Uitstappen

Alpacaboerderij Kaulille

januari 18, 2018

Er zijn heel wat dierentuinen in ons land en ook boerderijen waar je een bezoekje aan kan brengen, maar heb je al eens gedacht aan een alpacaboerderij? Zelf bracht ik vorige zomer een bezoekje aan ‘De Alpacaboerderij’ in Kaulille.

Voor ik naar daar vertrok zocht ik wat info op over deze nieuwsgierige dieren!

Alpaca’s zijn zeldzame en waardevolle dieren. Samen met de dicht aan hen verwante lama zorgden de alpaca’s voor kleding, voedsel, transport en gezelschap voor de Zuid-Amerikaanse Inca beschaving. Begin jaren ’90 ontstonden ook de eerste alpacabedrijven in Europa. De alpaca-industrie staat in Europa nog in haar kinderschoenen. Echter zowel de markt voor dieren, als de markt voor producten zijn beiden groeiende, wat groeimogelijkheden biedt voor de Europese industrie. Alpaca’s zijn hele rustige dieren, maar ze maken zeker wel geluid. Het bekendste geluid van alpaca’s is hummen. Ze hummen als ze letterlijk ‘in hun hum’ zijn en ‘uit hun hum zijn’.

Bij mijn aankomst is de alpacaboerderij net open. Aan de ingang staat een infobord, waar wat uitleg opstaat over de alpaca’s, hoe ze reageren, wat je wel en wat je niet mag doen. Eén van de eerste dingen die ik zag staan, is dat alpaca’s niet zo van grote mensen houden. Lap dat begint hier al goed, dacht ik. Gelukkig kan je dit zelf verhelpen, door je te bukken en je op de hoogte van de alpaca’s te zetten, zo kom je niet bedreigend over. Oef! Als de alpaca’s boos zijn, gaan ze spugen en dat is niet gewoon speeksel, maar wel maaginhoud. Bij dit infobord kan je ook een plannetje terugvinden van de boerderij, en er is een wedstrijdje voor kinderen. Paco de alpaca neemt je mee op ontdekking op de alpacaboerderij. Supertof voor kinderen vanaf 8 jaar.

Als ik aan de eerste weide aankom, komen er onmiddellijk een paar alpaca’s naar mij toe. Sommige hebben een bandje rond hun nek, achteraf verneem ik dat hier hun naam op staat. Elke alpaca heeft een naam, maar ze hebben niet allemaal een naambandje om, omdat deze niet in grote maten te krijgen zijn. John & Hanneke (de alpacaboeren) kennen alle alpaca’s bij naam en kunnen ze allemaal uit elkaar houden!

Overal op de boerderij kan je snoepjesautomaten en bekertjes terugvinden en deze snoepjes zijn enorm in trek bij de alpaca’s. De ene alpaca is al wat enthousiaster dan de andere, maar pas op met armbanden en andere juwelen, want er zijn alpaca’s die daar ook dol op zijn! Ook het bekertje met de snoepjes kan je best goed vasthouden, anders zijn ze onmiddellijk met al je snoepjes weg….

Er zijn verschillende activiteiten op deze boerderij, zoals boerengolf, een wandeltocht met de alpaca’s, boerenspelen,… je kan zelfs blijven logeren op deze boerderij!

Zelf waag ik mij aan de boerenspelen, hier doorloop je 10 verschillende spellen, van klomp slingeren tot spijkerslaan, maar ook gatenkaas en blikgooien. Supertof om met hele gezin of een gezellige bende vrienden te spelen.

Na de spelen ga ik nog afscheid nemen van de alpaca’s in de weide en in de stallen. Maar bij die laatste knuffel krijg ik een spuwende alpaca over mij heen…

Ik blijf erbij dat hij (of zij) niet boos op mij was, maar zich gewoon verslikte in de snoepjes. Weten zal ik het nooit, maar ik blijf toch fan van deze geweldige dieren.

Het was een fantastische dag met veel variatie en een bezoek aan de alpacaboerderij is een aanrader voor groot en klein. Tussendoor kan je de dorst lessen in een heus alpacafé en er is een winkeltje waar je alpaca-spulletjes kan kopen.

Van 6 november t/m 30 maart is een individueel bezoek aan De Alpacaboerderij niet mogelijk. Op hun website kan je alle evenementen en activiteiten terugvinden, ook activiteiten in de wintermaanden!

Hummende groetjes,

Charlotte

 

Meer info:

De Alpacaboerderij
Lillerbaan 104
3950 Kaulille – België

https://www.facebook.com/Alpacaboerderij/

http://www.alpacaboerderij.be/

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.