Tips van Bekende Vlamingen

Emily Vannes over haar liefde voor muziek vanop het domein van Kasteel Meylandt

april 1, 2019

Zondag 25 maart 2019 had ik afgesproken aan Kasteel Meylandt met Emily Vannes. Emily doet op dit moment mee aan het VTM-programma The Voice van Vlaanderen, in het team van Bart Peeters. Tijdens de ‘blind auditions’ zong ze het nummer ‘One And Only’ van Adèle, buiten 3 coaches, “draaide” ook 96% van kijkend Vlaanderen. Hoog tijd dus om deze getalenteerde zangeres uit Heusden-Zolder beter te leren kennen.

We gaan wandelen aan Kasteel Meylandt, één van de trekpleisters van onze gemeente Heusden-Zolder, ook Emily haar hondje Chopin is van de partij!

Meer info over kasteel Meylandt:
Dit waardevol gebouw is momenteel de thuishaven van de gemeentelijke academie voor beeldende kunsten. Het adellijke leen Meylandt heeft een lange geschiedenis en wordt voor het eerst vermeld in 1385. Dan wordt het ‘Hof ter Boeckt’ genoemd. ‘Milandt’ wordt het eerst vermeld in 1603. In 1715 komt het landgoed door huwelijk in bezit van Ridder Arnold de Theux. Hij laat het landhuis verbouwen tot een luxueus kasteel. In 1842 werd het aanzienlijk gewijzigd door Minister van Staat Bartelémy-Théodore graaf de Theux de Meylandt. De huidige vorm, in neo-classicistische stijl, dateert van de laatste verbouwing door zijn zoon Albert graaf de Theux de Meylandt in 1907. De gemeente Heusden kocht het landgoed in 1959. Het park is vrij toegankelijk, er is een losloopweide voor honden en in het visserslokaal ‘De Blokhut’ is het aangenaam toeven voor een tasje koffie of stevig biertje. Hier vertrekt ook de wandeling ‘Vallei van de Mangelbeek’ en ontdek je op de monolieten in de boomgaard waarom hoogstam hier zeldzaam is. Het borstbeeld herinnert aan de belangrijkheid van zijn bewoner Graaf Barthélemy de Theux, minister van staat. Hij stond mee aan de wieg van ons huidige België, schreef mee aan de eerste grondwet en speelde een belangrijke rol bij de eerste koningskeuze.
(https://www.visitlimburg.be/nl/wat-te-doen/kasteel-meylandt)

 

 

Emily, wil je je eerst even voorstellen?
Ik ben Emily Vannes, ik kom uit Heusden-Zolder en ben 27 jaar. Ik werk parttime in de bibliotheek van Heusden-Zolder en parttime bij Datwyler in Alken, aan de receptie. Verder geef ik ’s avonds ook nog zangles en treed ik in het weekend ook op met een band of met akoestische set op feestjes, recepties en huwelijken.

Ben je al van kindsbeen af bezig met muziek?
Toen ik 4 jaar was, ben ik gestart met muziekinitiatie. We leerden daar noten lezen en blokfluit spelen. Ik vond dat heel leuk en had toen ook een keilieve juf. Dat en mijn papa die thuis muziek speelt zijn dan ook mijn eerste herinneringen aan muziek. De lessen gingen door in de kelder van de Muze (Cultureel Centrum Heusden-Zolder), een plek waar ik ook nu nog heel graag kom.

Nadien volgde ik notenleer en mochten we verschillende instrumenten uitproberen om er dan één te kiezen dat we leerden bespelen. Ik herinner mij vooral het gevoel van grote verantwoordelijkheid als kind. Ik koos toen voor de dwarsfluit. Deels omdat er onmiddellijk de juiste klank uitkwam en anderzijds omdat ik dat een fijne juf vond en daar een goed gevoel bij had. Maar eigenlijk speel ik nu geen fluit meer.

Welke instrumenten bespeel je nu nog?
Piano, gitaar en ukelele.

Vind je het ook het leukste om jezelf muzikaal te begeleiden tijdens het zingen?
Helemaal niet! Het liefste werk ik samen met iemand die muziek maakt, zodat ik mezelf volledig kan concentreren op de zang. Maar ik vind het wel goed om te oefenen.

