Natuur, Uitstappen

Hondenzwemvijver Sint-Truiden

mei 22, 2018

Eind 2016 kwam ik via de Facebookpagina van Radio 2 Limburg te weten dat er in Sint-Truiden een zwemvijver voor honden openging. Daar moest ik natuurlijk samen met mijn hond Storm naar toe, want hij is een echte waterrat. Het werd een fantastische ervaring en we keerde meerdere keren terug. Door wat perikelen met de zwemvijver in 2017 zijn we een jaar niet daar geweest.
Op 20 mei 2018 was het terug zover en ging ik opnieuw een kijkje nemen, in de hoop Storm veel zwemplezier te schenken. Bij aankomst is er niemand aanwezig en heeft Storm de zwemvijver voor hem alleen. Niet veel later staan ook de volgende honden aan het hekje en ook aan toeschouwers is er geen gebrek. Een mevrouw komt bezorgd vragen of het al warm genoeg is.

De omgeving van de zwemvijver is leuk voor een wandeling, er is een grote speeltuin waarin kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven, aan de grote vijver zitten heel wat vissers en er is een kabouterbos. Voor ieder wat wils, en ook het kijken naar honden in de zwemvijver staat blijkbaar bij veel mensen bovenaan hun lijstje!

De hondenvijver heeft een oppervlakte van liefst 160 vierkante meter en is 1,20 meter diep. Rondom ligt een omheinde weide van 900 vierkante meter. Dankzij de instroom van water uit de Trudobron kunnen de viervoeters altijd genieten van vers en gezond zwemwater. Je kan zowel langs het kabouterbos als langs de kant van de speeltuin de zwemvijver betreden. Aan beide ingangen hangt een groot bord met de richtlijnen. Aan de zwemvijver zijn er inloopplanken aan beide zijden, zodat honden hun spieren niet moeten overbelasten om uit het water te klimmen. Verder staan er bankjes, zodat jij wat kan genieten van het zonnetje terwijl je hond naar hartenlust speelt!

Ik zie veel honden zo het water induiken, maar Storm maakt handig gebruik van de inloopplanken zowel om zowel in als uit het water te komen. Storm is echt zwemverslaafd en krijgt er niet genoeg van! Als ik niet snel genoeg een speeltje in het water gooi, dan gooit hij er zelf eentje in.

De vermoeidheid slaat na een tijdje toch toe, tijd om hem af te drogen en zijn badjas aan te doen.

Op het volledige domein zien we vele vuilbakken en bordje om aandacht te vragen om te sorteren of hondendrollen op te ruimen. Het volledige park is gratis toegankelijk van 6u-22u!

De hondenzwemvijver is een echte aanrader, vers water, geen sterke stroming zodat ze op eigen tempo kunnen zwemmen en alles afgesloten zodat ze ook rond de vijver kunnen crossen!

Top gedaan Sint-Truiden!

Sportieve groetjes,
Charlotte & Storm

Meer info:
Hondenzwemvijver Sint-Truiden
Parkeren kan aan Jeugdcentrum De Tochtgenoot
Trudobron 20
3800 Sint-Truiden

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Nancy nackaerts juli 29, 2018 at 9:38 pm

  Hallo ,
  Moet je reserveren voor de hondenvijver of kan kan je er altijd terecht …
  mvg Nancy

  • Reply Charlotte juli 30, 2018 at 6:54 am

   Beste Nancy,

   de hondenzwemvijver is gratis en vrij toegankelijk. Je kan er altijd terecht zonder reserveren, het poortje blijft open tot 22u, alleen in de wintermaanden is het tijdelijk gesloten. Veel plezier!

   Groetjes Charlotte

 • Reply Celine juni 28, 2019 at 2:02 pm

  Hallo, wij waren eens gaan kijken en waren enorm teleurgesteld. Het water was vies en wou echt mijn hond er niet in laten zwemmen. Welk jaar dit was weer ik al niet meer .. waarschijnlijk dus 2017. Is het nu dan wel weer de moeite? Is het proper? Ben je er al geweest in 2019?

  Mvg,
  Celine

  • Reply Charlotte juli 2, 2019 at 7:17 pm

   Beste Celine,
   ik ben dit jaar nog niet aan de zwemvijver geweest. Eind vorig jaar (rond oktober 2018) ben ik er wel een aantal keer geweest en was het er heel fijn vertoeven.
   Groetjes Charlotte

 • Reply Amrita oktober 14, 2020 at 9:38 am

  Is het vandaag open?

  • Reply Charlotte oktober 14, 2020 at 5:36 pm

   Best Amrita,

   de hondenzwemvijver is vrij toegankelijk.
   Voor recente openingsuren kan je best contact opnemen met het stadsbestuur van Sint-Truiden.
   Veel plezier!

   Groetjes Charlotte

  • Reply Diana mei 30, 2021 at 9:14 am

   Bestaat de hondenvijver nog

   • Reply Charlotte juli 22, 2021 at 5:58 pm

    Beste Diana,

    normaal bestaat de vijver nog maar voor recente informatie kan je best contact opnemen met de Stad St-Truiden.

    Groetjes Charlotte

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.