Eten & Drinken, Uitstappen

Lierke Plezierke…

mei 11, 2019

Op maandag 29 april 2019 trok ik naar het Stadskantoor in Lier voor een interview met Walter Grootaers.
Uiteraard wou ik die dag wel wat meer van Lier zien, dus nam ik voor vertrek een kijkje op hun website.
www.visitlier.be is een superoverzichtelijke website waar je alle toeristische trekpleisters, horeca-adresjes en doe-activiteiten op terug kan vinden. Het is één van de duidelijkste en allesomvattende toeristische Vlaamse websites die ik al bezocht heb.
Het werd mij dan ook al snel duidelijk dat ik aan een paar uurtjes Lier niet genoeg zou hebben.


Ik vertrek in de voormiddag naar Lier en mijn eerste stop is de ‘Toeristische Dienst’, deze is gelegen in de voormalige raadszaal van het Stadhuis, op de Grote Markt. Een prachtig gebouw, vol authentieke elementen in combinatie met moderne touchscreen monitors waar je het verleden en heden van Lier kan leren kennen. De schapenkopjes spelen ook op de toeristische dienst een belangrijke rol en ik vind het ook wel een leuk herkenningspunt. Willen jullie weten vanwaar de naam ‘Schapenkoppen’ komt en waarom ik hier dan ook zoveel souvenirs in de vorm van schaapjes tegen kom? Lees dan snel het interview met Walter Grootaers, hij vertelt er jullie alles over.

Ik verzamel wat toeristische informatie en wandel van de Toeristische Dienst naar de vlakbij gelegen Sint-Jacobskapel, ook wel de ‘Spaanse Kapel’ genoemd. Lier heeft heel wat Kerken en Kapelletjes, waarvan de Sint-Gummaruskerk misschien wel de bekendste is.

Van op de Grote Markt wandel ik verder naar het Zimmerplein, waarbij ik passeer langs de Gevangenenpoort, een beschermd monument, in 2009 werd deze van oorsprong Gotische poort volledig gerestaureerd. Op het Zimmerplein is uiteraard ook de Zimmertoren gelegen, ik had deze toren graag bezocht, net als het Zimmermuseum, maar jammer genoeg was daar vandaag geen tijd voor (en is het Zimmermuseum op maandag gesloten). Wil je nog meer weten over de Zimmertoren en Louis Zimmer, dan kan je ook een Zimmerwandeling maken, waarbij een gids je alles vertelt wat je altijd al wou weten over Lier en Louis Zimmer.

Ik blijf hier vandaag wel lunchen, want aan de Zimmertoren is horecazaak ‘De Zimmer’ gelegen, met zicht op de Nete. Ik installeer mij op hun gezellige terras en geniet van hun originele kaart. Op de foto’s herkennen jullie een heerlijke smoothie, een wortelexplosie, home-made ice-tea en hartige wafels, waarvan eentje met zalm en eentje met ham. De bediening verloopt vlot en superhartelijk. Ik voel mij even echt op vakantie!

Het is tijd om door te gaan, want om 14u staat mijn interview gepland.

Ik stop nog even aan het Begijnhof, waar het prachtig wandelen is. Ik zie ook veel groepen toeristen hier een rondleiding met een gids volgen, maar helaas is er voor mij geen tijd over.

Om 14u sta ik in het Stadskantoor voor mijn interview en ook hier wachten de schapensouvenirs mij op!

Na het interview was het uiteraard hoog tijd om op zoek te gaan naar het lievelingsplekje van Walter Grootaers, want daar draaide het vandaag toch om.

Ik breng eerst nog een bezoek aan de Sint-Gummaruskerk.

De Sint-Gummaruskerk werd gebouwd op de plek waar een Romaanse parochiekerk stond, gewijd aan Sint-Jan-de-Doper.
De bouw van de Sint-Gummaruskerk begon in 1378 en duurde ongeveer 200 jaar. Zo komt het, dat de onderste geledingen zuiver gotisch zijn, de middelste barok, en de torenkap rococo.
De bouwheren waren de families Keldermans en De Waghemakere.
Op 20 oktober 1496 werd hier het huwelijk van Filips de Schone en Johanna van Castilië ingezegend.
(info www.visitlier.be)

De Kerk is niet te bezoeken tijdens misvieringen en een gedeelte van de Kerk is enkel toegankelijk na het betalen van een toegangsprijs.

Vooraleer ik naar de Ringenhofweg vertrek, stop ik nog even bij Bakkerij De Vocht want, zoetekauw die ik ben, ik moest de echte ‘Lierse Vlaaikes’ vandaag toch eens proeven. Het Liers Vlaaike is het oudste streekgerecht van de stad Lier!

Het Liers vlaaike is een klein kruidig gebakje op basis van kandijsiroop en vier kruiden dat volgens een specifiek (geheim) recept gebakken wordt. Het is één van de symbolen van de stad Lier. Het is een plaatselijke specialiteit met een verre regionale uitstraling. De geschiedenis ervan gaat een hele tijd terug. Felix Timmermans vertelt er een verhaal over in zijn boek “Het keersken in de lanteern”.
In 1999 werd in de stad Lier de “Orde van het Liers vlaaike” opgericht, met als doelstelling het bewaren en bewaken van de kwaliteit van het Liers vlaaike, welke tevens het recept ervan bewaart. Op 25 januari 2007 werd het Liers vlaaike door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing officieel erkend als Vlaams streekproduct. Op 9 december 2013 kreeg het Liers vlaaike van de Europese Commissie de status van beschermde geografische aanduiding .
(info wikipedia)

Om mijn bezoek aan Lier af te sluiten trok ik nog naar de Ringenhofweg, hier aan de Vesten richting Duffel, het is het lievelingsplekje van Walter Grootaers. Na een wandeling kom ik aan het water en begrijp ik meteen wat Walter bedoelt. Het is hier zo rustgevend, de natuur is prachtig en ik zou hier zelf ook uren kunnen wandelen. Ook de prachtige woning van Dries Van Noten (modeontwerper) is hier gelegen en hij heeft een echt vakantiezicht vanuit zijn tuin. Wat mij opviel tijdens mijn zoektocht naar Walter zijn lievelingsplekje is, hoe vriendelijk de mensen hier zijn. Elke wandelaar, jogger, fietser knikt vriendelijk of zegt even goedendag….
Kortom, het is hier gewoon ‘geweldig gezellig’.

Dit was zoals jullie lezen, geen toeristisch artikel zoals jullie van mij gewoon zijn.
Er is heel veel in Lier te zien en te doen, maar trek minstens een volledige dag uit en als het kan, trek er dan gewoon een weekendje voor uit.
Lierke Plezierke doet voor mij zijn titel alle eer aan en ik kom zeker nog eens terug!

Veel plezier,
Charlotte

Meer info:
Toeristische Dienst
Grote Markt 58
2500 Lier

https://www.visitlier.be/agenda/a/toerisme-lier/3FC7DB74-07B7-325F-88BAD0AD1136C2EA
http://www.zimmertoren.be/
http://dezimmer.be/
https://www.instagram.com/visitlier/
https://www.instagram.com/de_zimmer/
https://www.facebook.com/visitlier/
https://www.facebook.com/dezimmerlier/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.