Uitstappen

Dagje Halle

mei 7, 2018

Op een natte zondag eind april stond er een dagje Halle op de planning.

Halle, aan de oevers van de Zenne, 15 km ten zuiden van Brussel, aan de rand van het Pajottenland, een stad die ik vooral ken dankzij de één-reeks Witse!

Starten doe ik in het Hallerbos, een prachtig natuurgebied waar ik eigenlijk al heel lang naar toe wou, maar wat er nooit van kwam. Elk jaar in de aanloop naar Pasen staat het Hallerbos in pracht en praal door de duizenden paarse boshyacinten. Van binnen-en buitenland zakt men af naar Halle om van dit unieke schouwspel te genieten. Op het moment van mijn bezoek, liep het Hyacinten-festival op zijn einde. Via de website van het Hallerbos kan je perfect de bloei en groei van de hyacinten opvolgen.

Het Hallerbos heeft 11 verschillende parkings, je auto kan je dus zeker kwijt. Aan de rand van het bos, staat er een man de wandelaars op te wachten om wat uitleg te geven en je een folder met extra informatie aan te bieden. In deze folder kan je ook de verschillende wandelroutes terugvinden. Maar ook in het bos staan er paaltjes, die de juiste route aanduiden, zo kan je op een ontspannen manier wandelen en volg je het juiste parcours waar je op dat moment de meeste bloemetjes tegenkomt.

Het Hallerbos is fantastisch, en is ook in andere seizoenen meer dan de moeite waard. Het is de heimat van hazen, fazanten, wilde konijnen, maar ook van diverse reeën. De rijke fauna en flora biedt u de gelegenheid bij uitstek om te genieten van de pracht van de natuur, elk seizoen opnieuw. Hier kom je tot rust, door de ontspannende geluiden en heerlijke geuren. Als je langs wat daslook wandelt krijg je spontaan honger.

Ik maakte een tocht van een kleine 5 km, maar er zijn ook kortere routes van ongeveer 1.5km en extra toegankelijke routes. Het Hallerbos heeft een oppervlakte van meer dan 500 hectare, waardoor je fantastische dagtochten kan maken en steeds nieuwe dingen ontdekken.

Van al dat wandelen krijg ik honger, dus vertrek ik naar het centrum van Halle, waar ik in Restaurant ‘De Olifant’ een hapje ga eten. Het restaurant was vroeger een drogisterij en dat zorgt voor een uniek kader.

Met een gevulde maag, ga ik nog wat informatie vragen op de toeristische dienst. De toeristische dienst is gehuisvest in het historische stadhuis op de Grote Markt, gebouwd in 1616. De twee beelden in de nissen van de pui van het stadhuis herinneren de Hallenaren aan de deugden van Waarheid en Rechtvaardigheid. De beelden zijn van de Frans-Poolse beeldhouwer Cyprien Godebski. Hij maakte ook het majestueuze beeld van Adrien François Servais, dat sinds 1871 op de Grote Markt prijkt. Servais heeft Europa afgereisd met zijn cello, vandaag de dag is zijn muziek nog over de hele wereld te horen.

Als laatste stop vandaag, wandel ik binnen in de Sint-Martinusbasiliek, de thuishaven van de zwarte Onze-Lieve-Vrouw van Halle. Je wordt hier ondergedompeld in de rijke geschiedenis van Halle. Je vindt er de kanonballen die Onze-Lieve-Vrouw van Halle volgens de overlevering in 1489 zou hebben opgevangen in haar mantel om Halle te beschermen tegen de belegeraar Filips Van Kleef. Er is een schatkamer, 14de -eeuwse apostelbeelden,… Het wondere genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Halle is afkomstig van de heilige Elizabeth van Hongarije. In 1946 verheft Paus Pius XIIde kerk tot Basilica Minor en de kerk ontvangt de typische symbolen van een basiliek: het Tintinabulum en de Umbrella, van de hand van Camille Colruyt. De basiliek onderging een restauratieperiode van 20 jaar en was zelfs 2 jaar gesloten. Ondertussen is de basiliek al enige tijd terug geopend en zijn er ook geleide bezoeken mogelijk. Verder heb je ook de mogelijkheid om in de basiliek, kaarten, kaarsen, bedeltjes te kopen. Een uniek rustpunt in bedevaartsoort Halle, is deze Sint-Martinusbasiliek, meer dan een bezoekje waard!

Na dit rustgevende bezoek, is het tijd om afscheid te nemen van Halle!

Er valt hier nog heel wat meer te beleven, neem dus zeker een kijkje op de websites onderaan dit artikel!

Groetjes Charlotte

Meer info:

Hallerbos
Hogebermweg (P1)
1500 Halle
https://www.hallerbos.be/

Sint-Martinusbasiliek
Kardinaal Cardijnstraat 1
1500 Halle
http://www.sintmartinusbasiliek.be/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Martinusbasiliek_(Halle)
https://www.facebook.com/pages/Sint-Martinusbasiliek/278140945668454

Regionaal kantoor Halle
Grote markt 1, bus 1
1500 Halle
Tel: +32 (0)2 365 98 50
Fax: +32 (0)2 365 98 59
info@toerisme-pajottenland.be
www.toerisme-pajottenland.be

http://www.toerisme-pajottenland.be/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.