Geweldig / Gezellig

Liefde voor planten & Plantencursus ‘Urban Jungle’ CVO

februari 8, 2020

Prachtige bloemen in heerlijke geuren en kleuren, ik heb ze altijd graag gezien. Bij een verjaardag, feestdagen,…. er stonden altijd bloemen op tafel. Maar snijbloemen gaan helaas niet lang mee. Planten stonden er thuis ook wel, niet superveel, maar ik ben daar nooit bewust mee bezig geweest. Ik noemde mijzelf altijd een bloemenmeisje!

Toen ik in juni 2019 verhuisde kwamen planten plots wel in mijn vizier. We zitten dan ook in een periode dat planten echt ‘hot’ zijn, overal duiken er ‘urban jungles’ op en als je naar interieurprogramma’s of in interieurboekjes kijkt, zie je plots ook overal planten.

Ik startte thuis met een ‘Goudpalm’ in de woonkamer en koos voor de keuken en de badkamer voor de ‘Puntsanseveria’, wel die met gekleurde puntjes aangepast aan de kleuren van de ruimte…

In de tuin stonden al heel wat planten, maar ik ging er nog wat bijhalen om in potten te planten en hier en daar voor wat extra sfeer te zorgen.

Vermits ik weinig tot niets van planten kende besloot ik te starten met een plantenboekje waarin ik zou bijhouden welke plant waar het beste kon staan, hoeveel water hij nodig had, wat er kon gebeuren bij te veel of te weinig water, te veel of te weinig licht,…. Uiteindelijk dook ik weinig in mijn plantenboekje maar bleef ik op internet opzoeken.

In de zomer van 2019 zag ik plots reclame opduiken van het CVO, de opleiding ‘Urban Jungle’ sprong direct in het oog. De opleiding bestond uit een lessenreeks van 5 lessen verspreid van september 2019 tem januari 2020.  Ik schreef mij in en was heel benieuwd naar wat er mij te wachten stond. De lessen werden gegeven door Wout Knuts en zouden gaan over alle soorten kamerplanten. De eerste les mocht iedereen aangeven wat hij  of zij van deze lessen verwachtte en wat je zeker wou bijleren.

Ondertussen is het februari 2020 en zitten de lessen erop. Ik ga hier dan ook niet elke les beschrijven, maar wil jullie wel graag de hoogtepunten meegeven.

Elke les bevatte een theoriegedeelte, hierin bespraken we soorten planten, bekeken we foto’s en YouTubefilmpjes en wisselden we eigen ervaringen uit. Eén van de populairste YouTube kanalen die we bekeken was ‘Mama Botanica’.

Persoonlijk vond ik het praktijkgedeelte steeds het leukste, zo leerden we stekken en kregen we een heleboel stekjes mee naar huis. Zo heb ik nu een sanseveria staan met drie extra scheuten. Heb ik een stek van een pannekoekenplant en een dolfijnenplant,….

Soms zorgden de lessen ook voor een hele verhuis, zoals toen we onze eigen ‘Urban Jungle’ leerden creëren, iedereen bracht planten van thuis mee en deze moesten we dan in een mooie samenstelling ‘setting’ zetten. Niet alle potten passen samen, sommige planten vloeken als ze samen staan en zo voort.

De voorlaatste les leerden we ‘Kokedama’s’ maken, we gingen aan de slag met plantjes en mos. Omdat ik thuis niet de mogelijkheid heb om ze op te hangen, zorgde ik ervoor dat ik ze in een schaal kon plaatsen.

In de laatste les mochten we dan weer een constructie maken met houten takken, hieraan konden we dan eventueel onze kokedama’s ophangen. Ik koos voor een formaat dat op de tafel kon staan en waar ik achteraf mijn kokedama’s kon tussenplaatsen.

Ik leerde heel wat bij over planten en ook over temperatuurverschillen en het benevelen. Zo heb ik momenteel 2 planten staan die van mij dagelijks een douche van regenwater krijgen. Doordat de verwarming dagelijks opstaat en de lucht veel droger is, kunnen ze dit gebruiken.

De plant waar ik tot nu toe het meeste plezier aan beleefd heb is mijn ‘Sarracenia’ (de vleesetende plant of trompetbekerplant). Deze plant zorgt ervoor dat je weet dat je met een soort ‘levend wezen’ bezig bent. Heel de zomer heb ik de plant buiten laten staan, zodat ze kon genieten van de zon. ’s Avonds plaatste ik ze onder een afdak en ook op een regenachtige dag mocht ze onderin staan. In september kwam mijn eerste bloem tevoorschijn. Sinds eind september staat ze binnen en ondertussen heeft mijn Sarracenia al 3 prachtige bloemen.

Het gekke is dat ik van veel mensen hoor, dat ze deze plant moeilijk kunnen houden. Tot nu toe vind ik het één van de makkelijkste planten.

Hoe meer ik met mijn planten bezig ben, hoe meer ik ook vind dat er niet echt een handleiding voor is. Je hebt uiteraard de basis, maar het is toch ook wat aanvoelen, niet elke plant is hetzelfde en niet elk huis is hetzelfde….

Al doende leert men en ik heb er een paar interessante avonden opzitten! De laatste les sloten we zelfs af met een fles cava en werd er gebraindstormd over vervolgcursussen.

Hieronder geef ik jullie nog de gegevens door van onze lesgever Wout Knuts, je kan bij hem thuis ook workshops volgen. Verder vermeld ik de gegevens van het CVO, voor het geval jullie op zoek willen gaan naar een nieuwe uitdaging.

Groene vingers groeten,

Charlotte

Meer info:
CVO De Verdieping
Schachtplein 1
3550 Heusden-Zolder
http://www.cvodeverdieping.be/

Wout Knuts Flowers
Dooistraat 141
3590 Diepenbeek
http://www.woutknuts.be/
https://www.instagram.com/woutknuts_flowers/

https://www.mamabotanica.nl/

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Nele februari 8, 2020 at 10:38 pm

  Hoi Charlotte. Bedankt voor je toffe post over de Urban Jungle lessenreeks. Veel succes – en vooral ook plezier – met je scheutjes en stekjes. Nog veel plantenliefde gewenst … Misschien is het Buitengewoon Groen en Lekker event in de serres op zaterdag 7 maart ook iets voor jou? Informatie, inspiratie en proeverijen 😉 Je bent sowieso van harte welkom!

  • Reply Charlotte februari 9, 2020 at 9:17 am

   Bedankt voor de leuke tip Nele!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.