Eten & Drinken, Shoppen, Uitstappen

De ronde van ham

mei 10, 2020

Oostham is sinds juni 2019 mijn gemeente, voor ik hier woonde, kwam ik hier quasi nooit. Ik heb een nicht die in Ham woont en ik kwam hier al eens winkelen maar verder ging mijn Hamse kennis niet.

Nu ik bijna een jaar Hammenaar ben, wil ik jullie graag meenemen voor mijn ‘Ronde van Ham’. Onderaan dit artikel kunnen jullie de links en adressen terugvinden van mijn topadresjes.

Uiteraard testte ik de horeca-adresjes en de winkels niet de laatste weken uit, wegens Covid-19, maar het zijn wel allemaal adresjes waar ik graag kom en die ik dus al bezocht heb.

Hoe wordt Ham nu beschreven op Wikipedia?

Ham is een gemeente in de provincie Limburg in België en behoort tot het kieskanton en het gerechtelijk kanton Beringen. Ze telt ruim 10.000 inwoners. Vondsten van vuurstenen en lemmers, afslagen en andere gebruiksvoorwerpen tonen aan dat er -op de plek die Ham nu is- al mensen woonden rond de jaren 3000 tot 1500 voor Christus. De eerste vermelding van Ham als heerlijkheid dateert echter van 785. Daonatus schreef in Vita Sancti Trudonis, het verhaal over de heilige Trudo. Zo vertelt hij onder andere over een hofmeier Pepijn van Herstal die al zijn geld aan Ochinsala (Eksel) en Ham opdroeg. Een soortgelijk verhaal vond men eveneens terug in geschriften van Theodoricus.

De stichting van de abdij van Averbode (in 1135) had een gunstige invloed op Oostham, aangezien deze nieuwe abdij verschillende eigendommen in Oostham bezat.

In 1365 werd Ham onderricht aan het heerschap van Gerard van Ailly.

Het gebied maakte historisch deel uit van de heerlijkheid Ham.

Bodemkundig en volkskundig maken Kwaadmechelen en Oostham deel uit van de Zuiderkempen.

De fusiegemeente Ham telt drie deelgemeenten: Kwaadmechelen, Genendijk en Oostham. In Kwaadmechelen ligt verder nog het kerkdorp Genebos.

(https://nl.wikipedia.org/wiki/Ham_(België)

In Ham valt er heel wat te beleven als je graag fietst en wandelt. Voor mij zijn de natuurgebieden dan ook de grootste troef van deze groene gemeente. De eerste wandelroutes die ik ontdekte zijn die van ‘Veldhovenheide’, je kan tijdens deze wandeling ook even stoppen aan de Oude Pastorie’.  In het pre-Corona tijdperk was hier altijd wel iets te beleven, maar ook in deze rare tijden kan je er stoppen voor een lekker ijsje.

Als je naar Natuurgebied De Rammelaars trekt, heb je keuze uit verschillende bewegwijzerde wandelroutes, hiervan lopen er ook naast het kanaal, water geeft toch altijd wat extra vakantiegevoel. Er is ook de gelegenheid om iets te drinken en er worden vaak evenementen georganiseerd.

De Schans van Gerhees leerde ik dan weer kennen dankzij een tip van een andere Hammenaar. Hier is het heerlijk kuieren in de bossen, over vlonderpaden, er zijn verschillende rustpunten en er hangt wat geschiedenis aan vast. Wil je meer lezen over de geschiedenis van de Schans, kijk dan eens op: https://www.ham.be/product/444/schans-van-gerhees Ik vertrek meestal voor een prachtige wandeling vanop de parking aan de Warande, zo wandel je eerst langs de Lourdesgrot.

Een tijdje geleden werd er door de gemeente Ham zelfs een filmpje van mij opgenomen vanop deze prachtige locatie aan het vlonderpad.

Wil je Ham eens vanop een hoger punt bekijken dan trek je best naar de Kepkensberg. Vaak zijn er hier ravottende kinderen terug te vinden, voor een moment van rust kan je terecht aan het kapelletje boven op de berg.

Bezinnen kan je verder in één van de Hamse Kerken, waaronder de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Oostham. Naast deze Kerk vind je een Herdenkingspark.

