Eten & Drinken, Shoppen, Uitstappen

dagje Geel

juli 27, 2020

Tijdens de lockdown besloot ik Vlaanderen rond te trekken voor mijn eigen ‘Ronde van…’ en zo elke gemeente eens te bezoeken.

Samen met Kirby trok ik op een zonnige zaterdag naar Geel. We hadden op voorhand beslist er een afwisselende namiddag van te maken, met een wandeling, terrasje en lekker eten.

Ik had al wat opzoekingswerk gedaan en vond op de website van Geel dat je een stadswandeling kon maken en een Belpopwandeling.

Ons startpunt was dan ook de toeristische dienst van Geel. Een prachtig gebouw met heel veel foldertjes en informatie. Er stond nog één boekje van de stadswandeling en dat van de Belpopwandeling vonden we zelfs niet onmiddellijk. Het is dan ook een zoektocht want je kan hier informatie vinden van toeristische activiteiten over heel het land.

De Stadswandeling zou ons langs de mooiste plekjes en monumenten moeten brengen en vertrekt vanop de Markt aan de toeristisch dienst. De Belpopwandeling is een heerlijke route langs unieke stukjes Belpop-geschiedenis in Geel. Deze wandeling is ongeveer 5.5km en er zijn 10 plekken waar je tekst en uitleg krijgt. Deze uitleg krijg je door de QR-code te scannen op de Belpop-plaatjes.

We besluiten om te proberen een combinatie van deze twee wandelingen te maken.

Op de Markt hebben we dus het toeristisch infokantoor ‘Toerismehuis De Waag’, we hebben de statige St-Amandskerk en een opvallend beeldhouwwerk ‘Hulde aan de Gezinsverpleging’. Hiermee hebben we de eerste 3 ontdekkingen van onze stadswandeling al gehad. We wandelen naar Tony’s Muziekhuis voor onze eerste Belpopstop.

Tony’s Muziekhuis is een onafhankelijke, zelfstandige muziekwinkel die al meer dan 40 jaar als Tony’s Muziekhuis bestaat. Maar de winkel zelf is veel ouder. In 1934 richtte de vader van Tony op de Pas in Geel een zaak op die als hoofdactiviteit de verkoop van muziekinstrumenten en radio’s had. Tony nam de winkel in 1974 over en sindsdien is de winkel geëvolueerd naar een muziek- en filmspeciaalzaak.

(https://www.tonysmuziekhuis.be/nl/over)

Het is een warme dag en de gezellige terrasjes lokken ons terug naar de Markt voor een verfrissend drankje. De kaart van brasserie ‘Forum’ scan je tegenwoordig ook via een QR-code op de tafel.

Terwijl we op zoek gaan naar een volgend monument, gebouw of Belpopweetje, lonken de winkels naar ons. De uitnodigende etalages zorgen ervoor, dat we ook shoppen aan onze namiddag kunnen toevoegen. Wat zomerspullen voor de kindjes van Kirby, een leuke handtas, rok, jurk, zonnebril,….ook Kirby en ik kunnen er deze zomer tegen…

De tijd tikt genadeloos voorbij en we hebben nog tijd om één Belpopweetje af te spelen. Deze keer belanden we aan de Muziekacademie, waar we uitleg krijgen over Jef Neve, die aan deze school pianoles volgde. In 2016 werd Jef Neve ereburger van Geel.

De Belpoproute is leuk en je krijgt heel wat interessante weetjes, we hadden wel graag wat meer muziek te horen gekregen, maar misschien hebben we gewoon niet genoeg codes kunnen scannen wegens tijdsgebrek.

Je moet trouwens goed zoeken naar de kleine Belpopplaatjes…

Wij rusten nog even uit op het gezellige terras van Koffiehuis Kothee9 met een heerlijke soda aardbei-munt en bijhorende versnapering.

Ik heb om 18u gereserveerd bij U-Ziel in Geel, dus haasten we ons naar de auto om onze aankopen te gaan wegleggen.

U-Ziel is een restaurant, bistro en eetateljee met een dynamische keuken volgens de seizoenen. De website belooft gezelligheid-creatief-puur-eigentijds-eenvoud.

U-Ziel is gevestigd in een prachtig pand, we komen binnen in een inkomhal met cementtegeltjes en worden meegenomen naar ons tafeltje.

Op de kaart staan enkele a la carte-gerechten en twee verrassingsmenu’s (4 of 6-gangen).

We starten met een aperitief van het huis (bruine rum, gemberbier en een schuimpje van citroen). We besluiten ons te laten verrassen en gaan voor een 4-gangenmenu, dit is uiteraard te verkrijgen met aangepaste wijnen, maar wij houden het bij frisdrank, want we willen nog veilig thuis geraken.

De eerste gang zijn allemaal kleine hapjes: een soepje van watermeloen en wasabi, een kroketje van garnaaltjes, parmaham met avocado en raapjes, buikspek met mosterd, humus. Allemaal kleine kunstwerkjes waar wij van mogen genieten.

Bij de tweede gang is onze aperitief uitgewerkt en nemen we toch een glaasje aangepaste wijn. Kluisberg is een Belgische witte wijn uit het Hageland die we geserveerd krijgen bij onze vis: Heek met quinoa en radijs.

Ons hoofdgerecht is Jodenhaas met zomergroentjes en ons dessert vanille-ijs met pistachemousse en rode vruchten.

Een menu om duimen en vingers bij af te lekken en we kaarten nog wat na bij een tasje koffie en verse muntthee.

Het was een toffe namiddag met een heerlijke afsluiter!

Zonnige groetjes,

Kirby & Charlotte

Meer info:

Toeristische dienst

Markt 1

2440 Geel
https://www.visit-geel.be/
https://www.visit-geel.be/stadswandeling
https://www.geel.be/ontdek-de-nieuwe-belpop-bonanza-stadswandeling

Forum

Markt 91

2440 Geel
https://brasseriegeel.be/hetforum/

Koffiehuis Kothee9

Stationsstraat 9

2440 Geel
https://www.facebook.com/Kothee9negen/?rf=387652914947322

Restaurant U-Ziel

Pas 188

2440 Geel

https://www.u-ziel.be/
https://www.facebook.com/UZieleetalteljee/

https://www.belgianwines.com/brands/kluisberg/


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.