Eten & Drinken, Geweldig / Gezellig, Uitstappen

Welwezens zoeken in de Bottelarij in Ulbeek

maart 3, 2019

Eind 2018 was ik tijdens een evenement op bezoek in de Bottelarij in Wellen. Het was voor mij de eerste keer dat ik een bezoekje bracht aan de Bottelarij en het werd een hele fijne kennismaking! Ik maakte in de Bottelarij namelijk kennis met de Welwezens en deze verdienen toch wel wat aandacht.

Gaan jullie tijdens de vakantie op Welwezens zoektocht?

Wat is de Bottelarij?
Op de site van de voormalige brouwerij Hayen in Ulbeek (Wellen) vind je nu de Bottelarij. Het gebouw was oorspronkelijk een kleine dorpsbrouwerij die in 1891 door Arthur Hayen tot een indrukwekkende en, voor zijn tijd, ultramoderne brouwerij werd omgebouwd. In de hoogdagen bestond het complex uit een woonhuis met bijgebouwen, stallingen, brouwzaal, enz. Noodzakelijke economische investeringen bleven echter uit en het gebrek daaraan dwong de eigenaar in 1936 tot het stopzetten van de brouwersactiviteiten.

Het hoofdgebouw met zijn unieke, neoclassicistische voorgevel bleef overeind. Geflankeerd door bedrijfsgebouwen die dan weer getekend worden door een sober, neoromaans uiterlijk met een opvallend poortgebouw. Om die industriële getuigen en het dorpszicht te bewaren, werd de Oude Sint-Rochusbrouwerij geklasseerd als monument.

AKSI, Arbeidskansen voor Sociale Integratie, renoveerde het Bottelarijgebouw. (Het woonhuis en andere delen van de voormalige brouwerijgebouwen zijn geen eigendom van AKSI en zijn niet publiek toegankelijk!) AKSI wil als organisatie mensen nieuwe arbeidskansen en uitzicht op een nieuwe toekomst bieden.
De prachtige Haspengouwse natuur en het bijzondere gebouw waren voor AKSI de aanleiding om de Bottelarij te lanceren. Een initiatief waarmee AKSI in zowel het culinaire, het socioculturele als het toeristische luik, het klassiek bestaande aanbod aanvult, uitbreidt en versterkt.
(https://www.debottelarij.be/geschiedenis)

Kennen jullie de Welwezens al?
Wel ik kende hen ook niet, tot ik op bezoek ging in de Bottelarij…..en ik ben helemaal verkocht, zo een fantastisch lieve wezentjes!
Toen ik in de Bottelarij toe kwam zag ik een kleine deur, ik wandelde verder en ging eerst op bezoek bij de mensen die mij uitnodigden. Nadien bezocht ik een tijdelijke tentoonstelling van enkele schilders en ondertussen kwam ik nog meer Welwezens tegen.

Ik sloot mijn bezoek aan de Bottelarij af in hun gezellige horecazaak waar ik toepasselijk koos voor een Welwezen chocomelk (met lekkere marshmallows). De geweldige tas waar je deze warme chocomelk uit drinkt, krijg je trouwens mee naar huis, van een aandenken gesproken.

Bij thuiskomst ging ik op zoek naar de geschiedenis van de Welwezens, want wie zijn deze wezentjes nu eigenlijk?
Sinds januari 2016 wordt de Bottelarij bevolkt door de Welwezens. Hoewel deze kleine wezentjes onzichtbaar zijn voor mensen die niet in hun geloven, tonen ze zich aan kinderen en aan andere weldenkende bezoekers. Ze helpen ons stiekem om onze dagdagelijkse taken te verlichten en het werk optimaal af te leveren.

Kom binnen door de kleine deur rechts in het gebouw. Via het verhaal van de Welwezens word je ingeleid in de belevingsroute.
Speur naar de Welwezens, open luikjes en deurtjes, druk op knopjes en geef je ogen de kost.
Maar pas op… er zijn ook Kwelwezens die graag roet in het eten gooien.

Na deze leuke zoektocht kunnen kinderen nog genieten van wonderbaarlijke Welwezenhapjes in het restaurant. Ook volwassenen kunnen nog iets eten en/of drinken.

Iedereen, ja echt iedereen, kan de Welwezens komen opzoeken in de Bottelarij-gebouwen!
Je bent welkom op woensdag van 11 tot 18 uur, van donderdag tot en met zondag van 11 tot 21 uur.
(https://www.debottelarij.be/de-welwezens)

In de Bottelarij vinden er wekelijks vele activiteiten plaats, er is dus altijd wel iets te beleven!

Wonderbaarlijke Welwezengroetjes,
Charlotte

 

Meer info:
De Bottelarij
Ulbeekstraat 21
3830 Wellen
Tel.: 012/ 21 42 84

https://www.debottelarij.be/?fbclid=IwAR1vzfw5wFqidVYCeHl9cOQb1n8wCiWWJ1sh2HT3z9w7SAqvjUjUbCkV2Qg
https://www.facebook.com/deBottelarij/
https://www.instagram.com/debottelarij/
https://www.facebook.com/welwezens/
http://www.welwezen.be/intro.php?fbclid=IwAR1FjR1GsR_irA_WIgRyD5T_PcIhVBAFHWgFEGDXI02KVUt_tH1yV3k5YfE
https://www.instagram.com/explore/locations/850683118391074/wonderbaarlijke-welwezenwereld/
http://login.socialeeconomie.be/AKSI

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.