Evenementen, Natuur, Uitstappen

Opening toeristisch seizoen Domein Bovy

april 3, 2018

Domein Bovy in Heusden-Zolder was de toeristische trekpleister van mijn gemeente in de jaren ’90. Ik trok er vaak naar toe voor een wandeling, om te kijken naar de dieren en één van mijn favorieten van het domein was het kabouterpad. Ook het feest voor mijn Eerste Communie vond plaats op Bovy, ravotten met neefjes en nichtjes, een tocht met de huifkar en lekker eten in ‘De Schuur’! Maar helaas kwam Domein Bovy na een erfpacht in privébezit, het domein verwaterde, de klachten van inwoners stroomden binnen. De gemeente zorgde ervoor dat ze het domein terug in eigen handen kregen en startte met een grote opkuis! Via de Facebookpagina van de gemeente kon de opbouw en opkuis gevolgd worden.

Maandag 2 april was het dan eindelijk zover, de opening van het toeristische seizoen op het vernieuwde Bovy!

De gemeente maakte heel wat reclame, zowel via sociale media als de plaatselijke pers. Muziek, springkastelen, rondleidingen,….. er zou heel wat te beleven zijn!

Nieuwsgierig als ik ben, trok ik naar daar om te kijken hoe mooi Bovy terug is!

De opening startte om 13u30 en voor de eerste bezoekers was er een gratis drankjes. Zelf arriveer ik rond 14u30 en het is gezellig druk. De reuzen staan ons op te wachten, en mensen staan klaar om programmaboekjes uit te delen! De speeltuin aan de ingang is goedgekeurd door de vele aanwezige kinderen. De dame met de belleblaas trekt de aandacht van iedereen en de verwondering in de ogen van de kinderen is fantastisch!

Op het binnenplein zorgen muzikanten voor heel wat sfeer en ook voor een originele ballon is het aanschuiven! De imkers staan klaar om iedereen te laten kennis maken met hun heerlijke honing en er zijn geleide wandelingen.

Langs het nieuwe ‘Bistro Bovy’ wandel ik naar de dierenweides, de schaapjes, kippen, konijn,… kunnen op veel aandacht rekenen. De kleine kinderhandjes gaan tussen de omheining om hier en daar toch een dier te kunnen aaien. Ook de picknick-banken staan klaar om er een fantastisch toeristisch seizoen van te maken. De huifkar heeft succes en zorgt voor een originele rondleiding van de omgeving!

Ik wandel via de bruggen over het water naar de andere kant van het domein en ga een kijkje nemen aan de nieuwe hondenweides. De weides voor grote en kleine honden zijn apart en in de weides zijn ook hondentoiletten aanwezig. De terreinen zullen nog gedraineerd worden, want momenteel is het er nog wat drassig.

Via de hondenweides wandel ik verder naar de ‘CosmoGolem, een origineel kunstwerk van Koen Vanmechelen. Het beeld dwingt ontzag af en nodigt uit tot communicatie en bezinning. Over de ganse wereld zijn er 38 van deze reusachtige beelden geplaatst. Het is een project waarmee Koen Vanmechelen als jonge kunstenaar doorbrak. De golem op Bovy werd op 25 april 2010 geplaatst in het kader van een kinderrechtenproject. Kinderen kunnen hun verhaal, een geheim of een korte wens schenken aan deze vriendelijke reus, via een houten luikje in zijn borstkas, dicht bij zijn hart!

Zoals eerder geschreven was ik als kind fan van het kabouterpad. Dit kabouterpad is verdwenen maar tegen de zomer kan je een volledig sprookjesbos terugvinden. Er staan al een deel beelden en deze zijn allemaal ontworpen en gemaakt door de academie. Het verhaal rond het sprookjesbos is geschreven door het Berenhuis. Voorlopig is het nog wat modderig maar het pad krijgt een speciale ondergrond die ook rolstoeltoegankelijk gaat zijn. Dit alles voorzien tegen de zomer van 2018!

De kinderen amuseren zich en kunnen hun laten grimmeren, er staan drie spingkastelen en er zijn enkele volksspelen, maar er zijn ook demonstraties met jachthonden of schapendrijven.

Ook de trekpaarden die hun paardenkracht laten zien kunnen op heel wat aandacht rekenen. Deze trekpaarden worden ingezet in duurzaam bosbeheer en gaven een demonstratie op de grote bloemenweide.

Ga je met kinderen naar Domein Bovy, laat hen dan zeker kennis maken met ‘Martin de Ijsvogel’, het symbool van ‘De Wijers’, een prachtig gebied van 1001 vijvers, dat wordt beheerd door het Regionaal Landschap Lage Kempen. Martin neemt je mee op pad en aan de hand van infoborden, spelletjes en opdrachten leer je alles over de fauna en flora van De Wijers. De wandeling is 1.6 km, een toffe tocht van ongeveer een half uurtje!

Er staat nog heel wat op stapel, de kinderboerderij krijgt nog extra beplanting en er komen nog dieren bij, Bistro Bovy krijgt een zuidelijke tuin, de rozentuin krijgt een grondige beurt, het sprookjesbos wacht op extra afwerking…… Er is dus nog heel wat werk, maar Domein Bovy heeft bewezen dat het terug is van weg geweest.

Domein Bovy herleeft en zal snel terug de toeristische trekpleister van weleer zijn voor Heusden-Zolder!

Toeristische groetjes,
Charlotte

Meer info:

Domein Bovy
Galgeneinde 22
3550 Heusden-Zolder
011/ 80 80 88

https://www.facebook.com/toerismeheusdenzolder/
https://www.facebook.com/bistrobovy/
https://www.facebook.com/bubblusion/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.