Eten & Drinken, Uitstappen

Met de geit door Haspengouw

juli 26, 2021

Elk jaar in de zomer maak ik een daguitstap met mijn ouders afzonderlijk, zo ging ik vorig jaar met papa met de vespa rijden en tandemfietsen en trokken mama en ik een weekend naar Oostende en bezochten we Labiomista.

Op zoek naar een nieuwe activiteit kwam ik terecht op een website met originele vervoersmiddelen, een retrobus, een kevertje en een geitje.

In mijn kindertijd hadden we thuis een geit (een echte op vier poten), maar ook eentje op vier wielen en dat zou ook voor onze daguitstap dit jaar het vervoersmiddel worden.

Ik ging op zoek naar locaties waar we een geitje konden huren en kwam terecht op tal van websites, toen ik op de pagina van Route 38 terecht kwam, was ik verkocht. Elk 2 Pk’tje heeft een naam en een omschrijving, de leeftijd van het autootje en zijn kenmerken. Ze zijn met wel 15, keuze uit Mirabelle en Alois of Baptist of Blanche…. Ze zijn om ter schattigst.

Als je reserveert op de website mag je aangeven met welke auto je er het liefste op uit wil trekken. Je geeft een top 3 door voor het geval je favoriet al verhuurd is. Zijn ze alle 3 al verhuurd dan is het een verrassing bij je aankomst.

Verder kan je kiezen of je een halve dag of een volledige dag erop uit wil trekken en heb je verschillende routes. Alle routes lopen door Haspengouw en vertrekken aan de Herckenrodehoeve in Opheers.

Wij kozen voor de ‘Streekproductenroute’, ‘ideaal voor bon vivants’, hierbij kom je langs het Stroopmuseum in Borgloon, Gezond van bij Ons, Brouwerij Wilderen en Heirbaan 66.

Maar er is ook een Culturele route of familieroute,… vaak met als hoogtepunten het Doorkijkkerkje of het zwevende Kapelletje, het Vinne in Zoutleeuw,…. allemaal prachtige trekpleisters maar die bezochten wij al eerder.

In de stroopfabriek was ik echter nog nooit geweest en die stond al langer op mijn verlanglijstje.

Als je reserveert heb je ook nog de mogelijkheid om een picknick bij te bestellen en je kan een extra verzekering afsluiten.

Dinsdag 20 juli, een warme zomerdag is het eindelijk zover…

De parking is een weiland langs de Herckenrodehoeve vanwaar je het erf opwandelt waar alle Citroën deux-chevauxtjes staan te stralen.

Baptist (onze nummer 1) staat klaar met zijn dak open, dus wie weet mogen we met hem op pad.

Wie is Baptist?

Weesgegroet, mijn naam is Baptist. Ik ben 32 jaar oud en ik ben zeer katholiek. Maar ik hou ook wel van een lekkere bière!

Binnen liggen alle papieren op ons te wachten en nemen ze nog een foto van onze identiteitskaart en rijbewijs. Je betaalt ook een waarborg van 300 euro, die je terug krijgt als je de auto ongeschonden terug brengt. Verder krijgen we nog een noodnummer mee moesten er zich toch problemen voordoen.

We laden onze picknick in de koffer en krijgen nog wat uitleg over de auto, zo laten ze ons zien hoe we het dak kunnen dichtrollen en hoe de versnellingen werken…

De GPS wordt geïnstalleerd en we kunnen vertrekken.

De dagen voor onze komst werd Haspengouw geteisterd door wateroverlast en er word ons aangeraden de familieroute of culturele route te volgen….de streekproductenroute hadden ze nog niet kunnen nakijken.

Vermits ik gereserveerd heb voor een bezoek aan het Stroopmuseum besluiten we eerst naar daar te rijden en nadien te kijken welke route we zullen volgen.

Het volledige verslag van het Stroopmuseum kan u binnenkort lezen in een extra artikel.

Het is middag als we terug buitenwandelen en ‘onze’ auto heeft wat belangstelling op de parking. We gaan op zoek naar een picknickplek.

Via wat landweggetjes belanden we tussen de perenbomen waar ik mijn picknickdekentje neerleg en we kunnen smullen.

Onze picknickmand bevat een koude pastasalade, brood, sandwiches, charcuterie en kaasplankje, koekjes, appels, Panna Cotta en lekker appelsap.

Na onze heerlijke picknick en wat ontspannen in de zon, zetten we onze tocht verder.

Voor we echt vertrekken neem ik even het stuur over, maar die versnellingen aan het stuur zijn niet mijn ding hoor, ik geef de auto snel terug in papa zijn veilige handen.

We twijfelen even welke route we nu zouden nemen en stellen uiteindelijk het adres richting Ordingen in. Hier stoppen we aan het Kasteel van Ordingen met een restaurant, hotel, wellness en een supergezellige tuin waar je deze zomer iets kan drinken.

Het warme (hete) weer laat ons bijna indommelen in onze terrasstoel.

Let bij het warme weer op, dat je je billen niet verbrandt aan je autostoel, want ook die warmt serieus op.

We besluiten verder te rijden op gevoel, de GPS stuurt ons namelijk regelmatig langs hoofdwegen en expreswegen en daar is ons autootje niet voor gemaakt.

We tuffen liever wat rond langs zandwegen en stoppen af en toe in de velden.

Onderweg krijgen we zin in een ijsje maar dat vinden we pas op onze terugweg naar Opheers, op een dikke 5 minuten van waar we de auto hebben afgehaald ligt bakkerij Ceulemants met een heeeeeel ruim assortiment schepijs.

Het lekkere ijsje is voor ons de perfecte afsluiter van een leuke dag.

‘Vergeet voor je de auto terug binnenbrengt ook niet te gaan tanken want je autootje moet terug vol zijn als je het binnen brengt.’

Bij aankomst wordt alles nagekeken en krijgen we onze borg terug.

Er is ook nog een leuk terrasje waar je bij aankomst nog even iets kan drinken.

Wij bollen na een zonnige en fijne maar toch ook wel vermoeiende dag terug naar huis!

Groetjes,

Hugo en Charlotte

Meer info:

Route 38

Opheersstraat 81

3870 Heers

https://www.route38.be/

https://www.instagram.com/route38.be/

https://www.facebook.com/route38.be

Herckenrodehoeve

De Herkenrodehoeve van Opheers is een uniek historisch erfgoed, dat dateert van rond 1200 en werd opgericht door de contemplatieve religieuze orde van de Cisterciënzers. De huidige vierkantshoeve, die één van de grootste van Vlaanderen is, dateert uit 1639.

In de hoeve kan u oa. de permanente tentoonstelling van Robert Vandereycken bewonderen.

https://herkenrodehoeve.be/Herkenrodehoeve%20Opheers.html

Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek

Stationsplein 8

3840 Borgloon

https://www.stroopfabriek.be/

Kasteel van Ordingen

Ordingen-Dorp 50

3800 Sint-Truiden

https://www.kasteelvanordingen.be/

Ijsje

Bakkerij Ceulemants

Steenweg 171

3870 Heers

https://www.bakkerij-ceulemants.be/nl/producten/roomijs/

https://www.facebook.com/bakkerijceulemants

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.