Natuur

Wandelen in Ham

december 29, 2019

Wandelen, het is met voorsprong de populairste sport. Iedereen kan het, je kan het altijd en overal doen en het is gratis. De laatste jaren steeg de populariteit van wandelen enorm en zelf doe ik het ontzettend graag. Ik heb het nooit als sport gezien, eerder als prettig tijdsverblijf, ik ga vooral wandelen met onze Storm.

Enkele jaren geleden deed ik mee aan de dodentocht en werd wandelen voor mij wel echt een sport, elke dag probeerde ik enkele kilometers te wandelen en op zondag wandelde ik een hele dag en deed ik bv. 40 km. Tijdens deze trainingen wandelde ik vaak een uitgestippelde wandeling van een wandelclub, dan kan je nooit verloren lopen en je hebt af en toe een rustpunt om eens naar het toilet te gaan.
Op dit moment is wandelen terug gewoon een hobby en verken ik graag de streek op eigen tempo.
Enkele maanden geleden verhuisde ik naar Ham en uiteraard ga ik daar ook wekelijks op wandelontdekking.
In dit artikel zet ik graag drie Hamse wandelingen in de kijker.

Natuurgebied De Rammelaars
De Rammelaars is een uitgestrekt natuurgebied tussen de 50 en 100 hectare. Er is ook een bezoekerscentrum waar je iets kan eten of drinken maar dit is in de wintermaanden gesloten. Ik had van dit natuurgebied al een aantal keer foto’s gezien en was ook al eens langs de wegwijzer gepasseerd, toch duurde het tot half november vooraleer ik hier eindelijk kwam wandelen.
Regelmatig vinden er ook evenementen of activiteiten plaats zoals ‘De nacht van de duisternis’.

Op het startpunt vind je een bakje met een wandelkaart, hierop staan alle verschillende wandelingen besproken en zie je de verschillende routes.
Er zijn vijf verschillende uitgestippelde wandelingen:
Het Laarzenpad doorkruist de nattere delen van De Rammelaars. Met laarzen aan het hele jaar toegankelijk en met gewone wandelschoenen enkel in drogere periodes.
2.5 km (volg de rode bewegwijzering)
Het Drogevoetenpad is het hele jaar makkelijk begaanbaar.
3 km (volg de gele bewegwijzering)
Het Combipad combineert het Laarzen- en Drogevoetenpad.
3.8 km (volg de blauwe bewegwijzering)
Rond en door de Rammelaars is een knooppuntenwandeling van 5.6 km door De Rammelaars en langs dreven en houtkanten er om heen.
Knooppunten: 91-12-90-98-94-93-89-(13)-91
Dreven en houtkanten is de langste wandeling langs knooppunten met 8.2 km.
Knooppunten: 91-92-88-89-93-94-97-96-95-98-90-12-13-91

Zelf koos ik voor het Drogevoetenpad, het is een gevarieerde wandeling, met een stukje langs het kanaal, maar vooral veel bossen, je passeert een veld waar je je hangmat kan ophangen (moet heerlijk zijn in de lente of zomer, of met een fleece dekentje en warme chocomelk in de winter). Je wandelt over brugjes en vlonderpaden. Onderweg staan ook heel wat infoborden zodat je wat meer uitleg krijgt over de omgeving of een bepaalde boom.

Een superleuke wandeling voor jong en oud met heel wat afwisseling, jammer genoeg niet toegankelijk met buggy of rolstoel. Honden zijn uiteraard welkom maar wel aangelijnd!
(Nauurgebied De Rammelaars Foto 1-5 )

De Schans van Gerhees
Dit natuurgebied leerde ik kennen door een andere Hammenaar en het is een toptip.

