ik heel belangrijk vind en zo kunnen we die groene long nog meer tegen het centrum aanplakken.

Ik zou jullie graag even complimenteren met jullie website! Deze is zeer duidelijk en uitgebreid, zeker als je een bezoekje wil plannen aan Lier!
Dat is heel fijn om te horen, ik ga het zeker doorgeven aan de betrokken personen.

Jullie hebben heel veel streekgerechten.
Ja absoluut, waarvan de ‘Lierse vlaaikes‘ toch wel ons oudste streekgerecht is.
Verder hebben we heel veel Lierse bieren, ik ben zelf wel geen bierdrinker, dus ik ken ze niet zo goed.
Lier had vroeger heel veel bierbrouwerijen, maar echt gigantisch veel, dus ik vroeg mij vroeger altijd af, wie drinkt dat allemaal, maar het is echt iets waar we fier op zijn. Lier is de poort van de Kempen, we zitten op 15km van Mechelen en 15km van Antwerpen. We zijn Kempenaars, maar toch weer niet helemaal, we zijn Antwerpenaars, maar ook weer niet helemaal. We hebben de nuchterheid van de Kempenaar en voelen ons daar dan ook het meest mee verbonden, maar onze neuzen staan richting Antwerpen en vroeger ging de Lierenaar altijd weg naar Antwerpen, ging daar winkelen en zo voort en de laatste 12 jaar trekken we regelmatig naar Mechelen. Mechelen is de laatste jaren dan ook heel mooi geworden en is enorm open gebloeid. Lier is een provinciale stad met geschiedenis en we liggen heel centraal waardoor we veel keuze hebben.

Lierenaren worden ‘Schapenkoppen’ genoemd, vanwaar komt die bijnaam?
Het verhaal van de Schapenkoppen komt uit de Middeleeuwen. De Lierenaar kreeg in die tijd de keuze tussen een veemarkt (een schapenmarkt) of een universiteit. De Lierenaar wou de universiteit niet (deze ging dan naar Leuven) en wij kozen voor de veemarkt, vandaar dat we nu Schapenkoppen genoemd worden. Toen ik schepen van toerisme was, in 2000, hebben we een kleine rondvraag gedaan bij de Lierenaren of ze nu wel voor de universiteit zouden kiezen. Maar de Lierenaar wil de universiteit nog steeds niet, ze vinden het veel te druk.

Het Schapenkopje is wel een leuk logo, dat jullie ook goed uitspelen!
Er zijn heel veel voorwerpen waarin het Schapenkopje voorkomt, van praline in die vorm, tot schapenknuffels,…
Zelf vind ik ‘Lierke Plezierke’ veel meer de lading dekken van de Lierenaar en dat vind ik persoonlijk onze leukste titel.
De Lierenaar heeft altijd graag gefeest, er is enorm veel te doen in Lier en dat maakt het allemaal zo leuk.

Is er een evenement in Lier dat er voor u persoonlijk bovenuit steekt?
Nee, zeker niet één, het is het volledige aanbod.
We hebben zo een mooi aanbod, dat je eigenlijk elk jaar van wat verschillende evenementen zou moeten proeven. We hebben heel veel toffe wijkfeesten, verder is er in de zomer elke donderdag ‘Lier Centraal’, een fijn muziekfestival.
We hebben ook 3 voetbalploegen, dus er is voor ieder wat wils.

Voetbal heeft ook altijd een belangrijke rol in je leven gespeeld!
Ik ben al van mijn 8 jaar supporter van Lierse SK! Dat is ondertussen al 56 jaar en dat zal ook zo blijven. Ik ga graag naar hun matchen kijken. We hebben in Lier het geluk, om voetbalploegen op 3 verschillende niveaus te hebben, die elkaar perfect aanvullen. Ook de jeugdwerking is hierbij heel belangrijk!

Hoe zou je Lier omschrijven bij toeristen?
Tegen Engelstalige toeristen (of mensen die Engels begrijpen) zeg ik altijd ‘Lier is The garden of Antwerp’.
Als mensen drukte willen, moeten ze maar naar Antwerpen trekken. Willen ze kunnen genieten van erfgoed, natuur, rust, dan zijn ze in Lier aan het juiste adres.

Merken jullie dat Vlaanderen aan populariteit wint bij buitenlandse toeristen?
Absoluut, sinds 2000 zien we dat stijgen. Die groei is dus al heel wat jaren aanzienlijk, zonder enige terugslag. We hebben jaren gehad dat we pieken hadden met heel veel Amerikanen, dan weer jaren met veel Engelsen of Chinesen. Dat maakt het dus altijd wel heel boeiend, maar we zetten natuurlijk ook wel in op dat internationale toerisme!

