Uitstappen

De Commanderie Sint-Pieters-Voeren

januari 20, 2018

Dagje verlof, wat nu? Vaak volgt dan de zee of de Ardennen als antwoord, maar hebben jullie al eens gedacht aan een dagje Voerstreek?

De Voerstreek is een streek in de Belgische provincie Limburg, iets meer dan 5000 hectare groot, aan drie zijden omgeven door de provincie Luik, en in het noorden begrensd door Nederlands-Limburg. De Voerstreek was in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw regelmatig in het nieuws toen de zes dorpen langs het riviertje de Voer onderwerp werden van politiek verhitte taaldebatten in België.


Het toeristisch centrum van Voeren is gelegen in ’s Gravenvoeren. Mijn bezoek dateert van de zomer van 2016 en het was net Nationale Feestdag waardoor er geen begeleide bezoeken zijn. Op het toeristisch kantoor werd ik vriendelijk geholpen en kreeg ik heel wat documentatie mee over de Voerstreek. Een bezoek aan de Commanderie werd mij als eerste aangeraden!

Viskwekerij Commanderie is ongeveer 10 minuutjes rijden en gelegen in Sint-Pieters-Voeren. Het is de oudste forellenkwekerij van België en gevestigd in de voormalige commanderij van de Duitse Orde. Het is een prachtige historische site in Sint-Pieters-Voeren.
Vermits de tuin van het kasteel toegankelijk is voor publiek wandel ik naar de ingang van het kasteel. Het is echter niet de bedoeling deze ingang te nemen. Bijna aan het kasteel aangekomen, rijd er een man het domein af en hij maakt mij duidelijk dat dit privé-domein is.
Dan maar terugwandelen naar de ingang van de viskwekerij Commanderie. De ingang is gratis, mits een consumptie.
Ik wandel het domein op en zien aan de linkerkant de forellen klaarliggen om bereid te worden, aan de rechterkant is er een winkeltje waar je artisanale producten kan kopen. Nog wat verder is er een terras, waar je iets kan drinken of zelfs forel proeven.

Er zijn vele vijvers, en hier worden de vissen nog gekweekt volgens eeuwenoude methode. De vijvers zitten vol regenboogforellen, maar ook steur, beek-en bronsforellen worden er gekweekt. Dit in het helderste bronwater dat achter in het kasteelpark, met een debiet van 4000 liter per minuut, uit de bron stroomt. Hier vloeit het riviertje de Voer uit, die zijn naam aan dit gebied geeft. De bron van de Voer bevindt zich niet in het brongebouw maar ontspringt iets verderop.

Ik geniet van het prachtige weer en de mooie omgeving. Na het bewonderen van de prachtige kasteeltuin, ga ik op het terras nog iets drinken.

Er staat een speciaal bier op de kaart:
La Loë is een niet gefilterd bier van hoge gisting met een natuurlijk hergisting in de fles. Geproduceerd met verschillende kruiden en 3 granen waarvan de tarwe die het bier troebel maakt. Geparfumeerd, laag aan alcohol en weinig hop, het bier streelt het gehemelte en is heel verfrissend en dorstlessend. Het bier “Loë” gaat uiteraard perfect samen met de forel.
Voila, de dorst is ook weer gelest.

Nog wat wandelen in deze mooie omgeving, want hier is de Voerstreek ideaal voor, het is een echt wandel-en fietsparadijs!

Op zoek naar een rustige dag in Limburg, in een gemeente die aan geen enkele andere Belgisch-Limburgse gemeente grenst? Breng dan een bezoek aan de Voerstreek!

Groeten,
Charlotte

Meer info:

Viskwekerij van de Commanderie
Commanderie 7
3792 Sint-Pieters-Voeren

http://www.voerstreek.be/
https://www.facebook.com/toerisme.voerstreek/?fref=ts
http://www.commanderie7.com/portfolio-item/bier-loe/

Het domein van de Commanderie is rolstoeltoegankelijk en honden zijn welkom.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.