Tips van Bekende Vlamingen

Burgemeester Joop Verzele vertelt trots over zijn eiergemeente Kruishoutem

juni 15, 2018

Joop Verzele is burgemeester van Kruishoutem sinds 2009. Hij is muzikant van opleiding, waarvoor hij ging studeren aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij doceert notenleer aan de Muziekschool in Kruishoutem en als organist verzorgt hij de eucharistievieringen in de Sint-Eligiuskerk van Kruishoutem. Vanaf 1 januari 2019 fusioneert Kruishoutem met buurgemeente Zingem, deze nieuwe fusiegemeente heet Kruisem.

Joop is een geboren en getogen Kruishoutemnaar en zijn lievelingsplekjes liggen dan ook in Kruishoutem. Joop is trots op zijn Kruishoutem, maar de vele inwoners ook op hem, dat merk je onmiddellijk als je in de gemeente vertoeft.

Eén van de lievelingsplekjes van de burgemeester is de uitkijktoren van Kruishoutem, deze wordt op de website van Hultheim omschreven als:
Gebouwd in 1963, initiatief van René D’Huyvetter, toen gemeentesecretaris en voorzitter van de plaatselijke VAB-VTB afdeling. Toren in redwood (sequoia), opgetrokken tussen vier betonnen palen. Staat op een hoogte van 57m. boven de zeespiegel. Het panorama reikt het verst in noordoostelijke richting: de Leievallei van de zuidrand van Gent over Deinze naar Zulte. De E17 vormt een lint in het landschap. De uitkijktoren staat op de overgang van het vlakke Zandig Vlaanderen naar het golvend landschap van de Vlaamse Ardennen.

Het interview met de burgemeester werd gedeeltelijk op het gemeentehuis afgenomen en gedeeltelijk aan de uitkijktoren op 3/6/2018.


Joop, wat is uw lievelingsplekje in Kruishoutem?

Kruishoutem is zo een toffe gemeente met heel wat mooie plekjes, dat het moeilijk is om te kiezen. Eén van mijn favoriete plekjes is de uitkijktoren, van daaruit heb je zo een mooi zicht en het is er rustig. Je bent amper 100 meter uit het centrum en zit midden in de akkers met zicht op alle landbouw. Verder ben ik ook ontzettend trots dat wij het Europees Cartoon Center in onze gemeente hebben, iets wat je misschien eerder in een grootstad verwacht. Het schoenmuseum ‘Shoes Or No Shoes’ is ook een mooie internationale trekpleister en verder hebben wij het 3-sterrenrestaurant ‘Hof van Cleve’ van Peter Goossens in onze gemeente. Peter en zijn echtgenote Lieve zijn trouwens ook inwoners van de gemeente. Verder hebben we zes kastelen in de gemeente, deze zijn wel niet toegankelijk.

Je bent duidelijk een fiere burgemeester! Wanneer kunnen we u terug vinden op of aan de uitkijktoren?
Ik kom hier naartoe om een moment van rust te vinden. Het kan zo druk zijn in Kruishoutem, met veel bedrijvigheid, de E17 vlakbij, de fabrieken. Dan heb je hier de kalmte en het mooie uitzicht. Van hieruit kan je zien wat voor een landelijke gemeente we zijn, onze landbouwers zijn altijd in de weer.

Vinden er soms toeristische activiteiten plaats in de buurt van de uitkijktoren?
De uitkijktoren is dringend aan vernieuwing toe. We hebben besloten om een volledig nieuwe uitkijktoren te laten plaatsen, een architect zal een tekening maken voor een nieuwe constructie. Verder hebben we heel wat fietsroutes in onze streek, de ‘Gulden Eiroute’ is een fietsroute van 46km die start op de Markt van Kruishoutem en die ook langs onze uitkijktoren voorbij komt. De ‘Gulden Eiroute’ was trouwens de derde meest verkochte fietsroute van Oost-Vlaanderen. Verder is er in de meimaand ook een gebedswake aan het Mariakapelletje tegenover de uitkijktoren.

