Natuur

Vlinderwandeling Kattenbos (Lommel)

november 30, 2020

Wat kreeg ik veel vragen en berichtjes over de Vlinderwandeling in Lommel, hoog tijd dus om er een artikel over te schrijven.

Als ik naar Lommel rijd zie ik altijd een prachtige vlinder staan, ik had al gelezen dat dit een kunstwerk is van Will Beckers maar ik wist niets van een wandeling. Na wat googelen naar het kunstwerk vond ik de Vlinderwandeling die vertrekt aan dit prachtige kunstwerk in de Zandstraat in Kattenbos.

Het kunstwerk van Will Beckers heet ‘Bevlindert’ en staat er sinds 2018, het is echt indrukwekkend. Will Beckers creëerde ook de Vlinderwandeling die aan dit kunstwerk verbonden is.

Het is druk op de parking, maar er is heel wat ruimte om te parkeren.

Heel wat infoborden staan op ons te wachten. Er is een infobord over Bosland waar je op kan terugvinden welke gebieden allemaal bij Bosland horen en hier staat ook een QR-code op. Via deze code kan je terugvinden wat er allemaal te beleven valt in Bosland.

Verder is er een bord met weetjes over de vlinder, zo leren kinderen alles van de weg van eitje naar rups en van cocon tot vlinder.

Wij kwamen voor de Vlinderwandeling, een volledig verhard pad van 2.2 km dat ook rolstoel en kinderwagentoegankelijk is (je wandelt door bos en heide). Er zijn uiteraard ook nog andere wandelingen die hier vertrekken, waaronder de ‘Kijkwandeling’ van 6.5km (bos, heide, beekvallei) of een wandeling van 9.4 km door bos, heide, langs een beekvallei en het kanaal. De twee kinderwandelingen passeren aan het kunstzinnige speelbos.

Tijdens de wandeling zijn er heel wat infobordjes met opdrachten voor kinderen. Het is geen saaie wandeling maar een echte doe-wandeling.

Een frisse neus halen in het bos, wandelen langs water, mooie kunstwerken, wat wil een mens nog meer.

Het hoogtepunt van de wandeling is voor veel kinderen waarschijnlijk de immense vlinder met een schommel aan,….. en ook ik kon niet weerstaan….

Onderweg hangen er gedichten van een dichtwedstrijd van Regionaal Landschap!

In het speelbos zijn er dan weer originele speeltuigen terug te vinden, wij wandelen langs het speelbos voorbij maar dat de kinderen zich amuseren zie en hoor je van ver!

Als we terug op de parking zijn besluiten we nog een ander stukje Bosland te verkennen. We rijden naar de Sahara waar het zo mogelijk nog drukker is. We picknicken in het bos en genieten van de omgeving. Een gezin op pad met een ezel komt ook even uitrusten (je kan een ezel huren om een Ezelswandeling in Bosland te maken, ook dat staat al een tijd op mijn to-dolijstje).

We wandelen verder richting het water, waar we net de zon zien ondergaan.

Honden mogen niet los, dus zwemt Storm een kort stukje aan de band (al is het eerder pootje baden).

Mijn dag eindigt met een natte broek, doordat ik mij op de verkeerde plaats neerzet voor een foto…. Maar dat kan de dag niet verpesten.

Je kan in de Sahara ook een 4-tal bewegwijzerde wandelingen maken of er op uittrekken op eigen houtje. De uitkijktoren is ook de moeite om eens te ‘beklimmen’.

Wij zijn heerlijk ontspannen van een namiddag bos en heide, afgesloten aan het strand van de Sahara!

Groetjes,

Nicole, Hugo

Storm, Charlotte

Meer info:

Vlinderwandeling

Zandstraat

3920 Kattenbos (Lommel)

https://www.lommel.be/product/1798/vlinderwandeling-kattenbos

Sahara

Startplaats en parking:

Evenementenhal de Soeverein

Sporveldenstraat 10

3920 Lommel

https://www.bosland.be/ontdek-bosland/wandelen/sahara/34/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.