Evenementen, Natuur

Maankijken Westouter

september 23, 2019

Op een warme zomerdag trok ik naar de oude Pastorie in Ham waar de Pastoriefeesten plaatsvonden, ik ontmoette er dichter Geert De Kockere. Hij was te gast met ‘Het Kleine Gedicht’, aan de hand van drie trefwoorden van bezoekers schreef hij ter plaatse een haiku. Ik had een tof gesprek en bij thuiskomst besloot ik zijn Facebookpagina te gaan volgen. Daar zag ik dat mijn nicht Kristel Geert al volgt en bij een volgende ontmoeting met Kristel hoorde ik zelfs dat ze fan is van Geert en heel wat boeken van hem heeft. Ze was dus best een beetje jaloers dat ze niet gezien had dat Geert in Ham te gast was.

Enkele weken later zag ik op de FB-pagina van Geert een evenement van toerisme Heuvelland staan rond maankijken, het vond plaats in Westouter en werd gecombineerd met een wandeling, muziek en haiku’s. Dit sprak mij onmiddellijk aan en ik stuurde een berichtje naar Kristel om eens te kijken of zij dat ook zag zitten. Het eerste antwoord dat ik terug kreeg was ‘Weet gij wel hoe ver dat is?’, na veel vijven en zessen besloten we er een weekend van te maken, iets waar we ook al vaak over gebrainstormd hadden.

14 September was ‘de dag’ aangebroken, rond 15u40 stond ik bij Kristel op de oprit voor ons eerste ‘Geweldig Gezellig Kristels Krabbels-weekend’. Planning rond 18u aankomen aan onze B&B in, ons installeren, iets eten en rond 19u05 terug vertrekken om op tijd in Westouter aan te komen.

Onze B&B d’ Hommelbelle is gelegen in Poperinge en onderweg naar Westouter maken we al kennis met de prachtige en heuvelachtige omgeving. Net op tijd draai ik de parking op, waar we hartelijk welkom worden geheten door iemand van toerisme Heuvelland. Er zijn nog enkele mensen onderweg en we hebben dus nog tijd om te genieten van het uitzicht. De strobalen liggen al klaar voor het maankijken, de muzikanten zijn klaar en wij genieten nu al.

Rond 19u45 worden we welkom geheten door Geert de Kockere die ons wat uitleg geeft over het verloop van de avond. We starten met een korte heuvelachtige wandeling langs het Stiltepad. De volledige wandeling is iets meer dan 12km, maar wij doen hier maar een kort stukje van. Het zorgt er wel voor dat je zin krijgt in meer. Tijdens deze wandeling komen we ook haiku’s van Geert tegen die hij ter plaatse even voordraagt. Het pad is ook interactief, je kan QR-codes scannen en zo alle haiku’s opzoeken die er voor dit Stiltepad geschreven zijn. Wij hebben ongelooflijk veel geluk met het weer, we zien de zon prachtig onder gaan en de lucht alle kleuren aannemen, het zorgt nu al voor een feeërieke sfeer. Tijdens de wandeling krijgen we wat uitleg over de streek en kijken we vanop een bepaald punt tot in Frankrijk. We maken een praatje met Geert en met zijn partner Krishna en houden tot slot halt bij een prachtig zonnebloemenveld.

Het wordt tijd om onze kussentjes, dekentjes, jassen en of truien uit te halen en ons allemaal samen gezellig op de strobalen te installeren. Hier mogen we luisteren naar de rustgevende muziek van Bernard Deleersnyder en muziekpartner. Ze betoveren ons met klanken van een didgeridoo, duimpiano, ratels en gong. Ze bespelen een oceaandrum, indian flute en klankschalen,…. Ik ben even bij Bernard te rade gegaan naar de namen van de instrumenten, want buiten de digeridoo en de klankschalen, zijn ze mij niet bekend. Maar ik geniet ervan, ik droom weg en waan mij even aan zee (ik denk bij het geluid van de oceaandrum)….

Deze muziek wordt afgewisseld met haiku’s van Geert die in vijf blokken verdeeld zijn en die uiteraard allemaal over de maan gaan. We krijgen ook wat uitleg over de maan en het ontstaan van maankijken. Als de maan langzaam bovenkomt, leggen we even alles stil om samen te genieten van die grote gloeiende bol. We zien de maan van kleur veranderen, gaan opzoek naar het konijn in de maan (dit is een geheimpje van alle deelnemers, zorg dus dat je er volgende keer ook bij bent), ondertussen worden de haiku’s terug opgestart.