Schrijf en componeer je ook zelf nummers?
Ja, ik heb muziekhumaniora gevolgd met het doel om beroepsmuzikant te worden. Na mijn middelbaar ben ik dan ook verder gaan studeren aan PXL Music in Hasselt.  Als je eerste muziekinstrument een blaas- of snaarinstrument is, leer je als tweede piano en nadien komt zang. Dat was mijn eerste kennismaking met het zingen van popmuziek, daarvoor kreeg ik steeds klassieke zang.  Daar heb ik dan ook nog meer ondervonden dat muziek echt mijn “dada”is. En dat piano en gitaar gemakkelijker combineren is met zang dan dwarsfluit. Het was na een tijdje dan ook niet meer het juiste instrument voor mij om mezelf tot uiting te brengen.

Welk genre zing je het liefste?
Country, folk, pop, jazz, …. Maar de algemene lijn is dat ik singer-songwriter het allermooiste vind.

Zou je in dit genre dan ook graag een eigen album uitbrengen?
Als ik zelf mijn album mag schrijven zeker. Het is heel anders om liedjes te zingen die je zelf geschreven hebt, dan om covers te brengen. Bv. het liedje van Adèle, dat ik tijdens de ‘blind auditions’ gezongen heb, zing ik supergraag, maar zou ik nooit zelf kunnen schrijven. Zo ver sta ik nog niet in het songwriten.

Vind je het moeilijker om eigen nummers te brengen?
Ja, het is veel moeilijker om mijn eigen songs te schrijven en daarna zingen, omdat het veel emotioneler is. Het is gewoon een directe lijn vanuit mijn hart.

Enkele jaren geleden heb je al eens aan de Voice meegedaan, merk je verschil?
Dat is al 6 jaar geleden. Ik ben ondertussen volwassener geworden. Ergens is het nu makkelijker, omdat ik weet wat ik kan verwachten. Ik was toen 21 en had geen idee wat er zou komen of wat me te wachten zou staan….

Vorige editie zat je in team Regi, nu koos je voor Bart Peeters als coach. Is er een groot verschil?
Ze zijn allebei heel joviaal en heel gepassioneerd met muziek bezig, maar uiteraard is er een verschil in genre. En natuurlijk heeft elke coach zijn eigen persoonlijkheid.

Ik heb echt nachten wakker gelegen om na te denken voor welke coach ik zou kiezen. Ik had zoveel schrik om de verkeerde keuze te maken. Want stel je voor als het niet zou klikken? Maar Bart komt heel toegankelijk over, heeft ook een supergoede band met zijn publiek en kan altijd zichzelf zijn. Hij is bovendien echt een vaste waarde in de muziekwereld, maar bovenal een heel mooi mens. Ik voel me ook echt op mijn plaats bij hem in het team.

Heb je een bepaald ritueel voor een optreden?
Ik drink dan heel veel water en probeer een beetje in een eigen bubbel te komen omdat ik nog altijd en voor elk optreden last heb van podiomvrees. Ik probeer dan tegen mijzelf te vertellen dat ik mijn uiterste best ga doen om het goed te doen en dat ik er iets moois van ga maken voor iedereen die gekomen is.  Weet je, er zit niets tussen mij en de muziek: het is een rechtstreekse lijn vanuit mijn hart dus optreden voor mij is heel persoonlijk.
Maar het is niet zo, dat ik voor elk optreden drie rondjes draai ofzo en altijd dezelfde kousen draag ofzo.


Heb je veel last van stress?

Echt heel veel last en ik denk dat het gewoon de aard van het beestje is. Ik kan het wel goed verwerken éénmaal ik begonnen ben. Dan kom ik in de sfeer en voel ik me ook veiliger op het podium met een bandlid naast me. En ik oefen echt veel om zo zelfzeker mogelijk op het podium te staan. Geen losse eindjes of onzekerheden als ik moet optreden. Mijn nummer dat ik tijdens de audities bracht, heb ik bv. dagelijks noot per noot met mijn papa geoefend. Als je op het podium staat, sta je een beetje in je blootje. Maar als het dan allemaal goed komt en ik merk aan de feedback van het publiek en de band dat ik goed presteer dan voel ik mij helemaal in mijn element. En achteraf blijft het genieten van die positieve glow.