Ben je iemand die zelf graag op citytrip gaat in België?
Ik ga graag op citytrip, maar liever in het buitenland, omdat ik daar veel meer rust heb. Dan heb ik echt het gevoel op vakantie te zijn. Ik heb dat ook met winkelen, ik winkel echt niet graag. Als mijn vrouw op vakantie vraagt om te gaan winkelen, doe ik dat met veel plezier, vraagt ze dat hier, dan zeg ik ‘ga maar alleen’.

Doe je in het buitenland soms ideeën op van dingen die je graag in Lier wil realiseren?
Ja, toevallig een paar weken geleden was ik in Parijs, mijn dochter wou daar enkele musea gaan bezoeken en we zijn daar met het gezin naar toe getrokken.We wandelden daar door een winkelstraat, die vol gekleurde paraplu’s hing, ik had het wel al eens op foto gezien.
(Walter toont mij ondertussen een foto op zijn GSM)
Dat is iets wat ik graag bij ons in de Antwerpsestraat zou realiseren. We hebben de Kleine en de Grote Antwerpsestraat, de straten sluiten op elkaar aan, maar de ene is smaller dan de andere. Die straat in Parijs vol merkwinkels is helemaal te vergelijken met onze Kleine Antwerpsestraat. Op deze manier krijg je terug dynamiek in de plaatselijke middenstand en het is een echte publiekstrekker.
Als je dit wil realiseren moet je natuurlijk budget vrij maken, intern overleg houden met alle handelaars, een volledige beeldstudie van de straat maken. Nadien kan je dan acties beginnen bouwen rond dit thema.
Ik weet niet of het gaat lukken, maar ik wil het zeker proberen en ga het binnenkort hier in Lier ook voorleggen, want het loont zeker de moeite.

Hebben jullie veel last van leegstand in Lier?
Op zich valt dat goed mee, het is 14% tot 15%, maar het is te geconcentreerd, waardoor het opvalt.
We hebben wel heel wat initiatieven om deze leegstand tegen te gaan, zoals pop-ups. Sinds kort laten we de leegstaande gebouwen ook invullen door artiesten (als de eigenaars akkoord zijn uiteraard), dit voor expo’s. Het is pas opgestart, maar kan zeker een rollend effect krijgen.

Je combineert heel veel zaken, politiek, de Kreuners, tv-optredens. Is het anders om te kunnen optreden in Lier?
We hebben eigenlijk nog niet zo vaak in Lier opgetreden. Vorig jaar hebben we hier in de zomer gestaan, maar toen was het zeker al 15 of 20 jaar geleden. Ik ben dan altijd wat nerveuzer, het is een thuismatch en je kan wat nieuwe en andere dingen uit proberen. Eens het eerste nummer gespeeld is en de klank zit goed, ben ik gerust en is het vooral genieten. Maar de tournee van vorig jaar was helemaal geweldig.

Er is heel wat te doen om het milieu en het klimaat, hoe gaan jullie als stad hier mee om?
Wij doen als stad heel veel voor het milieu en zijn hier ook al lang mee bezig. Maar ik besef dat het voor de Lierenaar heel moeilijk is om te zien wie wat doet. Daarom ben ik bezig met het ontwikkelen van een tool, een website of app, waar al deze zaken gedigitaliseerd kunnen worden. De afgelopen week heb ik hier al een interne vergadering over gehad en ik zou dit ook graag uitbreiden buiten Lier. Ik heb hierover al gesproken met Bart Somers, burgemeester van Mechelen, zodat we bv. kunnen samenwerken.
We zouden alle bedrijven in Lier en Mechelen kunnen bezoeken en op deze website ingeven wat zij voor het milieu doen. Maar ook elke Lierenaar zou zijn eigen inspanning op deze website kunnen ingeven, je hebt als gezin bv. 2 wagens, verkoopt er 1 van en koopt 2 fietsen in de plaats. Zo kan iedere Lierenaar duidelijk zien, wie wat doet voor het milieu. Ik ben er van overtuigd dat dit superhandig kan zijn en visueel een duidelijk beeld geeft.

Is de drukste politieke periode, de rustigere Kreunersperiode en andersom?
Het voorjaar is politiek gezien sowieso zeer druk, de zomer is meestal rustiger. Maar in de maand augustus ben ik dan vooral bezig met het lezen, leren en voorbereiden van nieuwe dossiers. Het is hier dan ook wat rustiger op het Stadskantoor.
Met de Kreuners spelen wij pas eind van het jaar, maar deze concerten zijn al allemaal uitverkocht, ik maak mij dus zeker geen zorgen! In december spelen we in de Roma in Borgerhout en in de Ancienne Belgique in Brussel.

