Uitstappen

Citytour, boottocht & bezoek grotten Maastricht

januari 8, 2018

Een uitstap naar Maastricht is altijd leuk, lekker shoppen, wat wandelen, een terrasje, mogelijkheden genoeg. Maar wat denken jullie van een boottocht door Maastricht in combinatie met een citytour en een bezoek aan de Sint-Pietersgrotten? Ik zoek het samen met mijn ouders voor jullie uit!

Bij aankomst in Maastricht melden we ons bij de ticket service van Rederij Stiphout. We krijgen een korte uitleg en een boekje met onze tickets mee. Vanaf 10u45 konden we opstappen op de schoolbus voor de City-tour, om 11u vertrok de tour.

De rondrit met de stoere Amerikaanse schoolbussen laat u op een originele wijze kennismaken met de prachtige stad Maastricht. Zowel het historische Maastricht met haar imposante kerken, de markt en het vrijthof en sfeervolle straten zoals het gezellige stadsdeel Wyck en de moderne architectuurwijk Céramique aan de overzijde van de Maas zijn in de route opgenomen. Het werd een leuke rit van ongeveer een uur, langs de belangrijke plaatsen van Maastricht. Ondertussen kregen we uitleg over wat we te zien kregen en dit altijd met aangepaste geluiden. Zo reden we langs het kasteel van André Rieu (met zijn muziek op de achtergrond), de oudste wijnwinkel (toen sprong er een wijnkurk),…

We leerden ondermeer dat Maastricht oorspronkelijk bij België zou horen, ondertussen is het één van de oudste steden van Nederland.

We namen afscheid van de buschauffeur en vertrokken naar kade 2 voor onze boottocht. Er was voldoende tijd tussen de bustocht en de boottocht om wat foto’s te trekken en de benen even te strekken.

Bij het aan boord gaan, werd er van elk gezin een foto gemaakt. Aan boord kwam men vragen wat we wouden drinken en dit kon zowel op het dek als binnen opgedronken worden.

We waren zo aan het genieten van het heerlijke weer en de mooie omgeving dat we bijna te laat waren afgestapt. Want na ongeveer 20 minuutjes stonden we al weer aan wal.

Na een korte maar stevige wandeling komen we aan op de startplaats voor onze ontdekkingstocht in de grotten. De gids komt aangewandeld met enkele mijnwerkerslampen.

Na opnieuw een korte tocht, kwamen we aan de grotten, deze waren gesloten zodat mensen niet op eigen houtje naar binnen kunnen.

De hekken gingen open en we wandelden de gangen in met prachtige muurtekeningen en teksten van houtskool. We hadden een supertoffe gids Will, die ons in al zijn enthousiasme meenam op ontdekkingstocht. We mochten zelf mee beslissen welke route het zou worden, wil je naar links of rechts, Will kent hier overal zijn weg. Wat toch heel straf is, als je weet dat dit labyrint een goede 80 km aan gangen bevat. Het is er pikkedonker en om ons dat te bewijzen, liet Will ons groepje van 10 mensen achter en vertrok met de lampen, langzaam aan zagen we het licht wegtrekken en zagen we geen steek meer. Will is opgegroeid in en rond de grotten (mergelgroeven zoals hij ze zelf noemt), en dat zie en voel je in elke zin van zijn uitleg. Will laat ons ook kennis maken met de vuursteen (silex), deze vind men tussen de mergel, dit is een zeer hard gesteente. Het gesteente wordt vuursteen genoemd omdat een slag met een stuk vuursteen op een stuk ijzer vonken kan maken, waarmee brandbaar materiaal aangestoken kan worden. (na de nodige oefening!) Ook hier krijgen we een demonstratie van.

De temperatuur in de grotten is het hele jaar door een 12°C, en op zo een warme dag, deed dat eerst deugd, een beetje koelte, maar we waren toch blij dat we ons vestje bijhadden. We werden betoverd door de tekeningen en het uur vloog voorbij. Op onze terugweg naar de uitgang hoorden we opeens precies een gil. Riep er iemand ‘help’ of was het ‘hallo’, we zullen het nooit weten. Was het een andere groep toeristen of toch een vleermuis of uil? Na onze tocht zou Will terug de grotten ingaan om te kijken of er toch iemand verdwaald was, maar vermoedelijk zal dat niet geweest zijn.

