Natuur, Uitstappen

Kapel van Helshoven & Helsheaven

augustus 21, 2019

Via een reportage in het nieuws op TV Limburg maakte ik kennis met ‘Helsheaven’. Helsheaven is een zwevend kapelletje gemaakt uit kersenhout door Frits Jeuris. Het zou wel eens de nieuwe trekpleister van Sint-Truiden en Borgloon kunnen worden en het wordt nu al vergeleken met het doorkijkkerkje in Borgloon. Het leek mij dan ook de moeite om dit zwevende kapelletje eens te bezoeken.

Begin augustus trok ik samen met mijn ouders naar Helshoven voor een bezoekje aan Helsheaven, maar eerst bezocht ik nog de kapel van Helshoven.

Helshoven?
Helshoven is een gehucht van Hoepertingen, een deelgemeente van de Belgische gemeente Borgloon. Het gehucht bevindt zich in het zuidwesten van de gemeente Borgloon nabij de gemeentegrens met Heers en Sint-Truiden. Helshoven is gelegen aan de kruising van de weg die Hoepertingen met Groot-Gelmen verbindt en de heirbaan Tongeren-Bonen.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Helshoven)

De Kapel van Helshoven is een beschermd monument en een nog veel bezocht bedevaartsoord, hier wordt Onze-Lieve-Vrouw van Blijde Verwachting vereerd. De Kapel is gelegen in een prachtig park, achteraan is er een crypte met ongelooflijk veel kaarsjes, beeldjes en schilderijen, een minimuseum. Wil je zelf een kaarsje branden, ook dat kan, er zijn speciale kaarsenhuisjes, verder is er ook nog een waterput. In de Kapel zelf worden nog eucharistievieringen gehouden op dinsdag en donderdag en op 15 augustus is er steeds een openluchtviering.

Wil je graag meer info over de Kapel van Helshoven? Surf dan even naar:

https://www.euroreizen.be/vakanties/haspengouw/kapel-helshoven
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kapel_van_Helshoven

Na een moment van rust in de Kapel en een wandeling door het prachtige parkje, ga ik op zoek naar het ‘Zwevend Kapelletje’, dat dus vlakbij zou liggen. Verder had ik nog gelezen dat het aan de Galg en op het hoogste punt van Helshoven gelegen is. We wandelen langs het Kapelletje af en komen wel wat wandelaars tegen, eigenlijk ook de reden dat we deze richting uit wandelen. We wandelen tussen de fruitbomen en genieten van het prachtige uitzicht, het is hier zo rustgevend. Al snel hebben we wel het gevoel niet echt juist te zitten om het Kapelletje te vinden, dus wandelen we terug richting Kapel. Wat wel goed is om weten, er is hier een openbaar toilet, altijd handig tijdens een wandel- of fietstocht.

Tegenover de kapel van Helshoven vind je Hoevecafé Heirbaan66, hierlangs loopt ook een weg, wie weet….
Inderdaad dit is de Romeinse Kassei, na een paar minuten wandelen zien we in de verte het kapelletje zweven. Enkele mannen zitten te praten aan ‘de galg’ en voor de rest is er niemand te zien. Vanuit het kapelletje heb je een prachtig zicht, het is het ideale rustpunt voor een mooie wandel- of fietstocht. We trekken enkele foto’s en wandelen terug naar beneden.

Helsheaven een rustpunt zwevend tussen Hemel en Helshoven!

Het werd een heerlijke zaterdagavond die wij afsloten met een lekker etentje bij ‘Het Lelijk Eendje’.

Hemelse groeten,
Nicole, Hugo en Charlotte

Meer info:
Kapel van Helshoven
Helshovenstraat
3840 Helshoven

Helsheaven (Zwevend Kapelletje)
Je kan het uitkijkpunt vinden vlakbij de kapel van Helshoven: Helshovenstraat, 3840 Hoepertingen
Met de fiets: aan fietsknooppunt 169
Te voet: vertrek aan de kapel van Helshoven, wandel de Romeinse Kassei in, na +/- 500 meter kom je aan het uitkijkpunt.

Helsh(ea)ven

https://www.tvl.be/nieuws/zwevende-kapel-biedt-uniek-uitzicht-op-haspengouws-landschap-80784

https://radio2.be/limburg/kapel-zweeft-tussen-de-boomgaarden

https://www.standaard.be/cnt/dmf20190628_04484057

PS: herinneren jullie je de Eén-serie Katarakt nog? Van aan het Kapelletje vertrekt er een Katarakt wandelroute!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.