Evenementen

Tentoonstelling ‘Kool’ Beringen-Mijn

september 10, 2019

Limburg staat bekend om zijn steenkoolmijnen, elk jaar organiseren ze in Beringen dan ook een Mijnhappening. Dit jaar was die extra speciaal naar aanleiding van 30 jaar mijnsluiting.

In het Eeuwfeestgebouw werd op zaterdag 7 september de tentoonstelling ‘Kool’ geopend. Een tentoonstelling die volledig in het teken staat van de mijn en de mijnwerkers, dit met kunst en poëzie. Ook de locatie is uniek, het Eeuwfeestgebouw is het voormalige logementshuis van de mijnwerkers en werd in 1930 gebouwd. Sinds begin dit jaar staat het gebouw te koop, deze tentoonstelling is misschien de laatste kans om het gebouw in zijn huidige staat te bezoeken.

An Moons, schepen van cultuur en erfgoed in Beringen opende samen met burgemeester Vints en Marijke Henkens (verantwoordelijke van de tentoonstelling), deze expo.

“Dat zoveel jaren later het mijngebeuren nog steeds veel mensen bezighoudt, bewezen de talrijke inschrijvingen met beeldend werk en poëzie voor deze tentoonstelling,” zegt schepen van cultuur An Moons. “Iedere kunstenaar, elke dichter geeft het mijngebeuren een eigen plaats. Er zijn kunstenaars die het menselijk verhaal bekijken, terwijl anderen gefascineerd zijn door het prachtige erfgoed dat is achtergebleven. Elke kunstenaar brengt zijn ‘mijn’verhaal op zijn eigen manier: verhalen die verbinden, voeden, troosten misschien. Zij doen ons stilstaan met wat we nu hebben, wat ons maakt, en ze zetten ons aan tot reflectie.”
(https://www.beringen.be/C/N/A_i_B/2019/augustus/KOOL)

Na de speeches kunnen we naar binnen, in de inkomhal ligt een prachtig boek op ons te wachten. Alle werken, zowel de beeldende kunst, schilderijen, als poëzie, staan hierin beschreven. Wat is het fijn om deze extra uitleg bij de werken te lezen, het is een prachtig aandenken aan deze expo. Ik heb het boek bewust niet opengeslagen tijdens het rondwandelen, zo kon ik zelf mijn eigen interpretatie aan elk werk geven. Bij thuiskomst heb ik het boek in 1 ruk uitgelezen en leerde ik zo de kunstenaars en hun inzichten beter kennen. Het is een prachtig collectorsitem en een uniek naslagwerk, dat ik hier en daar liet signeren, zo is het helemaal uniek!

Tijdens de opening werden de gedichten (die op de muren getypt staan) voorgedragen door de dichters. Ik stond fier op de eerste rij (samen met mijn mama) want zowel mijn neef Jens Meijen als mijn nicht Kristel Dewaele waren bij de gelukkige dichters. Op elke verdieping kon je twee dichters aan het werk horen en tussendoor kon je een praatje slaan en de kunstwerken bewonderen. Natuurlijk kon je ook genieten van een natje en een droogje waaronder het toepasselijke ‘Koolputtersbier’. Verder was er muzikale omlijsting van Bert Maesen, hij betoverde ons met zijn cello.

De kunstwerken zijn op drie verdiepingen te bewonderen en er zitten adembenemende werken tussen. Het is fijn om te zien hoe een kunstenaar zich in zijn werk kan verliezen of hoe je zelf andere zaken ontdekt naarmate je een schilderij bekijkt.
Werken beschrijven ga ik hier niet doen, daarvoor moeten jullie zelf op ontdekkingstocht gaan, op de foto’s zien jullie al een kleine impressie.
Uiteraard zijn er werken die er altijd uitspringen en voor mij is dat toch de mijnwerker gemaakt in gelast metaal en inox door Ahmet Akay, dit werk kan je terugvinden op het gelijkvloers.

Ik ben blij dat ik er tijdens de opening kon bij zijn en ik kan jullie alleen maar aanraden om ook eens een bezoekje te brengen aan dit prachtige gebouw. Alle info en openingsuren kan je onderaan het artikel terugvinden!

Mijn-Groeten,
Nicole en Charlotte

Meer info:
Tentoonstelling Kool
Eeuwfeestgebouw
Eeuwfeestplein 33
3582 Beringen

Openingsuren:
8 – 29 september
Open op donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag van 14.00 tot 17.00 uur
Toegang: gratis

http://www.ccberingen.be/mvc/event.jsp?id=1780

https://www.beringen.be/C/N/A_i_B/2019/augustus/KOOL

Expo in de spots
Om de tentoonstelling toe te lichten voor jongeren van 6 tot 12 jaar is er het ‘Expo in de spots-concept’. Jacqueline Nouwen geeft een rondleiding in de tentoonstelling op maat van de jongeren. Daarna gaan ze naar het Mijnmuseum waar de kinderen voor even een mijnwerker worden. Ze krijgen een mijnwerkersplunje aan en een heen hun gids, hun ‘chef’. Hij zet ze aan het werk en met een authentiek treintje worden ze naar de ondergrondsimulatie gebracht.
22 september 2019 van 10u – 13u
Toegang: 3 euro
Inschrijven via www.ccberingen.be, cultuur@beringen.be,  011 45 03 10

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.