Tips van Bekende Vlamingen

Domein Bovy door de ogen van schepen van toerisme Nico Geeraerts

juni 1, 2018

Nico Geeraerts is schepen van toerisme & evenementen, sociale tewerkstelling, economie, handel, middenstand/KMO, industrie/nijverheid, markten en ontwikkelingssamenwerking in Heusden-Zolder. Zelf ben ik geboren, getogen en woonachtig in Heusden-Zolder, dus gaan we hier ook op zoek naar het eerste favoriete plekje. Nico Geeraerts vindt dat we allemaal wat chauvinistischer mogen zijn, het was voor hem dan ook vanzelfsprekend dat zijn favoriete Limburgse plekje in eigen gemeente zou liggen.

Nico zijn favoriete plekje is Domein Bovy, op Wikipedia omschreven als:
een natuurgebied en recreatieterrein van 34 ha groot, gelegen in Bolderberg, Heusden-Zolder in de Vlaamse provincie Limburg.

Nico legt jullie in onderstaand interview uit, waarom hij hier zo graag vertoeft!
Het interview werd afgenomen op 7 mei 2018 op domein Bovy.


Waarom is domein Bovy uw lievelingsplekje?

Ik ben zelf afkomstig van Zolder en als kind/jongere was ik hier vaak terug te vinden. Jammer genoeg verwaterde het domein toen het bij de vorige eigenaar terecht kwam. Dat ik nadien als schepen kon en kan meewerken aan de heropbouw van het domein, nu het terug van de gemeente is, geeft dan ook extra veel voldoening. Ik kom hier bijna wekelijks en het is heerlijk om de rust hier te voelen in de drukke maatschappij waarin wij leven. Ook met mijn kinderen kom ik hier graag.

Er is al heel wat veranderd, wat valt er ondertussen allemaal op Bovy te beleven?
Bovy heeft met de nieuwe speeltuin, de natuur, dieren en de nieuwe horeca voor ieder wat wils. Verder kunnen kinderen de Martijn de Ijsvogel wandeling volgen van de Wijers, deze wandeling is ongeveer 1.6 km. Er zijn twee losloopweides voor honden (kleine en grote honden apart), met hondentoiletten in de weides, zodat mensen niet moeten sukkelen met hondenpoepzakjes. Verder werken we hard aan het nieuwe ‘Hazenpad’.

Stel dat ik een ezeltje meebreng dat u zoveel geld geeft als dat u nodig heeft, wat zou u dan nog willen realiseren op Bovy?
Oh ja, dat is wel een leuk voorstel. Ik ben blij met wat we tot nu toe al bereikt hebben. Onze kinderboerderij zal nog uitgebreid worden, we hebben nu al kippen, schapen, geiten, ezels. Ook de varkens komen eraan van zodra hun buitenhok klaar is. Momenteel verblijven zij nog in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum, ook in Heusden. Verder is het de bedoeling om pauwen op het binnenplein te laten rondlopen. Als we ze één broedseizoen binnenhouden, worden ze vrijgelaten en kan men de pauwen in de vrije natuur bewonderen. Er komt een nieuwe schapenstal, waarin de schapen het hele jaar kunnen verblijven en waarin ze kunnen lammeren. Zoals juist al gezegd werken we keihard aan het ‘Hazenpad’, waar vroeger het sprookjesbos was. Ondertussen staan hier al vijf beelden, het is de bedoeling tegen eind juni daar nog drie extra beelden bij te krijgen. De kinderen van de academie hebben tekeningen gemaakt en de volwassenen hebben aan de hand van deze schetsen, deze prachtige beelden ontworpen. Het Berenhuis in Heusden is volop aan het werken aan korte verhaaltjes, om bij elk beeld te plaatsen. Verder komt er in 2019 een nieuwe imkerij en deze zal gelegen zijn achter de visvijver.

Is het ook de bedoeling om aan de imkerij een winkeltje te koppelen, waar bv. honing te koop is en om te gaan werken met workshops?
Onze imkers zijn hobbyisten en voorlopig zal hier geen verkoop aan gekoppeld worden. We hopen wel in de toekomst scholen rond te leiden en de imkers hun kennis te laten delen. Verder werken we hard aan alle gebouwen op het domein, zodat in de toekomst elk gebouw een bestemming/invulling zal hebben waar o.a. workshops, feestjes, meetings kunnen plaatsvinden.

Hoe zit het met evenementen op Bovy?
Tijdens het Pinksterweekend hebben we voor het 25ste jaar onze keramiek tweedaagse. Met als meerwaarde dat we sinds dit jaar terug horeca op het domein hebben. Verder is er een aanvraag voor een foodtruck festival op het binnenplein hier op Bovy in september. Dit foodtruckfestival komt ook in juni al naar het Heldenplein in Zolder. We merken dat deze festivals ook leven bij de bevolking.

De horeca is inderdaad een enorme meerwaarde, vroeger waren er ook geitenijsjes te verkrijgen, zijn dit zaken die gaan terug komen?
Het is een piste die we nog onderzoeken om te starten tijdens de zomermanden in de vorm van een pop-up formule om terug te kunnen genieten van een verfrissend ijsje. Dit in samenspraak met onze horecapartner De Winning, of De Winning dit zal aanbieden samen met een andere partner is nog niet zeker. Uiteraard hebben we op het domein ook Bistro Bovy, waar mensen zich op het terras kunnen settelen.

Vroeger waren er huifkartochten en was er een toeristisch treintje, dit fascineerde mij als kind….
De Winning heeft het idee gelanceerd om terug huifkartochten te doen. We hebben tijdens de opening van het toeristisch seizoen gezien, dat dit inderdaad veel aantrekkingskracht heeft en willen deze trekpleister verder onderzoeken om dit op frequente basis te kunnen laten plaatsvinden op Domein Bovy.

Is er ook de mogelijkheid om terug feestjes te organiseren op domein Bovy?
We lanceren inderdaad een verhuurreglement waarbij het bv. mogelijk is om het binnenplein/evenementenweide af te huren voor activiteiten of evenementen. Ook dit zal in de toekomst gecommuniceerd worden. We kiezen voor beleving met als waardes natuur, duurzaamheid en educatie.

Op welke manier willen jullie domein Bovy terug lanceren buiten de gemeentegrenzen?
We hebben nog een publiciteitsbudget waarbij we via regionale tv, reclame willen maken in de regio Kempen en Mechelen. Verder willen we onze pijlen in de toekomst richten op sociale media. Ook een vermelding in de Limburggids, daar het een belangrijk gegeven is om zowel online maar ook offline publiciteit te maken zodat je iedereen kan bereiken.

Heeft u nog een laatste boodschap om alle lezers naar hier te lokken?
Domein Bovy is zeker een bezoekje waard! Het is hier geweldig gezellig omwille van het feit dat je hier een leuke wandeling kan maken tussen het groen/bloemenweides waar de natuurbeleving centraal staat, waar je een wandeling kan maken over het plankenpad op zoek naar de boomkikker en waar je bij Bistro Bovy op het gezellige terras kan genieten van een 7 PK/ 9 PK en een heerlijke maaltijd terwijl de kinderen kunnen ravotten op de vernieuwde speeltuin of je kiest voor een plaatsje op één van de picknickbanken met zicht op de gloednieuwe dierenweide. Voor ieder wat wils !

Bedankt voor het leuke interview en nog veel succes in de toekomst!

 

Meer info:
Domein Bovy
Galgeneinde 22
3550 Heusden-Zolder

https://www.facebook.com/domeinbovy/
https://www.facebook.com/bistrobovy/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.