Tips van Bekende Vlamingen

De zen-momenten van Jasmine Van Grieken in de Lommelse Sahara

juni 20, 2018

Jasmine Van Grieken is schepen van sport, samenleving en internationale samenwerking in Lommel. Verder werkt ze als model en heeft ze tweemaandelijks een rubriek in Jet Magazine.

Jasmine is een fervent loopster en je kan haar vaak terugvinden in de Lommelse Sahara, waar ze dan even halt houdt aan de prachtige uitkijktoren.


Hierbij wat meer info over de uitkijktoren:
Benieuwd hoe de Lommelse Sahara en omgeving er vanuit de lucht uitziet? Dat kan je met eigen ogen ontdekken vanaf een 30 meter hoge uitkijktoren. De indrukwekkende constructie beschikt over drie platforms die je een wijde blik op de omgeving bieden.
De locatie voor de uitkijktoren, ontworpen door architectenbureau Ateliereen en MaMu architecten, is niet voor niets de Lommelse Sahara. Een indrukwekkend stukje natuur en één van de belangrijke hotspots in onze stad. Voor een optimale bereikbaarheid sluit de locatie van de toren aan op de bestaande wandel-, fiets- en menroutes.
De inspiratie voor de look van de uitkijktoren haalden de ontwerpers uit het glooiende lijnenspel van de zandduinen in de Sahara. Dit lijnenspel heeft geleid tot een opmerkelijke materiaalkeuze voor de gevel: touw. Ruim 3,5 kilometer in totaal. Touw heeft een natuurlijke kleur en uitstraling, maar is tegelijk soepel en relatief zwaar, waardoor het zal gaan doorhangen. Door het afwisselend strak en los om de toren te wikkelen ontstaan de kenmerkende lijnen van de Sahara. Bij het beklimmen van de trap kijkt de bezoeker tussen de touwen door naar het landschap.
(https://www.lommel.be/product/581/uitkijktoren-sahara)

Het interview werd afgenomen op 4 juni aan de uitkijktoren in de Lommelse Sahara.

 

Jasmine, we staan hier aan de prachtige uitkijktoren, kan je wat meer vertellen over dit fantastische plekje?
Tijdens het lopen kom ik altijd langs onze uitkijktoren. De Sahara is niet enkel om te wandelen maar ook om te lopen en je ziet hier ook veel fietsers en mountainbikers. Ik vind het heel aangenaam om hier te lopen en ik passeer dan wel altijd, maar ik ga dan wel niet nog eens naar boven tijdens mijn lopen. Die trappen nog van boven naar beneden vind ik wat te veel van het goede. Ik vind de uitkijktoren hier heel schoon passen, hij is eigenlijk modern en dan zo met die koorden, daarmee hebben ze de natuurlijke glooiing willen nabootsen. Verder heb je het water op de achtergrond, het is echt heel goed geslaagd. En als je dan boven bent heb je een prachtig uitzicht, bij mooi weer zie je helemaal tot in de buurgemeenten. Boven hangen er ook bordjes waar op staat welke buurgemeente je ziet in welke richting. Het is hier zo rustig, gewoon zitten en genieten, lekker picknicken. Verder worden hier ook heel veel foto’s getrokken, het is prachtig als je van bovenuit bv. de ondergaande zon kan vastleggen.

Ik heb gelezen dat je ook een hangmat kan huren?
Ja, dat klopt, dat is nieuw! Je kan je hangmat reserveren en uitlenen in de Soeverein. Je kan eigenlijk op retraite komen in de Lommelse Sahara! Als je de hangmat ophangt tussen de bomen met zicht op het water heb je echt een vakantiegevoel, zwemmen in het water mag niet. Na een uurtje Sahara ben ik helemaal zen! Honden zijn aangelijnd ook welkom in de Sahara en mogen wel een plons in het water nemen, verder hebben we ook enkele losloopweides voor honden.

Is er iets wat je nog graag zou toevoegen aan de Sahara?
Ik vind dat je de natuur de natuur moet laten en de dingen niet te vol moet zetten, dan doe je weer afbreuk. We hebben de Sahara met de uitkijktoren, maar ook de voetgangersbrug, (ook voor fietsers) met een verbinding naar het kanaal. Er komen wel nog enkele nieuwe speeltuigen, ook allemaal in natuurlijke materialen.

Wat zou je graag gerealiseerd zien in Lommel, als je geen rekening moet houden met budgetten of andere partijen?
Als ik met niets rekening moet houden, zou ik willen dat er geen armoede meer zou zijn in Lommel, dat elk kind alle basisbehoeften heeft en kan sporten. We proberen dit nu al door te voorzien in cheques waarmee kinderen kunnen deelnemen aan sportactiviteiten. We hebben dan ook veel te bieden op het gebied van sport. Verder zou ik ook graag iets doen voor ouderen, we investeren heel veel in de jeugd en de jeugd is uiteraard ook de toekomst! Ik zou graag een plaats creëren waar ouderen kunnen sporten. Het zou fijn zijn als we speciale bewegingstoestellen voor senioren kunnen integreren in de speeltuin. Zo kunnen grootouders mee sporten als ze meekomen met hun kleinkinderen. Dit alles in dezelfde natuurlijke materialen. Als er dan nog geld over is, maken we de rusthuizen gratis, want dat kost nu veel te veel geld en als ik alle geld van de wereld had dan zou ik zorgen voor een shuttlebus van het rusthuis naar de Sahara en naar de speeltuin.