Op deze site werden alle monumenten rond de thema’s oorlog en geweld van de verschillende deelgemeenten samengebracht. In dit park worden enkele collectiestukken van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis permanent tentoongesteld.
(https://www.ham.be/product/443/herdenkingspark)

Je kan in Ham ook lekker eten in de bossen, zowel de ‘Hamse Hofstee’ als de Vuvuzela zitten verscholen in het groen. Van aan de Vuvuzela vertrekken leuke wandelingen en de zaak ligt aan een fietsknooppunt. Je kan hier zelfs een tandem of scooter huren!

Ben je met kinderen op stap stop dan ook nog even bij de Alpaca’s van Pachmana, ze toveren onmiddellijk een lach op je gezicht. Van op afstand kan je ze nu al gaan bekijken, hopelijk mogen ze snel terug bezoek ontvangen en kunnen we terug op stap gaan met deze heerlijke beestjes.

Om af te sluiten heb ik nog een nieuwtje namelijk het ‘Hams Hoeveke’, deze miniboerderij heeft momenteel kippen, honden, poezen, konijnen, geitjes en een koe, maar is nog niet te bezoeken. Ze werken momenteel hard aan een groentetuin, binnenkort kan je daar je tomaten recht van het veld gaan halen. De uitbaters broeden op heel wat ideeën, hou dus zeker hun FB-pagina in het oog.

Verder zal je in Ham zeker niet verhongeren of verdorsten, mijn favo-adresjes kan je net als mijn shoppinglijst onderaan terugvinden.

Om af te sluiten mijn gemeente in drie woorden:

Groen-Bruisend-Lekker

Hamse groet,

Charlotte

Met mijn eigen ‘Ronde van Vlaanderen’, probeer ik elke Vlaamse gemeente of stad eens in de kijker te plaatsen. Ik ben er zeker van dat er overal toeristische plekjes te vinden zijn en zo kunnen we een hele zomer citytrippen in eigen land. Hebben jullie een aanvulling, kennen jullie een leuk plekje, een heerlijk restaurantje of een fashion winkeltje dat ik niet vermeld heb, laat het dan zeker weten in een reactie!


Meer info:

Horeca:

Café Torenzicht

Heldeplein 27

3945 Ham

https://www.facebook.com/pages/Torenzicht/519951521462874

De Hamse Hofstee

Vaartstraat 24

3945 Ham
https://www.facebook.com/De-Hamse-Hofstee-170955512995072

Caféa

Pater Geversplein 8

3945 Ham

http://www.cafea-ham.be/

De Vuvuzela

Tuinstraat 1

3945 Ham

https://devuvuzela.be/

Trattoria Via Malta

Heldenplein 17

3945 Ham

http://www.viamalta.be/

Bakker & Slager

Bakkerij Wijckmans-Reyners

Dorpsstraat 29

3945 Ham

http://www.bakkerijwijckmans.be/

Keurslager Reyners-Schepers

Dorpsstraat 40

3945 Ham

http://www.keurslagerreyners.be/

Shoppen

Jacobs Mode

Bevrijdingsstraat 9

3945 Ham
https://www.jacobsmode.be

Mio Mio

Pater Geversplein 4

3945 Ham

https://www.mio-mio.be/home

Jullelieke

Heidestraat 111

3945 Ham

http://www.jullelieke.be/

Floralux

Dijkstraat 35A

3945 Ham

https://www.floralux.be/nl

Beestjes kijken

Alpaca Pachmana

Hoefkensstraat 6

3945 Ham

https://www.alpaca-pachmana.be/

’t Hams Hoeveke

In de Bus 21

https://www.facebook.com/thamshoeveke/

Natuurgebieden

Veldhovenheide

De Oude Pastorie

Pastoriestraat 5

3945 Ham

https://www.facebook.com/zomerijsjestartufo/

Natuur.Huis De Rammelaars

Zwartenhoekstraat

3945 Ham

De Schans van Gerhees

De Warande 104

3945 Ham

https://www.ham.be/product/444/schans-van-gerhees

De Kepkensberg

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kepkensberg

Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk

Heldenplein 19/23

3945 Ham


You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Reusen Gerda maart 23, 2021 at 3:58 pm

  Je bent vergeten Brasserie De Wuiter vergeten. Daar kan je ook (nu niet met die coronatoestanden) met groepen terecht voor een workshop koken.

  • Reply Charlotte mei 6, 2021 at 5:50 pm

   Beste Gerda,

   bedankt voor de tip!
   Ik heb alleen de adresjes besproken waar ik zelf al geweest ben, vandaar dat je zeker niet alle handelszaken uit Ham kan terugvinden.

   Groetjes Charlotte

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.