Eten & Drinken, Natuur, Uitstappen

Plantentuin Meise

augustus 17, 2021

De plantentuin in Meise is een botanische tuin van 92 ha en daarmee één van de grootste ter wereld.

Je ticket (met een tijdslot om aan te komen) reserveer je via de website, zo moet je niet aanschuiven en kan je onmiddellijk zelf je ticket scannen om binnen te gaan. Er zijn twee ingangen, eentje via Meise-Dorp en de ingang Keizerin Charlotte, uiteraard nemen we deze ingang!

Op dit moment kan je een zomerwandeling maken in de tuin, dit is een bewegwijzerde wandeling van 2.5km die buggy en rolstoeltoegankelijk is.

Wij besluiten geen bewegwijzerde wandeling te volgen en gewoon op ons gevoel te wandelen, er is zoveel moois te zien en we zouden anders toch maar afwijken van de route.

We nemen wel een plannetje mee zo weten we steeds waar we zitten en hoe we het makkelijkste naar een volgende punt kunnen wandelen.

Onderweg kom je genummerde knooppunten tegen (die je ook gebruikt voor de zomerwandeling), maar er staan ook pijlen met een letter op, deze geven bijzondere planten en bezienswaardigheden aan.

Voor kinderen van 4 tot 12 jaar is er aan de ingang een boekje te verkrijgen, zij kunnen dan op pad gaan met Koning Amaryllo.

Om te beginnen snuisteren we wat door de tuinen, er staan heel wat beelden en kunstwerken. We wandelen langs het water en genieten van het mooie weer. We verwonderen ons bij het Houtlab. Het is nog rustig in de tuin maar wat wel opvalt is dat de bezoekers die er al zijn van alle leeftijden zijn, ouderen en mensen in een rolstoel, gezinnen, mensen die een boek komen lezen en een koppel dat huwelijksfoto’s komt maken.

Kasteel van Bouchout

In de verte zien we het ‘Kasteel van Bouchout’, we wandelen er naar toe want dit kan je ook bezoeken. Het kasteel werd in 1879 gekocht door Koning Leopold II voor zijn zus Charlotte, Keizerin Charlotte woonde in het kasteel tot ze in  1927 komt te overlijden. Het grootste deel van de inboedel verhuisde toen naar het Koninklijk Paleis van Laken. Enkele bezittingen van Keizerin Charlotte zijn nog te bewonderen in een glazen kast in de ruimte ‘Blauwe Salon’, Charlotte’s lievelingsruimte. Je kan in het kasteel de volledige geschiedenis terugvinden, verder zijn er ook foto’s van hoe het domein er vroeger uitzag.

Nog tot 22 november kan je in het kasteel en ook in de plantentuin de Kunsthappening ‘Natuur in Minatuur’ volgen. Rode draad van de expo zijn de natuurtekeningen van Marijke Meersman. De aanleiding van deze kunsthappening is de 100ste postzegelillustratie die Marijke creëerde. Echte pareltjes die je hier kan bewonderen en na het zien van deze expo kijk ik plots op een andere manier naar mijn postzegels…

Oranjerie / Pachthof

Van al dat wandelen krijg je honger, we schuiven aan bij Resto Oranjerie en geven onze bestelling door aan de kassa. Ons drinken en onze aperitiefkaasjes krijgen we mee, samen met een belletje dat afgaat wanneer onze slaatjes en frietjes klaar zijn. We nemen plaats in de heerlijke tuin van de Oranjerie.

Wil je liever zelf je picknick meenemen, ook dat kan. In heel het park staan voldoende banken, de ideale picknickplaats is misschien wel de binnenkoer van het Pachthof, hier gaan wij in de namiddag nog een ijsje halen.

Plantenpaleis

Met gevulde maagjes gaan we op zoek naar het Plantenpaleis, een immense serre… niet alle planten kunnen immers overleven in ons klimaat. In dit kassencomplex wandel je door de woestijn, het tropisch regenwoud of de savanne,…

Je loopt hier van het ene vakantieparadijs in het andere en ook de luchtvochtigheid verandert mee.

De reusachtige leliebladen zijn één van de eyecatchers, 1x / jaar organiseren ze hier een baby-fotoshoot.

Je kan via een trap ook nog een verdiep hoger en dat maakt de collectie planten nog indrukwekkender.

In dit plantenpaleis ben je met gemak een uurtje zoet, de wereld onder glas bevat heel wat pareltjes!

We wandelen verder langs een prieeltje en komen zo aan Balatkas, een serre ontworpen door Alphonse Balat die je van eind mei tot half oktober kan huren voor feesten of evenementen.

De tijd tikt ongenadig verder en het klinkt misschien ongeloofwaardig maar een dag is niet voldoende om hier alles te zien.

We wandelen nog door de tuin met eetbare planten, alle planten staan samen per doelgroep, de ene zijn goed voor de maag, de andere voor de luchtwegen,….

Het park is onderverdeeld in verschillende tuinen zoals een geuren- en kleurentuin, rozentuin, culinaire tuin, maar ook een Middeleeuwse tuin en bloementheater.

Van 1 juli 2021 tot 18 april 2022 loopt er nog een expo ‘Straffe koffie!’.

Er valt altijd wel iets te beleven in de Plantentuin van Meise, zo zijn er momenteel kookworkshops. Check voor je vertrek dus zeker even de website en kom zo te weten wat er allemaal te doen is.

In de buurt van de ingang via Meise-Dorp heb je ook nog het ‘Verwonder-Je-Voeten-Pad, een blotevoetenpad van 1km dat je kan verkennen van  1 maart tot 15 november, vergeet zeker geen handdoekje…. Bij ons zat de tijd erop en we hebben dit stukje niet zelf kunnen uittesten, maar aan de gezichtjes van de kindjes te zien is het een heerlijke voetenbeleving!

Spring voor je vertrek zeker nog even binnen in de tuinwinkel (ingang Keizerin Charlotte), hier kan je een plantje of kaartje als aandenken kopen.

De Plantentuin van Meise stond al lang op mijn verlanglijstje en het heeft mijn verwachtingen meer dan overtroffen,  wij komen zeker nog eens terug om al de rest van de tuin te verkennen.

Kleurrijke groeten,

Hugo & Charlotte

Meer info:

Plantentuin Meise

Ingang Keizerin Charlotte

Nieuwelaan 38

1860 Meise

https://www.plantentuinmeise.be/nl/

https://www.facebook.com/plantentuinmeise2

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_Bouchout

Dagticket volwassenen: €9
Kinderen 6-17 jaar: €3
Kinderen tem 5 jaar: gratis

°Alle extra dingen die je kan bezoeken zoals het Kasteel van Bouchout, het Plantenpaleis,… zitten in de prijs inbegrepen.

°Er zijn voldoende toiletten op het domein.

°Er rijdt een elektrisch treintje op het domein om grote afstanden te overbruggen, ook dit is gratis.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.