Natuur, Uitstappen

Stokkenmanroute Kattevennen Genk

oktober 3, 2020

Er wordt de laatste tijd heel wat afgewandeld, ik kwam nog nooit zoveel volk tegen op de fietsroute bij mij in de buurt. Tegenwoordig worden wandelingen ook interactiever en worden er zelfs wandelingen op kindermaat gemaakt. Van die kinderwandelingen ging ik er de afgelopen jaren al uittesten in Tessenderlo en in Hasselt, deze keer is Genk aan de beurt.

Op 10 oktober opent in Kattevennen de Stokkenmanroute, een wandeling van 4.2 km speciaal gericht op kinderen en ik mag deze wandeling gaan uittesten.

Op woensdag 30 september trek ik met Kirby, Vince (7 jaar) en Anaïs (bijna 4 jaar) naar Kattevennen. In het bezoekerscentrum ga ik onze enveloppe met boekjes ophalen. Bij de wandeling hoort ook een app, maar die is op het moment van ons bezoek nog niet actief.

In het leesboekje dat je meekrijgt staan dezelfde verhaaltjes als op de app, dus bombardeer ik mij tot voorlezer van de dag.

De wandeltocht vertrekt aan het bezoekerscentrum, vanaf dan is het de ogen goed open houden zodat je geen aanwijzing mist, kleine mannetjes wijzen ons de weg tot aan een Stokkenman.

Elke Stokkenman heeft een naam en een eigen verhaal. De kinderen kunnen het wapenschild van de Stokkenman overtekenen, dit vinden ze op het paspoort. Verder zijn er opdrachtjes, zo kunnen ze de Sirtaki dansen of een liedje zingen.

De eerste Stokkenman die we tegen komen is Albrecht, de kinderen lachen met de namen van de Stokkemannen, voor sommige weetjes zijn ze nog wat klein.

Zelf vind ik de extra info wel fijn, om jullie een voorbeeldje te geven: Fungis (Terra Curatessa) is de oudste onder de Stokkenmannen. Hij onderhoudt het ondergronds netwerk van zwamdraden en wortels.

Als ik hen vraag of ze het leuk vinden, knikken ze enthousiast, ze zouden vechten om als eerste een Stokkenman of een klein mannetje te vinden, dat ons de weg wijst.

Ze wandelen flink door en poseren gewillig voor alle foto’s.

Onderweg vliegt er ons een hondje voorbij, geen baasje te bespeuren, we verwittigen dan maar het bezoekerscentrum want we kunnen het hondje niet in veiligheid brengen…. Het loopt het bos in. Anaïs is onder de indruk en als we wat verder ook nog eens een agent op de fiets tegenkomen is ze helemaal in de war. Dit maakt allemaal nog iets meer indruk dan de Stokkenmannen.

Als ik hen vraag naar hun favoriete Stokkenman zijn ze het snel eens: dat is Geneviève want daar is een klimrek en dat is zo leuk. Maar ook de slapende Giganticus weet hun hartje te veroveren en ze zingen zelfs een liedje om hem wakker te maken. Hun derde favoriet is Cornet want die heeft zo een leuke toeter (de Stokkenmanhoorn).

Op het einde beginnen ze een beetje moe te worden, hun benen doen pijn en ze vragen of het nog ver is.

Als we op zoek naar de laatste stokkenman aan de speeltuin passeren vraagt Vince of hij niet gewoon kan gaan spelen en of we niet kunnen doen alsof we de Stokkenman gevonden hebben….

De picknickplaats steelt dan wel weer de show, daar zijn ze van onder de indruk.

Uiteindelijk zijn ze toch blij dat ze alle Stokkenmannen hebben gevonden en de hele wandeling tot een goed einde hebben gebracht.

De wandeling krijgt van de kindjes uiteindelijk een 7 op 10, het was heel fijn, maar het mocht gerust wat korter zijn en als elke Stokkenman nu eens een speeltuig kreeg, dan was het helemaal perfect.

Kirby en ik genoten ook van de wandeling, het is leuk dat het zo interactief is en het is een ideale uitstap voor het hele gezin. Kleine kinderen zijn onder de indruk van de prachtige Stokkenmannen en krabbelen naar hartenlust het wapenschild, oudere kinderen kunnen nadenken over de vragen en de opdrachten doen.

Wij sluiten onze wandeling af op het terras met zicht op de speeltuin en praten na over een geslaagde namiddag!

Stokkenmansgroeten,

Kirby, Vince, Anaïs en Charlotte

Meer info:

Poort Nationaal Park Hoge Kempen

Kattevennen

Planetariumweg 19

3600 Genk

Prijs: €5.00 voor de 2 boekjes en de app, te koop in het Bezoekersonthaal.

Filmpjes terug te vinden op onze sociale media!

https://www.kattevennen.be/nl/kattevennen/4/?gclid=EAIaIQobChMIqcv136iY7AIVDNGyCh08YgmfEAAYASAAEgJ50fD_BwE
https://www.facebook.com/kattevennencosmodrome
https://www.instagram.com/kattevennencosmodrome/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.