Eten & Drinken, Uitstappen

Talbot House en Hopmuseum Poperinge

oktober 15, 2019

Bij een weekendje weg hoort voor mij ook altijd wat cultuur en dat kan op verschillende manieren, alleen mag het voor mij niet saai zijn…..
Al snel kwam ik bij mijn zoektocht uit bij ‘Talbot House ‘Every Man’s Club’’, omschreven als een levend museum, wel dat kan volgens mij niet saai zijn.

In dezelfde straat ligt ook het ‘Hopmuseum’, hop is ‘het’ product van Poperinge, dus lijkt mij dit ook wel een bezoekje waard. Bovendien kan je een combiticketje voor beide musea kopen, waardoor dit je voordeliger uitkomt.

Wat is Talbot House?
Het Huis
Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakt Poperinge deel uit van het kleine stukje onbezet België. Weg van het krijgsrumoer van de Ieperse frontstreek, groeit de stad uit tot het zenuwcentrum van de Britse sector.
Midden in die drukke stad openen de aalmoezeniers Neville Talbot en Philip “Tubby” Clayton in december 1915 een Clubhuis. Zonder onderscheid van rang kunnen soldaten er drie jaar lang terecht voor een zeldzaam moment van rust en ontspanning. Vandaag is de plek, net als toen, een vredige halte langs het parcours van de “Grote Oorlog” in de Westhoek.
Een levend museum
Een bezoek aan Talbot House begint gewoonlijk in de oude hopschuur van het huis die tijdens de oorlog omgevormd werd tot een concertzaal. Op de eerste verdieping voeren een Britse soldaat en een Belgisch meisje je mee doorheen de tijd naar Talbot House zoals zij het kenden. Ze laten je onder andere zelf ervaren hoe het moet geweest zijn om er als soldaat tijdens de oorlog een optredentje van de “Happy Hoppers” bij te wonen. De permanente tentoonstelling over het leven achter het front op het gelijkvloers van dat gebouw leunt het dichtste aan bij wat je van een normaal museum zou verwachten. De expositie is uitgewerkt als een plakboek van verschillende personages die gedurende de oorlog in de buurt van Poperinge terecht kwamen. Je leert er onder andere waarom deze stad tijdens de oorlog “Little Paris” werd genoemd, hoe het kampleven van de soldaten er aan toe ging en hoe ze er de moraal hoog hielden. Daarna brengt je bezoek je naar de netjes onderhouden tuin van Talbot House, waarlangs je ook het huis kan bereiken.
“The Old House” wordt nog dagelijks gebruikt. Je leert er niet enkel iets bij over het oorlogsverleden van het pand, je kan er ook een praatje slaan met de Britse huisbewaarder(s), in de kantine op de authentieke piano spelen, tot rust komen met een kopje thee of zelfs gewoon de nacht doorbrengen in één van de gastenkamers. Net dat maakt Talbot House zo speciaal. Het is niet zomaar een museum. Het is nog steeds dezelfde “Every Man’s Club” als een eeuw geleden.
(https://www.talbothouse.be/nl/museum/home)

Zondagochtend 15 september 2019 vertrekken we aan onze B&B d’Hommelbelle en rijden we naar de Gasthuisstraat in Poperinge. Talbot House is niet alleen een museum maar ook een guesthouse, de ingang van het museum ligt in de zijstraat. Hier worden we hartelijk onthaald aan een infobalie waar we zowel onze ticketjes voor dit museum als voor het Hopmuseum krijgen. We krijgen wat uitleg en we mogen starten op de bovenverdieping waar we aan de hand van een film de sfeer mogen opsnuiven en ons inleven in de tijd van toen. We komen terecht is een soort cinemazaal, waar we door het vroege uur, helemaal alleen zitten, maar dit vind ik niet erg want hierdoor kunnen we ongestoord meespelen met de film, zingen, dansen en lachen…..

