Evenementen

Zomerterras Herk-de-Stad

augustus 26, 2019

Als jullie Geweldig Gezellig volgen, weten jullie dat het niet mijn gewoonte is om een artikel te schrijven over een evenement dat al voorbij is. Vandaag doe ik dat wel, op zondag 18/8 bezocht ik namelijk het Zomerterras in Herk-de-Stad. Het Zomerterras is een tweedaags evenement vol met cultuur, ambachten en kunst, de opbrengst gaat naar het goede doel!

Ik vertrek samen met mijn nicht Kristel naar Herk-de-Stad en het belooft een uitgeregende dag te worden. We vertrekken in de voormiddag en het plan is eigenlijk om heel de dag gezellig rond te kuieren, uiteraard hadden we dit al langer gepland en hadden we op iets beter weer gehoopt! De opbrengst van het Zomerterras gaat integraal naar het Project U/Turn vzw van De Warmste Week.

Wie of wat is U/Turn?
Project U/TURN vzw wil mensen met een beperking laten inzien dat een beperking geen beperking van het leven mag vormen.
Hoe doen we dat?
Door avontuurlijke en back to basics activiteiten te organiseren in binnen- en buiteland.
Geen hulpmiddelen, geen aangepast vervoer, geen toegankelijke verblijfplaatsen, wel een tentje in de vrije natuur.

Dingen doen die je niet meer mogelijk achtte, geeft je een mentale boost. Na de beklimming van een vulkaan in Nicaragua, is de bus nemen in België plots geen probleem meer.
De groepen zijn zodanig samengesteld dat iedereen elkaar kan en moet helpen. De slechtziende deelnemer duwt de persoon in de rolstoel en de rolstoelgebruiker wordt de ogen van de slechtziende deelnemer.
Avontuur, teamspirit en back to basics zijn de tools om deze mensen te helpen met de ACCEPTATIE van hun handicap, hun REVALIDATIE en uiteindelijk hun (HER)INTEGRATIE in de maatschappij.
(https://www.projectu-turn.com/nl)

Bij aankomst merken we dat er heel wat parkings voorzien zijn, er zijn parkeerwachters en onderweg wijzen de pijltjes ons onmiddellijk de juiste richting. Normaal zouden er een 140 tal standhouders zijn, maar we merken dat heel wat mensen hun standje gesloten houden of pas tegen de middag komen, als het weer zou beteren.

Heel vaak krijgen we de vraag of we zelf ook standhouder zijn, de mensen zijn verrast dat we er met dit weer zijn doorgekomen, even vaak antwoorden we dat we niet van suiker zijn…. Uiteraard was het leuker geweest als de zon scheen, of gewoon, als het al droog bleef, maar eigenlijk zaten wij vooral in met de standhouders en de organisatie. Al het werk dat zij verricht hebben, is hetzelfde bij goed of slecht weer, maar voor de opkomst aan publiek zijn ze grotendeels afhankelijk van het weer.

Door een artikel te schrijven, hoop ik het project U/Turn wat extra aandacht te bezorgen, evenals het Zomerterras, wat hopelijk volgend jaar weer terug keert.

Kristel en ik genoten alleszins van onze gesprekken met de standhouders, hun enthousiasme was groot. We zagen prachtige juwelen, schilderijen, kunstwerken, hoeden,….

Sommige gesprekjes blijven net iets langer hangen dan andere, zo was er een mevrouw die ons vertelde over al haar verschillende opleidingen om hoeden en hoofddeksels in verschillende materialen te maken.

We spraken met Patty van Pat-Alpaca en zagen hoe zij alpacawol spinde, er zijn zo weinig mensen die dit doen, dat er bij haar een wachtlijst van 1.5 jaar is om je alpacawol te laten spinnen.

Ik proefde honing bij Antoine Maes en geniet er nu nog elke ochtend van na, bij het eten van mijn boterham met zijn lekkere honing!

Een laatste standhouder die mij zeker nog een tijdje zal bijblijven is Hilde Orye, zij is botanisch tekenaar en illustrator, maar wat maakt zij prachtige spullen. Zo ontwerpt ze onder andere haar eigen inpakpapier, maar ze geeft hier ook workshops in….. Kristel en ik beginnen spontaan te dromen van ons gepersonaliseerd Geweldig Gezellig of Kristels Krabbelspapier.

Rond de middag hopen de standhouders dat de buien het voor vandaag voor bekeken gaan houden. Kristel en ik zijn uitgeregend en besluiten even te gaan opdrogen, we genoten ondanks de regen van alle prachtige werken van de standhouders en we hopen volgend jaar met een stralend zonnetje te mogen terugkeren!

Creatieve groeten,
Kristel en Charlotte

Meer info:
Zomerterras
Sint-Truidersteenweg 161
3540 Herk-de-Stad
https://www.projectu-turn.com/nl
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20190615_04462221/zomerterras-voor-het-goede-doel

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Betty Steenbergen februari 19, 2020 at 9:06 pm

  Bedankt voor het mooie artikel.

  • Reply Charlotte februari 20, 2020 at 7:58 pm

   Bedankt voor je fijne reactie Betty!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.