Zit dat muzikale dan in de familie?
Mijn papa is orgellist en heeft zijn eigen bands gehad. Ik herinner mij dat ik als kind zijn orgel en andere instrumenten thuis zag staan. En hij lijkt alles te weten over muziek. Ik heb altijd genoten om met hem over muziek te babbelen.

Ik heb ook nog 2 broers en een zus en zij hebben die muziek zeker ook meegekregen, maar zij hebben andere interesses waarin zij heel getalenteerd zijn.  Mijn zus kan bv. dansen en is heel artistiek en tegelijk is ze is heel georganiseerd. Zij beheert ook mijn artiestenpagina.

Je zus is een beetje je manager?
Ja, eigenlijk wel. We lachen er altijd mee dat zij mijn persoonlijke filter is.

Is de band met je familie nog hechter geworden met je deelname aan de Voice?
We hadden al een hele goede band en mensen die ons goed kennen zullen ook beamen dat wij een heel hechte en sterke familie zijn. Maar mijn deelname heeft onze band zeker nog versterkt.

Heb je een grote droom op muzikaal gebied?
Kunnen optreden in bv. culturele centra en dat mensen echt zeggen: we gaan naar de show van Emily kijken. Dat ze echt komen om naar mij te luisteren.

Kijk je ook uit naar de reacties achteraf?
Absoluut, die kunnen zo hartverwarmend zijn. Nu met de Voice bv. krijg ik zoveel berichtjes en spreken er zoveel mensen mij aan. Ik had dat echt niet verwacht, maar het is superfijn, vooral omdat het allemaal positieve reacties zijn.

Je stem is je werkinstrument, stemproblemen krijgen, is dat de ergste nachtmerrie?
Oh ja, ik heb daar gelukkig geen ervaring mee, maar dat lijkt me absoluut een nachtmerrie! Ik heb de voorbije jaren het zingen wat achteruitgeschoven. Nu denk ik vaak, was ik maar eerder terug begonnen. Misschien was ik er toen ook niet klaar voor, ik sta nu veel sterker in mijn schoenen en ben mentaal gewoon veel sterker.

Zou je graag nummers schrijven voor anderen artiesten?
Ja, ik denk dat nummers schrijven voor iemand anders een hele beleving is! Het lijkt mij fantastisch om bijvoorbeeld een mooi duet te schrijven met een artiest.

Zijn er internationale artiesten waar je graag eens mee zou samenwerken?
Ik zou heel graag eens praten met Emmylou Harris (Amerikaanse countryzangeres), zij is voor mij gewoon de coolste zangeres.
Oh ja, en Joni Mitchell (Canadese singer songwriter), alles komt recht uit haar hart. Ze trekt haar niets aan van regeltjes en doet gewoon wat voor haar goed voelt.  En natuurlijk Adèle. Zo een powerlady waar ik ook echt naar opkijk.

Zou je graag ons land vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival of bv. zingen in een musical?
Het songfestival zou een nog groter avontuur zijn dan de Voice! Vooral omdat het zo een hoog glamourgehalte heeft, lijkt het me wel wat.
Het is niet zo dat ik erop gebrand ben om bekend te worden want ik wil niet perse een “platte” tv-persoonlijkheid worden. Maar als er iets bij is wat ik goed kan, bv. iets enthousiast aankondigen, dan zou ik dat heel fijn vinden!

Zou je alles opgeven als ze je morgen aanbieden om je eigen album uit te brengen?
Alles in één keer opgeven, zeker niet. Helaas moeten mijn rekeningen betaald blijven. Ik heb ook gewoon de luxe om zoveel jobs te combineren die ik heel graag doe!

Wat brengt je tot rust?
Wandelen, ik wandel heel graag en de natuur brengt mij rust. Het is fijn om met Chopin op stap te gaan en hij weet dat ook. We hebben een fijne routine. Verder vind ik rust bij mijn familie, lekkere pasta maken en een goed glas wijn erbij.