Ik heb nog nooit zo bewust naar de maan gekeken en om dit dan vanop deze unieke locatie te kunnen doen, bezorgt mij kippenvel.
Afsluiten doen we al zingend, het zorgt ervoor dat we allemaal betrokken worden in dit spektakel, hoewel het bij de ene al wat beter klinkt dan bij de andere.

Tot slot wandelen we naar vakantiewoning ‘de Douvevallei’, waar een vuurkorf voor warmte zorgt, er staat heerlijke soep klaar, streekbier, wijn en bio fruitsap. We leren wat andere mensen kennen en praten na over deze unieke avond.

Het was de tweede editie van dit maankijken en dat er een derde editie komt is al zeker. Hoe, wat en waar, daar wordt nog druk over nagedacht. Vol enthousiasme wordt er al gedacht aan een maanfestival, in ieder geval wat het ook mag worden, ik ben fan!
Hoe ver het ook was, dit is meer dan de moeite waard, zowel Kristel als ik zijn volledig ontspannen, op bepaalde momenten was ik even helemaal weg van de wereld. Maar we kregen hier ook inspiratie, Kristel vloog al dadelijk in haar GSM om zelf haiku’s te schrijven en ik…. Ik dwaalde even weg, genietend van wat geweest was!

Bedankt toerisme Heuvelland om dit evenement te organiseren, bedankt voor de mooie muziekklanken aan Bernard en partner, bedankt aan Geert om ons mee te nemen in de mooie verhalen over de maan en bedankt aan de mensen van de Douvevallei voor de heerlijke soep en de warme ontvangst!

Eén ding is zeker, mij zien ze nog terug in het Heuvelland!

Liefs,
Kristel en Charlotte

 

Meer info:

Toerisme Heuvelland

https://www.toerismeheuvelland.be/nl/
https://www.facebook.com/toerismeheuvelland/
https://www.instagram.com/heuvelland/

Geert De Kockere
https://www.geertdekockere.be/
https://www.facebook.com/geertdekockere/
https://www.facebook.com/bergdichter/
https://www.facebook.com/hetkleinegedicht/?__tn__=K-R&eid=ARDLTbIgc9KsSHmTVnR83D7Kkm8sFZgElOBPl5G47F4OVWO37Wh4rVY2wKgVDA9BJglGAslCojeJJeH-&fref=mentions
https://www.instagram.com/geertdekockere/

Bernard Deleersneyder: Klankhuis Ahawi
http://www.ahawi.be/index2.php?sel_id=4

De Douvevallei
https://www.dedouvevallei.be/
https://www.facebook.com/dedouvevallei/

Het Stiltepad Heuvelland
Het Stiltepad is geen gewoon wandelpad. Het nodigt je uit om stil te worden, te luisteren naar je ademhaling, het ruisen van de bomen, het fluiten van de vogels, het kabbelen van een beekje … Neem de tijd om even stil te staan, je ogen te sluiten en te luisteren … naar jezelf en naar de omgeving. Merk je ook dat stilte leeft! Hangmatten, ligzetels en zitbanken – op enkele heel bijzondere plekken- prikkelen je zintuigen. Er staan Haiku’s van dichter Geert De Kockere in gegraveerd. Haiku’s zijn korte gedichten die je als een teletijdmachine van de poëzie ergens naartoe flitsen. Kijk mee met de dichter naar wat hem – op die plekken – zo treft. Het Stiltepad ligt op het wandelnetwerk Heuvelland. Het doorkruist 5 natuurgebieden, afgewisseld met enkele mooie vergezichten en flirt met de Franse grens.(https://www.toerismeheuvelland.be/nl/stiltepad)

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Paul Frison oktober 28, 2019 at 1:34 pm

  Vooral de ‘volle’ maan trekt mij aan en inspireert mij tot dichten over mijn geliefden die mij op deze aarde achterlieten. Dan spreekt die volle maan tegen mij en ik luister, word stil binnenin en antwoord met mijn hart. Wij begrijpen mekaar al vele jaren, alsof ‘t maar even is. Zó intens!
  Mijn naamgenoot, Paul Van Ostayen, kende diezelfde maan en sprak ook verbazende manentaal.

  Dag maan, lieve maan, je moet me geloven: dag vriendenmaan daarboven … as ‘k je zie staan wil ‘k je roven … je in mij opslaan om voor altijd in jou te geloven. O, mijn Manemaan!

  • Reply Charlotte oktober 28, 2019 at 6:07 pm

   Bedankt voor je fijne reactie Paul!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.