Eten & Drinken, Uitstappen

Labiomista Genk

juli 27, 2020

Labiomista of Studio Koen van Mechelen is een soort openluchtmuseum in Zwartberg (Genk), vroeger was hier de zoo van Zwartberg gevestigd.

Uiteraard is dit prachtige domein niet in één woord te omschrijven, Labiomista stond al langer op mijn lijstje van te bezoeken plaatsen, maar nu was het eindelijk zover.

Het feit dat Koen Vanmechelen op 14 juli nog te gast was in Vive la Vie op Eén, deed mij even vrezen dat het een overrompeling zou zijn, maar dat was helemaal niet zo.

In Coronatijden moet je bijna overal reserveren, dus zet ik mij donderdagavond nog rap achter de computer om zeker te zijn van tickets.

Er zijn verschillende prijscategorieën afhankelijk van leeftijd en inwoners van Genk mogen Labiomista dit jaar zelfs gratis bezoeken.

Het park is toegankelijk tot 19u, de gebouwen kan je bezoeken tot 17u.

Wij besluiten te reserveren om 15u, betalen kan online en je krijgt onmiddellijk bevestiging van je reservatie.

Ticket afdrukken is niet nodig, duurzaamheid dragen ze hoog in het vaandel en papierverspilling is absoluut niet nodig.

Vrijdagmiddag kom ik samen met mijn mama aan in Genk, er zijn 2 parkings, dus meer dan voldoende parkeergelegenheid.

We zijn wat te vroeg, dus gaan we eerst al een kijkje nemen op ‘Nomadland’, een terrein met foodtrucks, een podium, gezellige zitplaatsen en leuke muziek. Op de achterwand van het podium zijn ze bezig aan een prachtig kunstwerk. Het ‘schilderij’ is nog niet af, maar wij krijgen al een afgewerkte tekening te zien, zodat we weten wat het eindresultaat zal zijn. Vanop Nomadland kan je een wandeling maken tussen de volkstuintjes, met leuke picknickplekjes. Nomadland is trouwens een samenwerking tussen de Stad Genk, Koen Vanmechelen en de buurtbewoners.

Ondertussen is het 15u en wandelen we snel naar de ingang van Labiomista.

We worden vriendelijk onthaald en alle medewerkers dragen een mondmasker van Koen Vanmechelen. Deze maskers kan je aankopen in de shop en zo steunen jullie enkele sociale projecten. Je kan ook een mondmasker bestellen via: https://kiwanis-gml.be/bestel-mondmasker/

We krijgen een kaart van het domein mee en een audiogids. Deze audiogids kan je instellen in 4 verschillende talen en op deze manier neemt Koen Vanmechelen (zijn stem dan toch) je mee over zijn domein.

We wandelen een glazen ruimte binnen met een prachtige tafel en allemaal verschillende stoelen. De glazen wand bestaat uit glazen eieren, ondertussen speelt er een film met meer uitleg. Zitten om dit alles te bewonderen kan nu niet wegens corona.

We wandelen verder naar de villa ‘Villa Opundi’, dit is de voormalige directeurswoning van de Mijn en van de Zoo. Hier kunnen we de geschiedenis van dit gebouw beluisteren en lezen.

Overal hangen bordjes met uitleg en dankzij de audiogids ‘scan’ je op bepaalde momenten een plaatje, waardoor je nog meer info krijgt. Wil je gewoon alles zelf verkennen en gewoon rustig wandelen, zonder die extra geschiedenis of info, dan kan dat uiteraard ook. In Villa Opundi wandelen we de Wunderkammer in, dit is een kamer vol rariteiten, het laat mij terugdenken aan een behangboek met dezelfde naam en waarvan ik het boek altijd het gekke dingenboek noemde. In elke hoek valt er iets te bewonderen en ontdekken, tot aan het plafond toe.

Alles is in detail uitgewerkt, ook hier krijg je dankzij je audiogids veel extra info, maar er zijn ook nog koptelefoons met nog meer informatie.

In de gebouwen draag je overal een mondmasker, eens je buiten het park gaat verkennen, heb je je masker niet meer nodig. (Uiteraard kan dit ondertussen veranderd zijn, met de steeds wisselende adviezen van de veiligheidsraad).

In dit prachtige park zijn heel wat kunstwerken te bewonderen, maar ook de natuur en de dieren spelen een belangrijke rol. De vele bloemen en planten zorgen ervoor dat je overal vlinders tegenkomt. Er staat een bijenhuis met groendak en de imkers uit de buurt komen de bijen verzorgen. Alpaca’s, lama’s, ooievaars, Emoe’s,…. Ze stelen allemaal de show en poseren als een volleerd fotomodel voor ons.

Het meest rustgevende plekje is ‘Protected Paradise’, op deze plek aan het water tref je 4 zwarte ooievaars aan. Deze zwarte ooievaars zullen deel uitmaken van een rewilding project. Labiomista werkt hiervoor samen met het Nationaal Park Hoge Kempen en UHasselt Field Research. Van hieruit vertrekken de zwarte ooievaars achteraf ook terug naar de open natuur waar ze in volle vrijheid kunnen verder leven.

Op het laatste van onze wandeling kijken we onze ogen uit aan ‘The Battery’, dit gebouw bevat ondermeer de studio van Koen Vanmechelen en is alleen van buiten te bewonderen.

We praten met een andere bezoekster en zij weet ons te vertellen, dat het gebouw bij bepaalde gelegenheden (zoals Open Monumentendag) wel binnen te bezoeken is. Maar ook langs buiten is het al indrukwekkend.

Voor mij is Labiomista een combinatie van een openluchtmuseum met moderne kunst, een dierenpark, een wandeling in de natuur met uitleg over biodiversiteit en zoveel meer.

Wij vonden het fantastisch en brengen zeker nog eens opnieuw een bezoekje, want het park is steeds in ontwikkeling. Een bezoek zal volgens mij dus steeds vernieuwend zijn.

Verder is het park perfect toegankelijk met de rolstoel of kinderwagen.

Breng je je kinderen mee, dan is er ook nog een spel ‘Rijk der dieren’, verder kan je het park nog bezoeken met een ‘Kruisbestuiver’. Voor alle info neem je best een kijkje op de website of neem je even telefonisch contact op.

Wij sluiten af op Nomadland met een drankje en een hapje. Tussen de dranken zag ik een Coupe Nomad staan, helaas was deze nog niet verkrijgbaar omdat Nomadland nog maar pas open was. Ze konden mij wel al vertellen dat het een drankje werd op basis van citroenjenever en prosecco.

Wij voelen ons helemaal in vakantiesfeer en keren voldaan naar huis!

Kunstzinnige groeten,

Nicole & Charlotte

Meer info:

Labiomista

Marcel Habetslaan 50

3600 Genk

Tel.: 089/ 65 55 90

https://www.labiomista.be/
https://www.facebook.com/koen.vanmechelen/
https://www.facebook.com/labiomista
https://www.instagram.com/labiomista/
You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.