Eten & Drinken, Natuur, Uitstappen

Tandemfietsen ‘Door de bomen’ Hechtel-Eksel

augustus 28, 2020

Vakantie is de periode om activiteiten op je bucketlist af te vinken en waarom geen twee dingen die al lang op je lijstje staan combineren. 

Ik spreek er al jaren over om eens met een tandem te fietsen, het ziet er zo leuk uit, het is eens wat anders, je ziet het niet supervaak en met twee trappen in plaats van alleen, dat moet toch minder vermoeiend zijn… 

Gaan fietsen door de bomen was dan weer een fietstocht die van vorig jaar op mijn lijstje stond. Toen ik enkele weken geleden op TVL een reportage zag waarbij ze met de tandem door de bomen gingen fietsen, stond de volgende vakantie-activiteit met papa ook snel gepland. 

Ik ging op zoek naar een plaats in de buurt van Hechtel-Eksel waar ik een tandem kon huren en ik kwam terecht bij  ‘Fietsboetiek’. 

Ik reserveer mijn fiets via de website en bel nadien nog even om te kijken of alles in orde is, ik word super vriendelijk te woord gestaan en we mogen ons startuur zelf kiezen. 

‘Fietsboetiek’ hanteert vaste prijzen, of je nu om 10u of om 13u wil vertrekken, een tandem huren kost 25 euro. 

Wij komen aan rond 11u en het is druk, we zien de ene na de andere groep vertrekken, met alle soorten fietsen, maar toch wel heel wat elektrische exemplaren… 

Wij zijn aan de beurt …. Spannend. 

Na dat we betaald hebben (geen borg of zo, gewoon 25 euro), vraagt Elke of we al een route hebben of dat ze daar ook nog mee kan helpen. Buiten dat we door de bomen willen gaan fietsen, hebben we nog geen route in gedachten. We krijgen een mooi geplastificeerd kaartje mee met de nummers van het fietsroutenetwerk van de route die ze ons voorstelt. Ze legt uit hoe we kunnen inkorten, waar we kunnen stoppen en terugkeren en hoe we nu best vertrekken, richting het eerste nummertje. 

Tot 17u is er iemand aanwezig bij ‘Fietsboetiek’ maar ook als we de fiets later willen terug brengen is dit geen probleem. We spreken een plaats af waar we de fiets mogen zetten en dat we Elke een berichtje sturen als we de fiets hebben terug gezet. 

Dan is het zover en komt Elke aangereden met onze retro tandem. Er hangt een fietstas aan en hier zit ook een fietsreparatiekit in, verder hebben we een fietspomp. 

Nadat ik de inhoud van mijn rugzak in de fietstas heb overgeladen kunnen we vertrekken. We besluiten af te wisselen in voor en achteraan zitten, maar papa start vooraan, hier gaan we dan. 

Eerste test de weg oversteken, 2x en dan zitten we in een rustige, groene omgeving. 

Man man man wat zit dit raar, ik grommel op papa dat hij niet recht rijdt, papa zegt dat ik moet stilzitten en niet moet tegenhouden maar trappen, waarop ik antwoord dat ik alleen maar kan stilzitten en trappen en dat ik niet kan tegenhouden want dat mijn stuur vast staat. 

Ik zit verstijfd op de fiets en krijg al kramp in mijn voet, we vrezen dat we geen 5 km ver gaan geraken… 

We rijden het bos en enkele veldwegen in en stoppen even voor een foto en om onze handen en benen wat los te schudden. Ik fiets even alleen rond op de fiets en dat lukt wonderwel. 

We vertrekken terug en geraken het stilaan gewoon, veel hangt af van de ondergrond van de weg en ook de wind speelt ons soms wat parten. 

Nu we wat kilometers gefietst hebben, beginnen we het fijn te vinden en kunnen we genieten van de omgeving. 

We stoppen aan een bank om onze boterhammen op te eten en zien ondertussen nog een vader en dochter voorbij komen op een tandem en ook zij ‘waggelen’ een beetje en lijken niet altijd even recht te rijden…. het ligt dan toch niet aan onze fietskwaliteiten. 

We vertrekken terug richting ons doel ‘Fietsen door de bomen’ en hier is het druk, mensen fietsen en wandelen de hoogte in en op veel plaatsen wordt er halt gehouden voor foto’s. Manoeuvreren met een tandem is niet zo simpel, maar iedereen is super vriendelijk en onze tandem valt op. We horen regelmatig mensen roepen, ‘oh hoe leuk ‘een tandem, dat moeten we ook eens doen’. 

We stoppen ergens halverwege de ‘brug’ voor een foto van ons 2 op de tandem, een vriendelijke vrouw neemt de tijd om meerdere foto’s van ons te maken. 