De Schans van Gerhees dateert van de zeventiende eeuw. Dit aarden fort is een unieke brok geschiedenis. Het fort omvat een rechthoek van aarden wallen, opgetrokken middenin een ven en omringd door grachten. Hierdoor werd het een moeilijk te ontdekken en te bereiken schuiloord, waarin de streekbewoners zich konden ‘verschansen’ tegen plunderende legers en roversbenden.
Na zovele eeuwen ziet de schans er nu uit als een gewone, beboste landduin. Maar wie goed kijkt, ontdekt nog de overblijfselen van de aarden wallen en grachten. Het is de bedoeling om de ‘Schans van Gerhees’ terug in ere te herstellen door ze als cultureel erfgoed in te richten, te beschermen en open te stellen voor het publiek.
(https://www.ham.be/product/444/schans-van-gerhees)

Wij starten onze wandeling aan de Warande, waar we eerst even halt houden aan de Lourdesgrot. De Lourdesgrot staat al 60 jaar in de bossen van de Warande en is een heus Bedevaartsoord.

De grot werd gebouwd in de negentiende eeuw in de kerk van Oostham. In 1934, tijdens de verbouwing van de kerk, werd ze buiten de kerk weer opgetrokken, maar in de oorlog werd de grot volledig verwaarloosd. Uiteindelijk werd ze in ‘59 afgebroken. “Een groepje brancardiers vond dat jammer en bouwde de Lourdesgrot volledig opnieuw op in de bossen van de Warande. Met paard en kar brachten ze alle genummerde stenen zorgvuldig naar de Warande.”
In de bosrijke omgeving groeide de grot uit tot een bekend bedevaartsoord in de buurt. “Mensen beschouwen het als een mooi plekje om tot rust te komen. Heel wat gelovigen uit Leopoldsburg, Balen, Beverlo en zelfs Meerhout komen af en toe bidden bij de grot.”
(https://www.hbvl.be/cnt/aid834425/lourdesgrot-viert-jubileum)

We zetten onze wandeling verder en wandelen eigenlijk een beetje op gevoel, het is uiteraard mogelijk om gewoon de knooppunten te volgen. Op het moment dat wij gingen wandelen was er juist een chocoladebelevingswandeling bezig waardoor het uitzonderlijk druk was en ik af een toe eens afweek van de knooppunten. Het is een superleuk natuurgebied en ook hier vind je heel wat informatieborden terug met meer info over ‘het leven op de Schans’. Verder zijn er heel wat borden met vragen en kan je ook een QR-code downloaden.

Ik kom hier binnenkort, op een rustiger moment, zeker nog eens de omgeving verkennen en als die chocoladewandeling volgend jaar terugkomt dan hoop ik dat ik het op tijd weet, want die wil ik zeker eens uittesten!
(De schans van Gerhees foto 6-12 )

Wandelen rond de Vuvuzela
De Vuvuzela is een horecazaak in de Hamse bossen, ik kwam hier al ontbijten maar de bosrijke omgeving had ik nog niet verkend.
De knooppuntenwandeling die zich hier bevindt, verbindt zich met de knooppuntenwandeling van ‘de Schans van Gerhees’. Het is echt een wandeling door de bossen en ook hier kan je weer heel wat bordjes met vragen terugvinden, ideaal om met kinderen te doen.
Afsluiten kan je uiteraard in de Vuvuzela, ik deed dit met een lekkere wafel.
Vuvuzela organiseert ook regelmatig evenementen.
(Wandelen rond de Vuvuzela foto 13-21 )

Om af te sluiten nog nieuws heet van de naald! In het gemeenteboekje van deze maand lees ik net dat het ‘Wandelnetwerk Ham uitbreidt’! Van zodra ik hier meer over weet of iets nieuws heb uitgetest, lezen jullie het uiteraard als eerste!

Veel wandelplezier,
Charlotte en Storm

Meer info:
De Rammelaars
Dutselaer
3945 Ham
https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/rammelaars

De Schans van Gerhees
Boskant
3945 Ham
https://www.ham.be/product/444/schans-van-gerhees

De Lourdesgrot
De Warande
3945 Ham

Wandelen rond de Vuvuzela
Tuinstraat 1
3945 Ham
https://devuvuzela.be/
https://www.ham.be/duinengaanopwandel

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.