Evenementen

Poëzie-en muziekcafé bibliotheek Beringen

februari 4, 2018

Op donderdag 1 februari streek ik samen met mijn mama neer in de bibliotheek van Beringen voor het eerste poëzie-en muziekcafé. Een gezellige avond georganiseerd door Koen Snyers en de bibliotheek waarbij Koen zelf eigen werk bracht maar ook de kans gaf aan mede-dichters, om hun poëzie met het publiek te delen.

Koen Snyers is van opleiding socioloog, maar bracht ondertussen al drie dichtbundels uit. Vier keer per jaar organiseert hij in Hasselt een poëziepodium waar hij de kans geeft aan jong talent, dit onder de naam ‘Zeg het met tekst’.


Deze avond bracht Koen werk uit zijn voorstelling ‘Ik zie mensen’ (genaamd naar zijn nieuwste dichtbundel), dit met de muzikale ondersteuning van Gustav Leo.  Staf Nys is dichter, schrijver, recensent en singer songwriter onder de naam Gustav Leo. Koen en Gustav Leo brengen een afwisselend programma en de muzikale ondersteuning is een meerwaarde voor de teksten van Koen.

Het eerste gedeelte vloog voorbij, maar er stonden nog zes andere dichters klaar om het beste van zichzelf te geven. Hierbij was er een mooie afwisseling tussen jong en ervaren.

Begonnen werd er met ervaring, een dame die al 25 bundels uitbracht en al drie maal de cultuurprijs van Beringen won, Edith Oeyen. Vervolgens kwam Johan Simons uit Heusden-Zolder aan de beurt, een taalspeler die zowel haiku’s al puntdichten uit zijn pen werpt. Deze avond bracht Johan zelfs enkele gedichten in het Engels en het Nederlands. Ook zijn nieuwe bundel waar hij volop aan het werken is zal tweetalig zijn.

Na dit uitgebreide eerste deel is het tijd om de stembanden wat te smeren en groepsfoto’s te nemen. Verder is er de mogelijkheid om een gesigneerde dichtbundel te kopen. Maar ik kijk al uit naar het tweede deel, waar er twee familieleden van mij aan de beurt komen.

Het tweede deel wordt geopend door Paul Frison, die voor een luchtige noot zorgt en ook voor heel wat animo in het publiek.
Ingeborg Daniëls uit Herk-de-Stad staat als volgende geprogrammeerd en weet met haar warme stem het publiek te boeien. Als kind schreef ze al boekjes vol gedichten en ze won ook al heel wat prijzen met haar poëzie. Het was echter nog maar de tweede maal dat ze haar gedichten voordraagt.

Na de muziek van Gustav Leo is het de beurt aan mijn nicht Kristel Dewaele. In november 2017 stelde ze in deze bibliotheek haar debuutbundel ‘Verloren Liefde’ voor. Ze bracht een aaneenschakeling van gedichten uit deze bundel, die zo weer een nieuw verhaal vormden. Een woordenreis die iedereen kon bekoren.

Als laatste was het aan mijn neefje Jens Meijen, student, recensent en columnist bij Humo en ‘Jonge Dichter des Vaderlands’. Hij werkt momenteel aan zijn eerste dichtbundel en al heel wat gedichten van hem werden gepubliceerd. Vandaag werd het echter een thuismatch in de bibliotheek naast zijn oude school op een boogscheut van zijn ouderlijk huis in Tervant. Jens heeft het over Donald Trump en het klimaat en met zijn ontwapenende bindteksten verovert hij de harten van het publiek.

De avond zit erop en alle dichters hebben het beste van zichzelf gegeven, ieder in zijn eigen stijl en met teksten over onderwerpen die hun raken.

Poëzie leeft terug en zo een avondje gedichten luisteren is gewoon geweldig gezellig!

Ontspannen groeten,
Charlotte & Nicole

 

Meer info:

https://www.facebook.com/bib.beringen/

http://koensnyers.zeghetmettekst.be/

https://www.facebook.com/zeghetmettekst

https://www.facebook.com/kristelskrabbels/

Met dank aan Jos Neys en Lambert Reynders  voor de extra foto’s!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.