Evenementen, Natuur

Vuurpottennocturne Sint-Truiden

april 9, 2018

Op zaterdag 7 april trek ik naar Sint-Truiden voor de vuurpottennocturne! Dit is een wandeling tussen de bloesems en vuurpotten, met meeslepende fruitverhalen. Onderweg wordt je verwend met hapjes en drankjes!
De nocturnes lopen tot eind april en op bloesems zal je dan meer kans hebben, maar er is genoeg om van te genieten!

Haspengouw is de fruitstreek van België! Kraakverse producten zijn de basis van de heerlijke sappen, jenevers, ambachtelijk gebrouwen bieren en kwalitatieve streekwijnen die Haspengouw rijk is. De wandeling start op fruitbedrijf Jacobs, een bedrijf met biologisch geteeld fruit, maar ook een imkerij en een unieke mosterdproductie!

Als Debora en ik aankomen worden we vriendelijk welkom geheten en krijgen we een ticketje voor een kom soep op het einde van de wandeling. We nemen al een kijkje in en rond het bedrijf en voor we het weten zijn we vertrokken voor een wandeling van 3km.

Samen met een begeleider wandelen we naar de eerste fruitbomen, waar een gids ons staat op te wachten. Een man die kan vertellen met gevoel en passie, het ene verhaal sluit vlot op het andere aan. We vernemen hoe hoog- en laagstam ontstaan is, dat er vroeger een fruittrein was, we krijgen uitleg over de dubbele overkapping tegen vogels en hagel. Verhalen van vroeger en nu, zodat we wat geschiedenis leren kennen, maar ook hoe Hugo Jacobs het nu allemaal aanpakt.

De tijd vliegt om en we wandelen verder naar een tentje, hier staat een mevrouw ons op te wachten met sandwiches en worstjes en hun lekkere unieke ‘Haspengouwse Mosterd’. Met deze mosterd wonnen ze in april 2015 de ‘Limburgse Innovatie-award’. Het zaaien, oogsten en produceren van deze mosterd is allemaal op ambachtelijke wijze! Resultaat, een pittige, niet te scherpe mosterd met een zachte nasmaak, dankzij de honing!

Stilaan is het donker en komen de vuurpotten nog beter tot hun recht. Bij de volgende stop staan er ons pannenkoeken met perenstroop te wachten en een uitgebreide uitleg over hoe mensen vroeger en nu fruit bewaren. Het ontstaan van de stroop en confituur, maar ook jeugdverhalen van onze gids komen aan bod. Ondertussen genieten we aan het vuur van onze pannenkoek.

Terwijl we naar de volgende plaats wandelen, maken we een praatje met onze begeleider. Het is supermooi weer en we zijn met een gezellige groep van 45 deelnemers. Ook de nocturnes van 20u en 21u  lokten zo een 45 mensen. Een meer dan geslaagde editie!

Onze laatste stop is aan een grot met een kapelletje, hier staan ze ons op te wachten met perenjenever en appelsap. Terwijl we bij een vuurpot gaan zitten, duikt de laatste verteller op, we krijgen uitleg over de veiling en dit in het echt Sint-Truidens. Zelf vond ik dit fantastisch, maar ik twijfel of de aanwezige van Gent en Brugge, alles verstaan hebben.

Onze tour zit erop en we wandelen terug naar onze startplaats, hier krijgen we een muzikale ontvangst en staat er lekkere soep met brood en kroepoek klaar.

Verder heb je ook de mogelijkheid om één van de vele streekproducten aan te kopen, zoals kersensap, perenstroop, mosterd, jenever, honing, propolis,….We maken allebei onze keuze en ik neem ook nog wat toeristische foldertjes mee.

We genieten nog wat van de sfeer en keren dan voldaan huiswaarts!

Bij deze nogmaals een dikke pluim aan alle gidsen, en helpers voor de fantastische organisatie! De wandeling is een leerrijke, smakelijke en ontspannende uitstap voor groot en klein, de vuurpotten maken er een unieke ervaring van!

Fruitige groetjes,
Charlotte & Debora

 

Meer info:
Fruitbedrijf Jacobs
Heide 114
3800 Sint-Truiden

www.jacobsfruit.be
https://www.facebook.com/toerismesinttruiden/
https://www.facebook.com/events/231599797407027/
https://www.facebook.com/FruitbedrijfJacobs/

Laatste nocturne: zaterdag 28 april 2018.
De nocturnes zijn steeds om 20u-20u30-21u.
Inschrijven verplicht: info.toerisme@sint-truiden.be
Prijs: 12 euro p.p. / -12j: 6 euro p.p. / -6j: gratis

De wandeling gaat door de boomgaarden, rolstoel, kinderwagen of loopwagen zijn niet mogelijk.
Honden zijn toegelaten aan de leiband.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.