Absoluut, ik ben fan!
Dat moet toch fijn oud worden zijn!

Heb je een lievelingsevenement in Lommel?
Vroeger was dat het Criterium, maar dat is er niet meer. De Moto GP vind ik heel chique, één van de toppers van Lommel en ook ‘Beeldig Lommel’ is fantastisch. Dat is zo druk, dan loopt er wel 60.000 man in de straten, echt genieten. Verder kan je mij uiteraard terugvinden op sportevenementen, het is moeilijk kiezen omdat er veel te doen is in Lommel. Ik kan even goed genieten als ik op woensdagnamiddag met ons mama naar de markt ga en dan nadien een terrasje bij mooi weer.

Over een terrasje gesproken, heb je een favoriete streekgerecht?
Oei, dat zijn dan zandkoeken, de Lommelse Saharakoeken, we hebben ook pralines in de vorm van het Glazen Huis (kegeltje) en Lommels bier. Honger en dorst zullen we dus zeker niet lijden. Zelf eet ik heel graag asperges, die worden hier veel gekweekt, recht van bij de aspergeboer, superlekker.

Past er bij die favoriete gerechten ook een lievelingsdrankje?
Oh, ik ben rap content, ik lust alles cava, champagne, in de zomer een rosé wijntje of een cocktail. Eigenlijk houd ik niet zo van gemixte dranken, omdat ik dat vaak te zoet vind. Maar een Moscow Mule vind ik wel heel lekker. Het is fris op een zomerse dag en leuk geserveerd in koperen mokken.

Ben je een desserten mens?
Nee, ik hou niet zo van desserten. Ik kan wel genieten van een ijsje, maar dan niet onmiddellijk na het eten.

Heb je als schepen van sport ook een lievelingsport?
Lopen eh, alles draait om lopen tegenwoordig. Vroeger was dat zwemmen, maar dat doe ik nu niet meer. Doelloos baantjes trekken is niets voor mij en de resultaten die ik vroeger behaalde kunnen nu niet meer. Ik heb altijd graag gezwommen en er veel in kunnen bereiken, maar dat is voorbij. Het niveau van vroeger kan ik niet meer halen en de sportmentaliteit zit er nog altijd in, dus dan liever niet meer, maar later bij de senioren misschien. In Lommel hebben we ook een trio triatlon en daar heb ik ook al aan meegedaan, Voorlopig hou ik het bij lopen en we hebben hier dan ook ongelooflijk veel mogelijkheden, op de piste, aan de fitometer, de Sahara, verschillende soorten ondergronden voor veel afwisseling. Er is zoveel keuze om te lopen en je hebt zoveel mooie uitzichten.

Zijn er ideeën die je in het buitenland hebt opgedaan, die je graag in België zou willen zien?
In Dubai heb je een promenade aan de zee en daar hebben ze een km-lange zachte lopersondergrond. Echt fantastisch, maar dat is weer zo een idee voor als we niet weten wat te doen met ons geld! Verder ben ik heel blij dat we binnenkort ook een BMX-parcours in Lommel gaan hebben. Hier zijn we al drie jaar mee bezig en ik hoop dat het dit jaar eindelijk afgeraakt, zodat onze Lommelse BMX-ertjes niet meer naar Zolder of Dessel moeten.

Ga je zelf graag op vakantie in eigen land of liever in het buitenland?
Als ik op vakantie ga, het liefste in het buitenland. Ik probeer dan ook buiten de echte vakantieperiodes te gaan, want ik hou niet zo van massatoerisme. Ik koop dan een catalogus over het land waar ik naar toe ga en huur er een auto en trek er zelf op uit. Zo ontdek je de mooiste plaatsen en leer je de cultuur en de mensen echt kennen en dat vind ik heel boeiend.
Voor een paar dagen, ga ik wel eens graag naar de zee of in de winter als er sneeuw ligt naar de Ardennen om eens te langlaufen. In het buitenland zal ik dan wel weer naar de zon trekken omdat ik niet zo van skiën hou.

Bedankt voor het gezellige interview en heel veel succes met al je toekomstplannen!

 

Meer info:

Sahara Lommel
Sportveldenstraat 10
3920 Lommel
Coördinaten uitkijktoren: 51°15’06.7″N 5°17’40.9″E

https://www.lommel.be/product/581/uitkijktoren-sahara
http://toerismelommel.be/
http://toerismelommel.be/nl/hangmatten-uitlenen
http://toerismelommel.be/nl/voetgangersbrug
http://www.beeldiglommel.be/
https://www.instagram.com/jasminevangrieken/
http://jasminevangrieken.blogspot.com/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.