We bezoeken ook nog een tijdelijke tentoonstelling en laten ons meevoeren tijdens een documentaire. Maar dan is het tijd voor het echte werk, we gaan onze tablet afhalen en wandelen naar ‘het oude huis’, de sfeer die er hangt betovert mij volledig.
De tablet geeft informatie in elke ruimte en zorgt er ook voor dat ik hier en daar wat langer blijf staan, wat ik zou anders heen en weer lopen van verwondering. We spelen even op de piano in de leefruimte en wandelen dan naar boven waar ik ook een glimp van de gastenkamers kan opvangen. Er wordt druk gepoetst en alle kamers worden in orde gemaakt voor de volgende gasten. Het hele gebouw is geklasseerd en tot in de kleinste details proberen ze de oude elementen te bewaren.

Wij wandelen ondertussen door naar de bovenste verdieping, de Kapel. In heel het gebouw hangt een kippenvelsfeer en de ‘poppy’s’ hierboven zorgen hier nog extra voor. Eén bewoner heeft alvast mijn hart gestolen en dat is de huiskat die komt knuffelen en zelfs even in mijn handtas kruipt.

We wandelen terug naar beneden waar we uitgenodigd zijn voor een tasje koffie of thee, hier maken we kennis met Marc. Marc Van de Sande werkt als vrijwilliger bij Talbot House, hij kwam hier jaren geleden toevallig terecht via zijn werk en was er niet meer weg te slaan. Toen Marc op pensioen ging, was het voor hem dan ook duidelijk dat hij toeristen meer info wou geven als vrijwilliger bij Talbot House. Marc is Limburger en dat schept een band, wij krijgen veel extra info en vooral de aangrijpende verhalen die je alleen hier kan te weten komen, bezorgen ons meer dan eens kippenvel. Talbot House wordt heel veel bezocht door Engelsen en ook de scholen uit Engeland komen hier op schoolreis. Verhalen van Engelsen die hier op zoek gaan naar de geschiedenis van hun voorvaderen,…. Misschien moet Marc maar eens een boek uitbrengen: ‘The inside stories of The Talbot House’!

We nemen afscheid van Marc en gaan nog op verkenning in de tuin en het badhuis.

Afsluiten doen we in het winkeltje, waar ik mij als aandenken een paar poppy-oorbellen aanschaf!

Een levend museum doet wat met een mens, tijd voor nieuwe cultuur en op naar het Hopmuseum.

Zowel Kristel als ik hebben niet echt iets met bier, maar als je hier in de streek bent is het toch de moeite om even het Hopmuseum binnen te gaan.

Ik wist dat er veel soorten bier bestaan, maar wat ik hier zie tart elke verbeelding. Kasten vol met allemaal verschillende soorten bier, per streek gesorteerd. Volledig onder de indruk van dit beeld starten we onze rondleiding. Hiervoor krijgen we een soort telefoon mee, waarbij we extra info kunnen oproepen. Op elke verdieping staan meerdere borden met nummers en elk nummer zorgt voor andere en extra info.
Wat is hop, waar zit hop in, welke machines worden er gebruikt, wat gebeurt er in welke maand,… Je kan het zo gek niet bedenken of je komt het hier te weten.

Uiteraard kom je ook tijdens deze rondleiding bier tegen, het ene op een al originelere wijze gepresenteerd dan het andere.
Wat ik het leukste vond aan dit museum, mogen poseren voor mijn eigen bieretiket! Maar hop zit niet alleen in bier, in de laatste te bezoeken ruimte komen we allemaal verschillende producten tegen waar hop in zit. In het winkeltje koop ik een potje confituur en koekjes.

Aan het hopmuseum is ook een gezellige horecazaak met een geweldig terras waar je uiteraard bier kan proeven.
Het is echter al laat, er staat nog veel op onze planning en Kristel krijgt ondertussen ook honger, dus dit slaan wij even over!

De Gasthuisstraat is dus zeker een bezoekje waard, zowel cultureel als voor je smaakpapillen!

Liefs,
Kristel en Charlotte

Meer info:

Talbot House
Gasthuisstraat 43
8970 Poperinge
https://www.talbothouse.be/nl/museum/home
https://www.facebook.com/talbothouse.be/

Hopmuseum
Gasthuisstraat 71
8970 Poperinge
https://www.hopmuseum.be/
https://www.facebook.com/hopmuseum/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.