Tips van Bekende Vlamingen

Peter Goossens houdt van Wannegem-Lede

juni 7, 2018

Peter Goossens is chef-kok van het ‘Hof van Cleve’ in Kruishoutem. Eind 2010 werd hij benoemd tot ridder in de Leopoldsorde en in 2011 werd hij ereburger van Kruishoutem. Het ‘Hof van Cleve’ is één van de twee Belgische restaurants met drie Michelinsterren. Het restaurant werd geopend in 1987 in een oude hoeve op een van de heuvels van Kruishoutem. In 1994 kreeg het restaurant zijn eerste Michelinster, gevolgd door een tweede in 1998 en een derde in 2005.

Peter Goossens is fan van de Vlaamse Ardennen en één plekje kiezen is dan ook heel moeilijk, maar hij houdt ontzettend van Wannegem-Lede.

Wannegem-Lede wordt op Wikipedia omschreven als:
Wannegem-Lede is een deelgemeente van Kruishoutem, in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Wannegem-Lede bestaat uit het dorp Wannegem in het westen en het dorp Lede in het oosten. De voorheen afzonderlijke gemeenten werden in 1810 samengevoegd tot Wannegem-Lede, beide dorpen hebben ook een eigen parochie.

Het interview met Peter Goossens werd telefonisch afgenomen op 23 mei 2018.


Wat is uw lievelingsplekje in Oost-Vlaanderen?

Ik woon al meer dan 35 jaar in Kruishoutem, ik hou enorm van de glooiingen en van de rust. Het restaurant ligt op de eerste heuvel van de Vlaamse Ardennen, op twee minuten van de afrit van de autostrade. De heuvelrij op het grondgebied van Kruishoutem vormt de scheiding tussen de Scheldevallei en de Leievallei, het begin van de Vlaamse Ardennen.

Is er een trekpleister in de omgeving die u toeristen zou aanraden?
Och, ik hou enorm van Wannegem-Lede, daar kan je prachtige wandelingen maken en de rust, dat is uniek. Je hebt hier zoveel fietsroutes, wandelroutes, we hebben hier heel leuke restaurants zoals ‘De Zwaan’ en ‘De Hermelijn’. Er zijn heel wat toffe restaurantjes en prachtige bed and breakfasts waar men kan overnachten, deze staan ook allemaal op onze website. Verder hebben we in Kruishoutem zes kastelen en prachtige kleine dorpen, zoals Nokere en Lozer.

Als de provincie u zou vragen om een culinair evenement te organiseren in Oost-Vlaanderen, hoe zou dat er uitzien en waar mag het plaats vinden?
Oh, daar heb ik nog nooit over nagedacht, maar ik denk wel hier in de streek.

Heeft u een favoriete streekgerecht?
In deze periode hou ik enorm van asperges à la flamande met daar garnaaltjes bovenop, maar dat kan evengoed witloof zijn of een keer stoverij met frietjes.

Zijn er evenementen of andere toeristische activiteiten in het buitenland, die ook eens in Oost-Vlaanderen zouden mogen plaatsvinden?
We moeten daar enorm mee oppassen, alles moet binnen de cultuur passen. In Spanje heb je fantastische marktjes, maar dat is daar traditie. Het is zoals met koken, in Scandinavië kookt men heel anders dan wij hier. We moeten bij onze roots blijven, het plaatje moet kloppen.

Wil u tot slot nog een keuze maken uit volgende tegengestelden?
Zee / Ardennen: de zee
Museum / Markt: allebei, ik geniet zowel van een museum, als van een bezoekje aan de markt.
Wandelen / Fietsen: wandelen
Foodtruck-festival / Muziekfestival: foodtruck-festival
Ochtend / Avond: ochtend
Aperitief / Degustief: aperitief
Binnenland / Buitenland: oh, dat hangt ervan af voor wat. De ene keer zal dat het binnenland zijn en de andere keer het buitenland.

Bedankt voor uw tijd en nog heel veel succes!

 

Meer info:

https://www.hofvancleve.com/nl/
https://www.facebook.com/hofvancleve/
https://www.instagram.com/hofvancleve/
http://www.kruishoutem.be/website/82-www/130-www.html

Een bezoek aan Wannegem-Lede kan gecombineerd worden met een bezoek aan de andere kleine dorpen in de buurt. In Wannegem-Lede zelf kan u een bezoek brengen aan de Schietsjamettermolen. Deze molen stond oorspronkelijk in de West-Vlaamse deelgemeente Houtave. De Houtavemolen werd in 1981 afgebroken onder luidruchtig protest van de toenmalige veldwachter, met een vuurwapen in de hand. Hij schoot een kogel in het molenkot. Ze werd in Wannegem-Lede heropgebouwd en wordt daar Schietsjampettermolen genoemd. De molen staat langs de Huisepontweg, op de plaats waar vroeger een 16e-eeuwse molen stond die op 27 oktober 1959 omwaaide. Het 23 m lange gevlucht is uit eikenhout. Een storm in de kerstnacht van 1999 rukte een molenroede los die tientallen meter verder in de kouter terechtkwam. Sedert 2006 is ze opnieuw maalvaardig. Ze kan twee steenkoppels en een haverpletter aandrijven.

 

Foto Peter Goossens: Heikki Verdurme

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.