Een bezoek aan de grotten is absoluut de moeite waard, hierbij een klein fragmentje vanop de website van Maastricht:

“Durf je helemaal ondergronds te gaan en ben je niet bang in het donker? Ga dan op avontuur in de grotten van de Sint Pietersberg! Geen licht, geen geluid, geen geur, geen straling, geen vervuiling, geen bereik met je telefoon, geen tijdsbesef… In een labyrint van ooit meer dan 20.000 gangen neemt een professionele gids je mee ondergronds waar in de gangen namen en tekeningen opduiken van mensen die hier enkele honderden jaren geleden dag in dag uit werkten. Zowel de ‘blokbrekers’ als kunstenaars hebben er hun sporen achtergelaten met interessante, soms zeer oude opschriften op de wanden. De gids zorgt ervoor dat je niet verdwaalt in dit labyrint van ooit zo’n 230 en nu nog een goede 80 kilometer aan door de mens uitgegraven onderaardse gangen. Eeuwenlang hebben de Maastrichtenaren en hun waardevolle bezittingen in tijden van oorlog een veilig heenkomen weten te vinden in de onderaardse krochten van hun ‘berg’. Het hele jaar door worden er op vaste tijdstippen rondleidingen georganiseerd in de grotten van de Sint Pietersberg. De rondleidingen, die circa een uur duren, staan onder leiding van VVV-gidsen. Twee gangenstelsels in de St. Pietersberg zijn voor het publiek geopend. De Sint Pietersberg is sinds 1974 een beschermd natuurgebied en is in totaal 133 ha groot. Natuurmonumenten beheert de grotten van de Sint Pietersberg sinds 1995 en het erop gelegen fort Sint Pieter sinds 2009. Dit bijzondere landschap bij de stad Maastricht is grotendeels aangewezen als beschermd natuurmonument en wordt beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten.”

Amai, wat was het warm toen we terug buiten kwamen, maar dat deed wel deugd, want we waren serieus afgekoeld. Nu toch maar even langs het zonovergoten terras van Slavante waar we een lekker ijsje bestellen. Hmmm, dat smaakt toch altijd.

Een kleine wandeling terug en dan wachten op de boot, die ons terug brengt naar onze vertrek plaats van deze voormiddag.

Ontspannen groeten,

Charlotte, Nicole & Hugo

Meer info:

Rederij Stiphout
Maaspromenade 58
6211 HS Maastricht
Nederland

http://www.slavante.nl/
http://www.stiphout.nl/boottochten/individueel-families/maastricht-tour-c-city-tour-rondvaart-met-grottenbezoek http://www.vvvmaastricht.nl/dagje_uit/grotten_zonneberg_sint_pietersberg.html http://www.stiphout.nl/afvaartlocatie/parkeergelegenheden

 

-Amerikaanse schoolbus: hierop zijn honden niet toegelaten en de bus is moeilijk toegankelijk voor

-Rondvaart: 2 van de 5 passagiersschepen zijn aangepast voor gehandicapten en rolstoelers. Deze schepen zijn gemakkelijk toegankelijk en beschikken bijvoorbeeld over een aangepast toilet. Het is wel belangrijk vooraf te informeren of op de datum en de boottocht van uw keuze een aangepast schip ingezet wordt. Meestal kunnen wij dat zo’n 10 dagen vooraf laten weten, maar in sommige gevallen echter pas enkele dagen. Op alle boottochten mogen honden mee aan boord, mits aangelijnd. Echter tijdens de Saturday Night Dinner Cruise, Brunch Boottocht en Pannenkoekencruise worden geen honden toegelaten.

-Grotten: in verband met een klimmende wandeling naar de grotten is dit niet geschikt voor mensen die moeilijk te been zijn of voor rolstoelgebruikers. Honden mogen op alle locaties van Maastricht Underground mee naar binnen, mits aangelijnd en rekening houdend met de overige bezoekers.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.