Nieuws

Open brief: koop lokaal

april 1, 2020

Leven in tijden van Corona, het is voor iedereen een aanpassing.

Onze zorgverleners dragen we op handen, dat  is dan ook het enige positieve aan dit verhaal, hopelijk blijven we ook beseffen hoe belangrijk deze mensen zijn na deze crisis.

Helaas treft de Coronacrisis iedereen, mensen zijn technisch werkloos, alle winkels moeten sluiten, evenementen worden afgelast, ons leven lijkt stil te vallen.

Deze ‘gezondheidsoorlog’ zorgt ook voor een economisch slagveld en treft de allergrootste bedrijven en de kleine winkels. Een dikke week geleden lanceerde Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs, dan ook een oproep om lokaal te winkelen. Campagnes werden opgesteld, klein en groot werken samen en iedereen is het er over eens dat binnen België winkelen de enige mogelijkheid is om er economisch bovenop te geraken. Ook journalisten, kranten en Minister van Media Benjamin Dalle scharen zich achter deze actie.

Mijn hart warmde zich op, ik probeer steeds lokaal te winkelen, en steunde in de Eindejaarsperiode nog de campagne ‘winkelhieren’.  Met mijn blog ‘Geweldig Gezellig’ probeer ik mensen een positief gevoel te schenken en zo veel mogelijk de plaatselijke handelaars te steunen. Ik kon dan ook alleen maar gelukkig zijn toen ik zag hoeveel mensen op FB de affiche van lokaal winkelen deelden en ik alleen positieve reacties zag verschijnen.

Ik heb 12 jaar gewerkt in de particuliere verkoop van verf en behangpapier en werd hier meermaals geconfronteerd met het opzoekingswerk van klanten op buitenlandse websites. Als handelaar was het steeds opboksen tegen die grote, meestal buitenlandse webshops.

Helaas is deze brief geen lofbetuiging aan al het goede werk van Wouter Torfs en co, maar wel een uiting van mijn ongenoegen.

Toen ik gisteren op internet aan het surfen was en een artikel zag verschijnen met als titel ’10 ideeën voor een lentefris interieur’ trok dit onmiddellijk mijn aandacht. (https://www.hln.be/woon/10-ideeen-voor-een-lentefris-interieur~a397cc2c/?fbclid=IwAR0eMsgywRnVqQ6VVLvxLGx83Uzdw522UkbGoVyfLNsJyZwwLgyqHTadR9E)

Na het lezen van enkele regels begon mijn adem te stokken, ik stopte met lezen en scrolde naar beneden waar ik telkens alleen maar de websites las die onder de foto’s stonden. Mijn hart stond even stil, ik kreeg als het ware vapeurs,…. Tien trends worden er beschreven, 7 buitenlandse websites worden aanbevolen, eentje weliswaar met .be-extensie (maar het adres en de telefoonnummer op de website vertellen ons iets anders).

Tien trends en welgeteld 3 Belgische websites, dit is zeker niet het eerste artikel waarin het zo bedroevend gesteld is met het vermelden van Belgische producten of bedrijven in de sector van verf en behangpapier.  Ik heb mij hier steeds aan geërgerd, maar nooit eerder is het zo belangrijk geweest om hier tegen in te komen.

We hebben in de decoratiesector prachtige Belgische merken, maar uiteraard vertegenwoordigen de Belgische  klein- en groothandels ook buitenlandse merken. Het is dan ook geen probleem om hier reclame voor te maken, maar vermeld dan alstublieft de website van de fabrikant met daarop de Belgische verkooppunten en niet één of andere buitenlandse webshop.

Alle winkels sluiten door Corona, velen starten in allerijl een webshop op, maken verkoop via FB mogelijk, brengen bestellingen tot aan de voordeur. Groothandels werken door van achter gesloten deuren, zetten bestellingen buiten zodat schilders kunnen afhalen, brengen nog steeds bestellingen rond. Deze winkels en groothandels zorgen ervoor dat de Belgische economie blijft draaien. Deze mensen zijn degene waar jullie op rekenen als jullie advertenties willen verkopen…..

Ik kan en wil dan ook niet begrijpen dat het betreffende artikel in deze tijd geschreven en gepubliceerd wordt. Is het onverschilligheid of onwetendheid, ik weet het niet.

Ik kan alleen maar hopen dat deze brief de hopelijk weinige mensen die nog niet beseften hoe belangrijk het is om ‘hier’ te kopen, nu zijn wakker geschud.

Voor altijd fan van Belgische bedrijven en merken!

Ik koop hier!

Charlotte Dewaele

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.