Natuur

Wandeling ‘Door de Kempense bossen’ Herentals

januari 25, 2021

Eén van mijn lievelingsmagazines is Libelle, elke week verdiep ik mij in de verhalen van andere lezers en lezeressen en watertand ik bij heerlijke recepten. Vaak zijn er ook leuke bijlages en al een hele tijd zijn er op regelmatige basis kaartjes met wandel-en fietsroutes bij. Ook deze week zaten er weer wandelkaarten bij Libelle met routes in het hele land.

Het zorgde ervoor dat ik mijn eerder verzamelde kaartjes nog eens uit de kast nam om een wandeling uit te kiezen.

Ik koos voor de wandeling ‘Door de Kempense bossen, in het Peerdsbos’ in Herentals. Het is een wandeling van 10,2 km met 75% onverharde wegen. De route loopt via de knooppunten van het wandelroutenetwerk.

Superleuk is dat je op de kaartjes al wat uitleg over de wandeling terugvindt, de lengte en de moeilijkheidsgraad. Dit is een makkelijke vlakke wandeling (moeilijkheidsgraad 1/5).

Vertrekken doen we aan het Station in Herentals, via de voetgangerstunnel wandelen we naar Natuurgebied ‘De Roest’. Als je net als ik een wafelgeur waarneemt en hoopt op een lekkere tussenstop moet ik je teleurstellen. De geur komt van koekjesfabriek LU op ongeveer een km afstand….

We wandelen langs uitgestrekte velden en een heel stuk langs de oevers van de Kleine Nete. Hier is het echt genieten, sommige stukken zijn smal, zie dus dat je niet in het water dondert. We komen heel wat wandelaars en joggers tegen, het is hier dus populair.

Na een tijdje wandelen kom je in het ‘historisch landschap Vuilvoort’, een vochtig valleigebied dat een aangepast beheer krijgt van Natuurpunt.

Op de grens met Vorselaar passeer je aan Kinderboerderij Lentehei, door de Coronamaatregelen is alles nu gesloten. Op zaterdag en zondag voorzien ze wel een take away met drankjes en zijn de toiletten open. Wij passeren op een vrijdag dus geen chocomelk of glühwein voor ons…

We wandelen verder en ongeveer halfweg onze wandeling houden we halt aan een bank met zicht op een open vlakte. Hier kan je op een bord een QR-code scannen waarna je uitkomt op een gedicht van Bergtal over de Netekant. Deze infoborden behoren tot de ‘Mie Broos wandeling’.

Na 3/4de van onze wandeling passeren we aan ‘Hidrodoe’, een interactief water – doecentrum. Ook hier is alles uiteraard gesloten, maar onze schoenen kunnen we hier wel al proper maken. Iets verder ligt ook nog een Bloso sportcentrum en dan zijn onze laatste kilometers al aangebroken.

Via een mooi bruggetje wandelen we terug naar onze startplaats.

Wat een heerlijke wandeling, met in niet-Coronatijden hele leuke stops.

Zorg zeker voor aangepast schoeisel, doordat een groot deel onverhard is zijn er heel wat modderige paden!

Veel wandelplezier!

Hugo & Charlotte

Meer info:

Door de Kempense bossen

Startplaats: Station Herentals

Stationsplein (knooppunt 6 bij rotonde De Zaatweg en Belgiëlaan)

2200 Herentals

Afstand: 10.2 km – niet rolstoel en kinderwagentoegankelijk

Knooppunten: 6-4-1-99-98-2-73-97-5-3-4-6 (Wandelnetwerk Kempense Heuvelrug)

Leuke stopplaatsen:

Kinderboerderij Lentehei

Lenteheide 10

2200 Herentals
https://www.facebook.com/DeLentehei/

Water doe-centrum Hidrodoe

Haanheuvel 7

2200 Herentals
https://www.hidrodoe.be/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.