Geweldig / Gezellig

Workshop handletteren in Paal

maart 3, 2019

Een tijdje geleden vroeg mijn nicht of ik zin had om mee een workshop handletteren te volgen. Ik ben graag creatief bezig en een ontspannend uitje waar ik nog iets van kan bijleren, zie ik altijd wel zitten. We schreven ons dus in voor een driedelige workshop, de eerste les zou er handletteren op het programma staan, de tweede les brushletteren en de derde les zouden we zakjes leren vouwen.

Maandag 11 februari was het zover en stonden we voor de deur van Maureen van Scrappiness in Paal. We werden welkom geheten in haar gezellige woonkamer vol met inspirerende voorbeelden. We nemen plaats aan tafel en bij een drankje maken we kennis met de andere deelnemers. Op tafel ligt er al heel wat informatie klaar en er staat een groot bord klaar, hoog tijd om eraan te beginnen.

Maureen stelt haar eerst voor en dan krijgen we een korte uitleg over handletteren, ook wel valse kaligrafie genoemd.
Ik moet bekennen, ik heb geen mooi handschrift, maar wie weet krijgen ze mij dat vanavond wel aangeleerd. We beginnen met het alfabet, letter per letter te leren schrijven en ik voel mij echt terug in het eerste leerjaar. Ik krijg het gevoel dat ik nooit juist heb leren schrijven. Na heel wat oefenen krijgen enkele letters toch wat vorm.

Als slotopdracht mogen we onze naam schrijven, oh help, het eerste waar ik aan kon denken was, ‘waarom heb ik zo een lange naam’….
Lettertjes los schrijven is één ding, maar ze ook nog eens op de juiste manier met elkaar verbinden, is nog iets anders.
We praten nog wat na en krijgen van Maureen de opdracht om elke dag een kwartiertje te oefenen. Het is belangrijk om de handeling in de vingers te krijgen en dit lukt het beste door dingen gewoon na te doen. Voorlopig hebben we dus geen eigen inspiratie nodig. We krijgen ook een heel pakketje mee naar huis, zowel met alle uitleg, als het juiste materiaal. Niets staat het oefenen dus in de weg.
Als ik terug thuis kom, ben ik stikkapot en kruip ik moe maar voldaan in mijn bed en val ik als een blok in slaap.

Alle dagen oefenen lukt mij helaas niet….ook al omdat het voor mij niet gaat dit eventjes in de zetel te oefenen. Ik zet mij aan tafel met al mijn materiaal, een hoop voorbeelden en Maureen haar Pinterestbord en Instagram-pagina in de aanslag. Met volle concentratie begin ik eraan en al snel staat de klok enkele uren verder. Het werkt verslavend en je hebt zoveel concentratie nodig dat je even weg van de wereld bent.

Er zal nog heel wat werk aan de winkel zijn vooraleer ik zo een prachtcreaties kan maken als Maureen, maar ik ben wel fan!

Maandag 18 februari staan Kristel en ik terug op de stoep bij Maureen voor een les brushletteren. Op Instagram hebben we de afgelopen week al wat voorbeelden voorbij zien komen en het beloofd een kleurrijke les te worden, wat ik helemaal zie zitten. Aan tafel liggen er prachtige naamkaartjes op ons te wachten, iets wat wij op het einde van de les ook zouden moeten kunnen maken.

Starten doen we steeds met een beetje theorie en het overlopen van alle verschillende materialen, zowel het juiste papier, de ‘penseelpennen’, als andere hulpmiddelen.

De les brushletteren blijkt uiteindelijk de les te worden, waar er het meeste gezucht zal worden. Hoewel er op het eerste gezicht niet zoveel verschil lijkt met handletteren, is het toch nog een stap moeilijker. Maar ook hier geldt weer de vaste regel ‘oefening baart kunst’.
We zijn nog niet halfweg de les en ik heb mijn stiftje al naar de verdoemenis geholpen…. Ik krijg een ander stiftje en dat gaat iets beter. Gelukkig blijk ik tegen het einde van de les niet de enige te zijn die de ‘penseelpen’ in de vuilnisbak kan gooien. Tot slot mogen we verschillende merken van penseelpennen uittesten. Het eindresultaat is, dat eigenlijk niemand tevreden was van zijn eerste penseelpen, iets waar Maureen ons bij aanvang van de les voor gewaarschuwd had. Ook vandaag gaan we moe, maar voldaan naar huis met een hoop nieuwe bagage, zowel letterlijk als figuurlijk.

Op maandag 25 februari staat de laatste les al op het programma, vandaag gaan we zakjes leren maken. Ik zie de rampscenario’s al voor mij, want ik was vroeger een ramp in het vouwen van bootjes en vliegtuigjes.

De tafel ligt vol papier en rolletjes dubbelzijdige plakband en we beginnen er onmiddellijk aan. De eerste 3 zakjes (verschillende types) volgen elkaar razendsnel op en ik vind het geweldig. Bij het vierde en laatste zakje gaan we nog een stapje verder, we gaan er een tekst of tekening op aanbrengen en maken aan de bovenzijde nog een extra papieren band. Kristel en ik vliegen er in en genieten van het resultaat! We zijn best fier op onze eerste zakjes en zijn er zeker van dat er de komende tijd bij ons thuis heel wat met papier gewerkt zal worden.

Na de les is er nog de mogelijkheid om extra materiaal aan te kopen, maar Maureen heeft ook een leuke webshop, dus bijbestellen kan op elk moment.

We nemen afscheid en vertrekken voor de derde en laatste keer moe maar voldaan naar huis.

Voor aanvang van deze workshops had ik niet echt een idee waar ik me aan kon verwachten. Maureen heeft tijdens de lessen vaak herhaald dat je wat liefde voor papier moet hebben en dat heb ik zeker. In de brede zin van het woord zelfs, dagelijks ben ik met behangpapier bezig en noem ik mijzelf al lachend wel eens een echt behangmeisje. Verder ben ik steeds met mijn papieren agenda op pad (nee ik noteer mijn afspraken nooit in mijn smartphone) en wat vind ik het heerlijk om op een echte winteravond mijn kleurboek voor volwassenen boven te halen en even helemaal te verdwijnen tussen mijn kleurpotloden. De liefde voor papier heb ik dus zeker mee!

Zowel Kristel als ik hebben enorm genoten van onze gezellige maandagen, voor mij is er één quote die mij altijd zal bijblijven van een vroegere deelnemer van Maureen haar workshop: ‘ik bak er misschien niet veel van, maar ik vind het heerlijk’. Ik sluit mij hier graag bij aan, ik zal nog veel oefening nodig hebben, maar het is een zalige en ontspannende activiteit.

De foto’s die je bovenaan het artikel ziet, zijn ook allemaal foto’s van Maureen haar werk, zodat jullie een goed en mooi beeld krijgen. Op mijn Facebookpagina zal ik regelmatig foto’s posten van mijn eigen evolutie.

Bij interesse in handletteren, neem dan zeker even een kijkje op Maureen haar website, er staan nog meer workshops gepland!

Vele online papiergroeten,
Kristel & Charlotte

Meer info:
Scrappiness
Maureen Czarnecki

https://www.scrappiness.be/
https://www.facebook.com/scrappiness.be/
https://www.instagram.com/maureen_van_scrappiness/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.