Evenementen

‘Odart’ Sint Oda Pelt

september 13, 2019

Op zondag 8 september 2019 trokken Kristel en ik naar Pelt voor de tentoonstelling Odart.

De tentoonstelling Odart is hedendaagse kunst die je kan horen, bekijken, voelen, ruiken en proeven, super interactief dus. Ik weet natuurlijk al een beetje wat ik mag verwachten, want de organisatie is in handen van Gerlinde en Herwig van Artikel 27, dat het de moeite belooft te worden, is dus al zeker. De tentoonstellingen van Art. 27 gaan steeds door in leegstaande gebouwen, in dit geval is er al een volledige nieuwbouw gezet en zijn de bewoners verhuisd. Binnenkort zullen de gebouwen waarin de tentoonstelling plaatsvindt ook tegen de grond gaan om plaats te maken voor iets nieuws.

Odart project van Art. 27
In de leegstaande paviljoenen van Sint Oda in Pelt strelen 31 kunstenaars je zintuigen. Ze inspireren zich op verhalen van bewoners en op Sens City, het zintuigencentrum van de campus, waar geleefd wordt op maat van mensen met een beperking. Elke kunstenaar hanteert daarvoor zijn meest individuele beeldentaal op zijn meest eigenzinnige manier. In de beslotenheid van het atelier of door intense samenwerking met de bewoners van Sint Oda en van Rode Kruis Opvangcentrum Pelt.
Met de expositie Odart vieren we samen het feest van de zintuigen. Een kleurrijk kunstfeest waar voelen, horen, ruiken, proeven en zien ons samenbrengt en ons onderscheidt.
(https://www.odart.be/bio)


Wat is Sint Oda?

Dienstencentrum St.-Oda biedt een ruim en gevarieerd zorgaanbod voor mensen met een matig tot diep verstandelijke of meervoudige beperking. De dienstverlening bestaat uit woonopvang en dagopvang voor kinderen en volwassen met daartussen nog allerlei mogelijke tussen- of mengvormen. Voor mensen met bijkomende gedragsproblemen of psychische problemen heeft St.-Oda een observatie- en behandelingsleefgroep.
(https://www.stijn.be/index.php?LOC=ODA&PAG=voorstelling)

Op de parking aangekomen is het voor ons even zoeken naar het juiste gebouw, het makkelijkste is als je parkeert op de parking Kapelstraat, van daaruit staan er pijltjes. Eénmaal we de juiste weg gevonden hebben, komen we al onmiddellijk kunst tegen in de vorm van ingepakte fietsen en rolstoelen.

Aangekomen aan het juiste gebouw staan de riddertjes ons op te wachten…. Deze gebreide riddertjes zal je overal tegen komen en wijzen je de weg. Je mag ze zelf ook verplaatsen, wat extra leuk is voor kinderen, zo kunnen zij op een interactieve wijze meelopen tijdens deze tentoonstelling. Kinderen gaan voor hen het ideale plekje zoeken en kijken zo mee naar de werken die tentoongesteld worden. Maar wees gerust ook volwassenen amuseren zich met de riddertjes!

Aan de ingang ligt er eveneens een gastenboek en een prachtige catalogus. In dit kleurrijke boekje staat de werking van Art. 27 nog even uitgelegd, alsook de samenwerking met de bewoners en het personeel van Sint Oda. Verder werd er ook samengewerkt met de bewoners van het Rode Kruis centrum, dit zorgde voor unieke ontmoetingen. Dit alles overgoten met de goede zorgen van fantastische kunstenaars. De mooie foto’s in deze catalogus zijn van Lambert Reynders.

Via Youtube kunnen jullie een prachtig filmpje (van kunstenaar Pieter Bas) terugvinden over deze tentoonstelling en ook ter plaatse kan je een filmpje bekijken waarop je bewoners en kunstenaars ziet samenwerken.

Terwijl we rondwandelen, zien we heel wat bewoners van Sint Oda een bezoekje komen brengen aan ‘hun’ tentoonstelling. Er hangt een speciale sfeer in deze gebouwen en dit samen met de glunderende bewoners, bezorgt mij soms kippenvel….

Schilderijen, beeldende kunst, foto’s, filmpjes, gedichten het wisselt elkaar mooi af en het vult elkaar mooi aan. Wat ik zo leuk vind, dit is geen saaie tentoonstelling waar je braaf rondwandelt en terug vertrekt, in tegendeel. Je kan je evenwicht testen in het minimuseum, gaan kijken naar de varende bootjes, een balletje gooien,….

Er zijn trouwens twee gebouwen te bezoeken, iets wat je onmiddellijk doorhebt als je de catalogus volgt….Iets wat ik natuurlijk weer niet aan het doen was, ik laat graag alles op mij afkomen en neem een catalogus meestal mee om nadien wat extra info te lezen.

In het tweede gebouw spelen ook de geuren een belangrijk rol, waardoor ik al ‘snuivend’ de kamers doorloop. Want ook dit is weer zo anders dan een tentoonstelling in een museum, je loopt hier van de ene kamer in de andere, sommige met elkaar verbonden, andere weer niet, een minidoolhof!

Jullie weten dat ik geen kunstwerken bespreek, maar één ding wil ik wel nog extra in de kijker zetten. In een bepaalde kamer liggen allemaal verschillende brillen, als je deze bril opzet zie je wat een persoon met een bepaalde oogziekte ziet, soms gewoon niets….

Als je rond bent in deze twee gebouwen, wandel dan nog even naar het zwembad. Hier kan je een prachtige muurschildering (met de bewoners in de hoofdrol) van Bart Heijlen terugvinden, een blijvende herinnering aan dit project voor de bewoners van Sint Oda!

Afsluiten deden wij in de gezellige ‘cafetaria’ met een lekker stukje taart!

Je hoort of beter gezegd je leest het, Odart of te wel kunst in Sint Oda, is absoluut een bezoekje waard!

Wij kijken nu al uit naar het volgende project van Art. 27 in het leegstaande gebouw van de oude Muze (cultureel centrum) in Zolder!

Kunstzinnige groeten,
Kristel & Charlotte

Meer info:

Odart
Sint Oda
Breugelweg 200
3900 [Over]Pelt
Parking Kapelstraat |wandel naar de locatie |volg pijl Berg 1-5

Wanneer:
6 – 22 september 2019
Alle dagen van 14 -18uur – donderdag tot 21uur.
Maandag en dinsdag gesloten.

Rondleiding:
Een groepsrondleiding kost 50 euro, de opbrengst gaat naar de werking van Sint Oda en het opvangcentrum.
Info: artikel27(at)pandora.be

https://www.odart.be/
https://www.facebook.com/events/2435713826657259/
https://www.facebook.com/artikel27/
https://www.youtube.com/watch?v=8xCl2Yuo45g&feature=share&fbclid=IwAR3t3Go9jp0ai4Aa65-cloXpxf7qw_dxdYjGaBQA0iHScFYVm5pYLJNUww8

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.