Om aan te sluiten op de ‘Gulden Eiroute’, de Gulden Eifeesten’ is één van de grootste evenementen van eiergemeente Kruishoutem?
Absoluut, Kruishoutem is gekend als de eiergemeente en de Gulden Eifeesten blijven dan ook het uithangbord van onze gemeente. Het is een echt feestweekend voor de gemeente, waarbij we op zoek gaan naar een Eierprinsje en prinsesje, onze Eierboer wordt gekozen, er is een grote fuif en op Paaszondag de verkiezing van de Eikoningin. Hierbij gaan we steeds op zoek naar een gepaste ambassadrice voor onze gemeente. De winnares ontvangt een auto die ze mag houden en niet na een jaar moet inleveren, hierin zijn we toch uniek. Op Paasmaandag is er dan de eierworp vanuit de kerktoren, een echt familiefeest. Er zijn dat weekend tal van optredens, kindernamiddagen, een volksfeest voor senioren, er is een Paasontbijt, kortom de 5-daagse van het jaar!

Zijn er nog andere evenementen in de gemeente die u nauw aan het hart liggen?
Kruishoutem is een drukke gemeente, er is bijna elk weekend iets te doen. We houden van feesten en vooral van de gezellige buurtfeesten. De wijkfeesten van de Biest liggen mij dan ook nauw aan het hart en vind ik zelf één van de fijnste volksfeesten van de gemeente. De Biestfeesten vonden dit weekend trouwens voor de 50ste keer plaats. Ze zijn uitgegroeid van kleine wijkfeesten naar een toffe 3-daagse met tal van activiteiten voor jong en oud, met dit jaar ‘Café d’Eté’, een echte zomerbar, een optreden van ‘The Covrettes’, een eetfestijn en zoveel meer. Naast de Biestfeesten heeft elke deelgemeente wel een eigen stevig feest of meerdere activiteiten. Kruishoutemnaren zijn een feestpubliek en komen graag buiten, ze feesten graag op hun eigen manier!

Als u geen rekening zou moeten houden met andere partijen of budgetten, wat zou u dan graag nog realiseren in Kruishoutem?
Als Burgemeester van de eiergemeente en voorzitter van het Gulden Eicomité zou ik graag een soort bezoekerscentrum oprichten waar de geschiedenis van het ei te zien is. Dit zijn natuurlijk zaken die veel geld kosten, maar het is wel iets waar ik altijd van gedroomd heb.

Tot slot nog een vraagje over de komende fusie, wat is uw kijk op de toekomstige fusiegemeente Kruisem?
Kruishoutem zal op 1 januari inderdaad fusioneren met Zingem en dat gaat misschien raar klinken, maar wij fusioneren omdat wij tegen fusies zijn. We fusioneren nu met een gemeente die ongeveer even groot is als de onze en we hopen zo te vermijden om opgeslorpt te worden door een groter geheel en zo onze eigenheid te kunnen behouden. Hopelijk staan we samen sterk genoeg, zodat ze ons niet opslorpen. Het is een beetje vooruitziend en we hopen er sterker uit te komen. Wij willen zeker vooruit, we breiden ook onze industriezone uit en gaan ook woonprojecten aan, maar Vlaanderen is zo volgebouwd, als je hier naar de akkers kijkt, waar kan je dat nog vinden in Vlaanderen? Kruisem zal een 15.500 inwoners hebben, die in oktober een nieuwe gemeenteraad mogen kiezen, zodat we vanaf januari aan de slag kunnen gaan. We merken ook dat het leeft bij de inwoners, zo heeft bakker Mahieu een ‘Kruisemtaart’ op de markt gebracht. Deze bestaat uit een zanddeeg, luchtige vanillecrème, frambozenvulling, marsepein en meringue. Ik had het geluk de taart te mogen voorproeven en ze valt bijzonder in de smaak!

Bedankt voor de hartelijke ontvangst op het gemeentehuis en het bezoek aan de uitkijktoren! Nog heel veel succes met alle toekomstige projecten!

 

Meer info:

Uitkijktoren
Machelsestraat
9770 Kruishoutem

Schoenenmuseum ‘Shoes Or No Shoes’
Vandevoordeweg 2
9770 Kruishoutem
www.shoesornoshoes.com

Europees Cartoon Center
Brugstraat
9770 Kruishoutem
www.ecc-kruishoutem.be

Hof van Cleve
Riemegemstraat 1
9770 Kruishoutem
https://www.hofvancleve.com/

Brood en banket Mahieu
Passionistenstraat 10
9770 Kruishoutem
https://www.facebook.com/Brood-Banket-Mahieu-151803501522403/

http://www.hultheim.be/index.php/kruishoutemse-curiosa/44-de-uitkijktoren-machelsestraat-kruishoutem

http://guldeneifeesten.be/

http://www.kruishoutem.be/website/82-www/130-www.html

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.