Hebben jullie een bepaald ritueel voor een optreden?
We vinden het heel belangrijk om het laatste half uur alleen met de groep te zijn, geen bezoekers in onze kleedkamer te hebben. We gaan dan nog eens door de set, we grappen en dollen wat ondereen zodat we ontspannen op het podium komen.

Er zijn heel veel muziekwedstrijden, wat is uw grootste tip aan het aanstormende talent?
Blijven werken en blijven doorgaan! Het is nu allemaal veel makkelijker dan vroeger. Maar het belangrijkste blijft, veel zingen, live optreden, desnoods gratis. Begin klein en bouw dat verder op, je kan groots dromen, maar de kans is groot dat als je in het Sportpaleis begint, dat dat je enige keer zal blijven. Toen wij met de Kreuners doorbraken, hadden wij gewoon al heel veel ervaring en waren we een keigoede liveband. Wij zijn ook begonnen in heel kleine café’s, parochiezalen, sporthallen, buurtfeesten, festivals,… het is een traject dat je moet doormaken.
Ik geloof in de sterkte van groepen die zich live kunnen waarmaken, dat vind ik heel belangrijk.

Wat is je eerste muzikale herinnering?
Oh, ik heb een heel goed geheugen en dat staat echt op mijn netvlies gebrand.
Ik was een jaar of 9 en samen met mijn broers was ik met de fiets naar de kapper geweest aan het station van Leopoldsburg. Het was heel mooi weer en toen we bij de kapper buiten kwamen stond daar een auto en die speelde ‘You really got me ‘ van ‘The Kinks’.
Toen wist ik dat ik muzikant wou worden.
Ik wou heel graag drummer worden en dan ben ik aan de Academie van Beringen-Mijn slagwerk gaan volgen. Ik heb dat daar 2 of 3 jaar gevolgd en dan zijn we naar Lier verhuisd.

Voel je dat muzikale talent ook bij je kinderen?
Ik laat hen graag zelf ontdekken waar hun talent zit.
Mijn dochter van 17 heeft veel muzikaal talent, zij heeft afgelopen vrijdag nog opgetreden hier in Lier tijdens een wedstrijd ‘Lokale Helden’. Dat was hier in het jeugdhuis voor een 100 man en ze heeft dat fantastisch gedaan.

Ben je dan zenuwachtiger dan als je zelf moet optreden?
Ik was zeker zenuwachtiger dan Luka zelf, ja.

Je oudste dochter is dan weer in de politiek gestapt.
Zij is bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober inderdaad opgekomen in Duffel, ook bij de Liberalen. Ze had het tweede meeste stemmen, maar er was maar één liberaal verkozen, maar dat zijn de eerste politieke stappen. Ze heeft dat goed gedaan!

Bloed kruipt waar het niet gaan kan!
Zo is dat….

Hoe zou je graag hebben dat mensen je herinneren?
Ik hoop toch als muzikant, dat het liefste eigenlijk!

Hoe zou je jezelf in 3 woorden omschrijven?
Oh, dat is moeilijk.
(Het is even stil)
Nuchter (dat is waarschijnlijk dat kempisch bloed), vastberaden en heel open.

Nog een slotvraagje, ben je een Bourgondiër?
Voor een stuk wel, ik ga graag eten, dat geeft mij rust, dan kan je tijd nemen om te eten. Gezellig tafelen, met een glaasje wijn bij, gewoon wat proeven en genieten.

Bedankt voor dit fijne interview Walter! Nog heel veel succes met al je toekomstplannen en ik hoop binnen enkele jaren door de Kleine Antwerpsestraat te kunnen wandelen en te genieten van heel wat gekleurde paraplu’s!

 

 

Meer info:

Toeristische Dienst Lier
Grote Markt 58
2500 Lier
https://www.visitlier.be/agenda/a/toerisme-lier/3FC7DB74-07B7-325F-88BAD0AD1136C2EA
https://www.instagram.com/stad_lier/
https://www.facebook.com/visitlier/?ref=search&__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARBkuPUBZfV_6b4TS58GY1iuLCIC9Uw10NNPXVFA7gP7gFPfJNiw2grM1TPJANSfsqmC8mLNy9OHRQor
https://www.facebook.com/StadLier/

Walter Grootaers
https://www.instagram.com/walter.grootaers/

De Kreuners
https://www.dekreuners.be/
https://www.instagram.com/dekreuners/
https://www.facebook.com/De-Kreuners-16968037314/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARAw75Zl9VD6_dthZ2lgbJZyk0W59J6eIUP1sImFklQr3HeJZL0OL_owF65sAxKDHKXjOyc_irUFrtHS

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.