Nieuws

#Samen tegen Corona

maart 19, 2020

#Blijf in uw kot

Op school leren we allemaal over de wereldoorlogen, in het nieuws zien we dagelijks oorlogen aan de andere kant van de wereld. Het blijft allemaal een beetje ver van ons bed, net als toen er vorig jaar het nieuws kwam dat er in China mensen besmet waren met een nieuw virus.

Niemand stond er toen bij stil dat wij in onze Westerse Wereld ons leven zouden moeten omgooien, want langzaamaan kwam Corona Europa binnen. Eén voor één kreeg elk Europees land er mee te maken. Alle dagen nieuwe maatregelen, alle dagen nieuwe cijfers, meer zieken,…

Vorige week donderdag stond ik nog tussen een 200-tal andere mensen op een openingsreceptie en ja daar waren voorzorgsmaatregelen getroffen. De handengels, papieren zakdoekjes en zeep stonden overal verspreid, samen met de richtlijnen van de regering. Maar het bleek toen nog moeilijk om afstand te nemen van mensen, er werden nog wat handen geschud, hier en daar werd een kus gegeven en op het einde van de avond werd er zelfs gedanst. Die avond kwamen er al striktere maatregelen binnen, maar toch werd ik niet echt bang voor mijzelf, eerder dat ik oudere mensen zou besmetten zonder het zelf te beseffen.

De dagen verstreken en het gewone leven ging verder, elke dag verschenen grotere aantallen van zieken in de krant en ook België werd getroffen door de eerste overlijdens.

Ons leven veranderde, winkels sloten in het weekend, ik zag nog nooit zoveel mensen gaan wandelen en fietsen.

Ook ik bleef werken, in het weekend wat last van keelpijn en maandag een kuchje maar dat ben ik in dit seizoen wel gewoon. Al jaren heb ik last van hooikoorts en nies en snotter ik wat af. Dinsdagavond werd een light-lockdown afgekondigd en het was rustig op de weg, de parkings van de supermarkten stonden vol en voor de rest werd de wereld elke dag wat meer verlaten.

Woensdag begon ik dan echt te hoesten en belde ik bij thuiskomst mijn huisdokter, raadplegingen gebeuren tegenwoordig via de telefoon en ziekenbriefjes krijg je in je mailbox. Testen op Covid-19 gebeuren alleen als je zwaar ziek bent of in de zorgsector werkt, dus wordt ik in quarantaine geplaatst. Eén week mag ik niet buiten komen, op die frisse neus halen in de tuin na. Verergeren mijn symptomen dan moet ik opnieuw contact opnemen met de huisarts waarna ze zullen beslissen of er misschien toch getest wordt.

Maar zoals zoveel mensen blijf ik nu in mijn kot!

Het doet mij nadenken, het laat mij stilstaan bij zaken waar ik vroeger nooit aan dacht. Nooit heb ik nagedacht over hoe ik mijn handen zou wassen, nooit heb ik beseft dat dit levens zou kunnen redden….

We blijven nu in grote getalen thuis, wandelen meer, fietsen, werken soms van thuis uit, maar brengen ook meer tijd door met ons gezin. Misschien is het tijd om nieuwe hobby’s te ontdekken, dat ene langverwachte boek eindelijk eens te kunnen lezen, misschien wil je wel leren bakken of ben je bezig aan de grote lenteschoonmaak, laat ons proberen te genieten van de kleine dingen.

Corona zorgt voor een letterlijke afstand tussen de mensen, maar het brengt ons ook weer samen. Koks die hun restaurant verplicht moeten sluiten, maar nu gaan koken voor de zorgkundige in hun buurt, bloemenwinkels die sluiten en de rusthuizen gaan opfleuren met een plantje of boeketje. Misschien doe jij wel de boodschappen voor je oudere buurvrouw of ga je wandelen met de hond van je buurman. Wat het ook is, ik hoop dat we onze goede nieuwe gewoontes ook na deze crisis kunnen volhouden.

Laat ons denken aan al die mensen die de komende weken geen bezoek mogen krijgen, schrijf eens een kaartje, bel wat vaker of wandel even langs daar om eens aan het raam te wuiven!

Voor één positief ding moet deze crisis toch zorgen, nu moet de lucht toch zuiveren, zovele auto’s die blijven staan, alle vliegtuigen aan de grond, ja het is hard en ieder van ons zal ergens getroffen worden, maar laat ons hopen dat we hier lessen uit trekken.

Laat ons samen vechten voor een mooiere en gezondere wereld…. Samen tegen Corona!

Zorg goed voor jezelf en je naasten!

Liefs Charlotte

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Vincent maart 27, 2020 at 1:40 pm

  En hoe is het nu met je gezondheid Charlotte?
  En het klopt wat je zegt. Buiten de negatieve aspecten brengt het ook veel moois. Veel solidariteit en saamhorigheid. Maar ook de rust om eindelijk eens te beseffen dat we met z’n allen afgelopen jaren toch enorm aan het jagen waren. Hopelijk gaan we nu het leven iets meer relativeren. Iets meer ‘zen’. iets minder ‘zoef’.
  Veel beterschap!

  • Reply Charlotte maart 27, 2020 at 1:48 pm

   Beste Vincent,
   bedankt voor je berichtje! Met mij gaat het ondertussen goed, we leren stilstaan bij het leven met al deze maatregelen.
   Hopelijk kunnen we binnenkort allemaal weer wat meer genieten, maar blijven we de solidariteit bewaren!
   Groetjes Charlotte

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.