We rijden naar beneden en ik fiets ook weer even alleen, heel wat mensen doen de ‘brug’ 2 of 3 keer en ook wij gaan nog eens omhoog, papa met de fiets, ik te voet omdat dat makkelijker is om foto’s te nemen. 

Op de fietsroute waar je afdraait voor ‘Fietsen door de bomen’ liggen houtblokken gestapeld waar kinderen omhoog klauteren en ook ik even halt houd voor een foto. 

Als we terug vertrekken neem ik vooraan plaats, ik dacht dat mogen sturen, makkelijker zou zijn, maar ik rij bijna het veld in, er komt nog wat meer wind opzetten, waardoor ik het gevoel heb dat niet ik maar de wind aan het sturen is. Nu ik vooraan zit, zeg ik tegen papa dat hij moet stilzitten en wel wat mag trappen. Iets wat ook hij deed, maar wat je precies niet voelt als je vooraan op de tandem trapt. 

Onderweg komen we nog twee mannen uit Brussel tegen die de ‘brug’ van ’Fietsen door de bomen’ aan het zoeken waren… ze waren er gewoon voorbij gereden en hun vrouwen komen al roepend af getrapt dat ze al een km aan het roepen zijn… zij hadden de afslag wel gezien… 

Wij zetten onze tocht verder maar wijselijk stap ik na enkele kilometers af en wisselen we terug van posities aan een fietsknooppunt. Hier merken we ook dat we verkeerd gereden zijn toen we aan ‘Fietsen door de bomen’ vertrokken. Papa weet wel waar we zitten en ik heb verschrikkelijke dorst, wij rijden verder richting Lommel, waar we stoppen aan het water, wat is het hier mooi, precies een postkaart! 

We ‘parkeren’ de fiets en installeren ons op het prachtige terras van ‘de Waterkant’ in Lommel (Kerkhoven).  

Hier is alles coronaproof, eerst handen ontsmetten en dan pas binnen, aan de toog je gegevens doorgeven die je niet zelf moet noteren, doorwandelen naar achter waar je naar je plaats wordt begeleid. Grappig detail, het bankcontacttoestel is op een lange stok gemonteerd, zodat dit ook met de nodige afstand bediend kan worden aan tafel… 

Zoals ik al schreef had ik dorst, we starten dus met de mocktail van het huis, de smaken kan ik niet direct thuis wijzen, maar het is wel verfrissend. Ondertussen krijgen we van al die lekkere geuren ook wat honger of alleszins goesting. We bestellen pannenkoeken en ik doe er ook nog een milkshake bij. 

We zijn terug helemaal op kracht om aan onze terugtocht te beginnen. 

Die terugtocht start in de regen en we houden ons deze keer niet aan het fietsroutenetwerk maar fietsen gewoon de kortste weg terug. 

Het regent gelukkig niet lang en na enkele kilometers kan onze regenjas terug uit. 

De dag is omgevlogen en voor we het weten staan we terug bij Elke van ‘Fietsboetiek’, het is na 17u maar zij is nog volop aan het werk. Bezorgd vraagt ze of we niet te nat zijn geworden en of we een fijne fietstocht hadden. 

‘Fietsboetiek’ is een echte aanrader om een fiets te huren als je wil gaan fietsen in deze omgeving. Je kan hier trouwens ook fietsen kopen en uiteraard hebben ze ook een hersteldienst! 

Onze tandem hebben we de eerste kilometers serieus vervloekt, maar nu kijken we er alleen maar met een grote glimlach op terug. Het was een hele uitdaging, maar uiteindelijk was het supertof. 

Volgens mij is tandemfietsen ook een ideale teambuilding-activiteit! 

Sportieve groeten, 

Hugo & Charlotte 

Meer info: 

Fietsboetiek 
Overpelterbaan 7 
3940 Hechtel-Eksel 
https://www.facebook.com/AgtenElke/?ref=br_rs

Fietsen door de bomen 

Kiefhoekstraat 16 

3940 Hechtel-Eksel 

https://www.visitlimburg.be/nl/fietsendoordebomen
https://www.facebook.com/Fietsen-door-de-Bomen-447441722468764/

Fietsen door de Bomen ligt aan knooppunt 272 van het fietsroutenetwerk in natuurgebied van het Pijnven, wat dan weer deel uitmaakt van het dichte boslandschap van Bosland. De exacte GPS-coördinaten van dit fietsknooppunt zijn 51.1616187, 5.3105925. 

De Waterkant 
Kanaalstraat 92  

3920 Lommel 

https://tavernedewaterkant.be/
https://www.facebook.com/dewaterkantlommel/

Zondag en maandag gesloten 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.