Natuur

Sahara Lommel

januari 21, 2018

Op zoek naar rust in eigen land, dan ben je in Lommel aan het juiste adres. De Lommelse Sahara is een oase van groen, heerlijk om te wandelen en te ontspannen. Elke natuurliefhebber kan hier zijn gading vinden, zand, water, bossen,…

De Lommelse Sahara is een zand- en duinlandschap met een grootte van 193 hectare. In het midden ligt een meer en rondom kan je naaldbossen terugvinden. Het landschap behoort tot het bosgebied Bosland. Er zijn verschillende wandelroutes mogelijk, van een kinderwandeling van 3km tot een grotere lus van 12 km.

Wil je zicht op het volledige gebied, wandel dan zeker eens naar de 30 meter hoge uitkijktoren, van hieruit krijg je een immens zicht op de omgeving! Deze indrukwekkende constructie beschikt over drie platforms.

De inspiratie voor de look van de uitkijktoren haalden de ontwerpers uit het glooiende lijnenspel van de zandduinen in de Sahara. Dit lijnenspel heeft geleid tot een opmerkelijke materiaalkeuze voor de gevel: touw. Ruim 3,5 kilometer in totaal. Touw heeft een natuurlijke kleur en uitstraling, maar is tegelijk soepel en relatief zwaar, waardoor het zal gaan doorhangen. Door het afwisselend strak en los om de toren te wikkelen ontstaan de kenmerkende lijnen van de Sahara. Bij het beklimmen van de trap kijkt de bezoeker tussen de touwen door naar het landschap.

Boven op de toren heb je dan nog een verrekijker zodat je wat dingen in detail kan bekijken, verder staat er ook steeds aangegeven welke gemeente in welke richting ligt.

Het water van de Sahara is helderblauw en in de zomer een echt zwemparadijs. Op en rond het water zie je heel wat vogels die zich hier helemaal thuis voelen. In de winter is het hier een bivakplaats voor eenden, zwanen, futen,…

Verder staan er heel wat picknick-banken en is er een speelbos voor de kinderen, kortom de Sahara is een paradijs voor groot en klein.

Wil je helemaal wegdromen? Huur dan een Fairtrade hangmat!
De kleurrijke Fairtrade hangmat zit, samen met de nodige bevestigingskoorden, in een handige Bosland-rugzak. Nu hoef je enkel nog op zoek te gaan naar je favoriete plekje om heerlijk weg te dromen tussen de bomen. Om je op weg te helpen, vind je in de rugzak tips over de leukste plekjes om tijdens je wandeling je hangmat te bevestigen.

Je kan de hangmat gratis uitlenen aan de balie van de Soeverein, tegenover de startplaats van Bosland. Je moet wel een waarborg van € 50 betalen of je identiteitskaart afgeven, die je terugkrijgt wanneer je de hangmat weer binnen brengt. Speciaal voor de allerkleinsten is er ook een babyhangmat beschikbaar. Uitlenen kan van 15 maart tot 15 oktober.

Zowel in de winter als in de zomer is er in de Sahara iets te beleven! Zo hield ik een volledige fotoshoot in dit prachtige landschap. De foto’s die je van Storm en mij kan terugvinden bij contact en over mij, zijn allemaal getrokken in de Sahara (Foto’s Pieter Witters Photography)!  Bij dit bericht kan je ook nog wat andere foto’s van de shoot terugvinden, samen met wat foto’s van in de zomer!

Geweldig Gezellige groeten,
Charlotte & Storm

Meer info:
Sahara
(Evenementencomplex Soeverein)
Sportveldenstraat 10
3920 Lommel

Wandel afstanden:

• 2,9 km – Blauw
• 5,9 km – Oranje
• 12 km – Rood
• 1 km Verbindingsroute – Bruin

https://www.bosland.be/ontdek-bosland/wandelen/sahara/34/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lommelse_Sahara

https://www.lommel.be/product/581/uitkijktoren-sahara

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.