Ben je een Bourgondiër?
Ja, ik eet heel graag, maar het ligt ook wel gevoelig. Ik eet voornamelijk veganistisch en ik merk dat veel mensen daarvan schrikken. Ze weten niet goed wat ik dan wel eet, want er is nog veel onwetendheid over veganisme. Ik eet geen vlees en geen kip en ook geen melkproducten, ik eet wel soms vis.

Ik heb heel veel moeite met hoe wij met onze planeet omgaan. De natuur is zo mooi, maar veel mensen leven in de stad en trekken de natuur niet meer in.

Ben je een denker?
Ja, ik zoek steeds naar het waarom in de dingen en kan echt over die vragen wakker liggen. Ik ben wel een echt gevoelsmens, denk misschien wat anders dan de meeste mensen en bovendien ik ben een ongelooflijke twijfelaar.

Ik probeer eraan te werken en ben nu al veel zelf zekerder dan vroeger, mede dankzij mijn papa. Ik merk dat mijn mindset nu beter is dan vroeger. Ik weet nu als ik hard voor mijn muziek werk dat ik ervoor weggelegd ben. Ik kan nu rechtuit toegeven dat ik trots ben op mijn prestatie in de Voice.

Had je al verder willen staan in je leven?
Ergens wel en ergens niet. Ik voel mij nu heel goed en ben gelukkig en tevreden. Dat is het allerbelangrijkste.

Wat is je band met Kasteel Meylandt?
Ik heb hier schilderacademie gevolgd en ik vind dat er altijd zo een speciale sfeer hangt rond kunstige gebouwen. De Muze heeft hetzelfde effect op mij, gewoon ‘good vibes’! Het is fijn als mensen hun gevoelens kunnen uiten door middel van kunst.

Haal je uit die kunstige gebouwen ook extra inspiratie?
Ja, misschien wel.

Ik heb mijn eerste EP (klein album) opgenomen in de Muze, samen met Allesio Di Turi. Hij heeft er samen met mij voor gezorgd dat mijn eindproject (want dat was het opnemen van deze EP), een volwaardig mooi project is geworden. Ik was toen 21 en had precies nog geen benul van de dingen die gebeurden. Maar het was te gek om te doen en ik zal het nooit vergeten.

Zijn er nog plaatsen die je graag wil aanbevelen?
Ik heb mijn hart verloren aan Hasselt, het is de hoofdstad van Limburg. Het is klein, mooi, fijn, er zijn altijd hippe dingen te doen. Ik heb ook in Hasselt gestudeerd, het is voor mij dus zeker een speciale plaats.

Verder heb je hier in Hasselt ‘All about Eve’, waar je vegan kan eten en vegan make-up kan aankopen. Het is een beetje vooruitstrevend, samen voor een betere wereld!

Om af te sluiten Emily, ga je graag op vakantie in eigen land?
Ik ga heel graag naar de zee, ik ben er in januari nog geweest met Chopin en enkele vrienden. Het was ijskoud, maar schitterend, dan kan je echt uitwaaien! In de Ardennen is het dan weer leuk om te wandelen. Ik geniet dus zeker van de prachtige natuur die ons land te bieden heeft.

Emily, heel erg bedankt voor het fijne interview! Ik wens je veel succes met je zangcarrière en ik hoop dat we samen kunnen werken aan een betere wereld!

 

Meer info:

Emily
https://www.facebook.com/vannesemily/?ref=br_rs
https://www.instagram.com/emmyemmylou/
https://www.youtube.com/watch?v=EYhcwFkmdVU&feature=youtu.be
https://vtm.be/the-voice-van-vlaanderen

Kasteel Meylandt
Meylandtlaan 41
3550 Heusden-Zolder
http://www.academie.be/


CC Muze

Dekenstraat 40
3550 Heusden-Zolder
http://www.muze.be/

All about Eve
Ridderstraat 5
3500 Hasselt
https://www.allabouteve-conceptstore.com/
https://www.facebook.com/allabouteveconceptstore/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.