Evenementen

Nieuwjaarsduik Paalse Plas

januari 16, 2020

Buiten gaan zwemmen in januari, hebben jullie het al ooit gedaan?

In 2017 maakte ik een bucketlist met onder andere een Nieuwjaarsduik en een deelname aan de Dodentocht op de planning.

Al jaren wou ik deelnemen aan de Nieuwjaarsduik in Oostende, deze vindt echter plaats op een zaterdag waardoor ik er nog nooit aan heb kunnen deelnemen. Ik besloot echter om de duik niet op de lange baan te schuiven en ging op zoek naar een locatie dichter bij. Die vond ik aan de Paalse Plas, waar de eerste zondag van het nieuwe jaar de ijsberen het water induiken.

Zo gezegd zo gedaan, dus trok ik die zondagmiddag in 2017 naar de Paalse Plas, het had heel de week stevig gevroren en die dag nog gesneeuwd. Ik vond dat er weinig beweging aan de Plas was en vond niet direct waar de duik zou doorgaan. Tot ik hoorde dat de duik was afgelast, dit was via sociale media gecommuniceerd maar ik had niet meer op mijn computer gekeken.

Er stonden nog twee mensen te wachten en we besloten om met ons drie toch het water in te gaan en natuurlijk ging Storm ook mee. Het werd een ijskoude maar onvergetelijke ervaring en toen er na 5 minuten nog een dame kwam aangehold gingen we er met vier nog een tweede keer in. Op de foto’s zie je de koude grimas op mijn gezicht.

Terug naar 2020, want ook dit jaar wou ik gaan Nieuwjaarsduiken, liefst met wat meer beleving dan mijn eerste duik. Ik geraakte weer niet in Oostende, dus bekeek even het aanbod uit de buurt.

De Paalse Plas beloofde er dit jaar een heus evenement van te maken. Een DJ, professionele opwarming, kinderanimatie, eten en drinken, vuurkunstenaar,…. De stad Beringen werd mee betrokken in de organisatie en dit zou voor meer ijsberen en meer kijklustigen moeten zorgen.

Zondag 5 januari was het dan zover, bij een heerlijke 8 graden gingen we Nieuwjaarsduiken, mensen verklaarden mij zot, maar na mijn duik van 3 jaar geleden vond ik het warm.

Ik had gelezen dat er ook een wedstrijd was voor de beste verklede man en vrouw, dus haalde ik nog een masker en minirok uit mijn verkleedkoffer.

De vuurkorven brandden bij aankomst, er waren redders, een ambulance stond klaar, de DJ zorgde voor de sfeer, er was een aftelklok. Kindjes liepen af en aan naar de balonnenclowns en in de tent waren de toeschouwers zich aan het opwarmen met de nodige hapjes en vooral drankjes.

Ik liep nog wat familie tegen het lijf en zag vooral heel wat pers toestromen, TV Limburg, een fotograaf voor de Internetgazet, eentje voor Het Laatste Nieuws, Het Belang van Limburg en nog een heel deel andere flitsende camera’s die ik niet thuis kon brengen.

Heel wat mensen werden geïnterviewd en ook ik kreeg mijn ‘moment of fame’ in het TVL nieuws.

Na een toespraak van schepen van recreatie Jessie De Weyer begonnen we met de opwarming. Springen, lopen, boksen, armen zwaaien en tenen krullen, je kan het zo gek niet bedenken, maar we deden het. Ik lag wel al bijna in het water en dankzij mijn fantastisch conditie was ik halfweg al bekaf….

Toen de klok op 10 seconden stond, telden we samen af en spurtten het water in. Ik stond op de eerste rij en mocht dus ook als één van de eersten het koude water voelen. Ik liep, spartelde en zwom een beetje, om dan met een ‘Geweldig Gezellig gevoel’ het water uit te spurten, op zoek naar mijn badjas!

Zo, die uitdaging van het jaar, zat er na een paar minuutjes weer op…

Ik genoot er enorm van en sloot mijn Nieuwjaarsduik thuis af onder een warme douche en met een hete chocomelk!

De mensen die ter plaatse bleven konden nog genieten van een heerlijke vuurshow!

Wil je zelf de uitdaging volgend jaar ook aangaan?

Voordelen van ijsberen

Winterzwemmen heeft al bewezen vele voordelen te hebben op de gezondheid. De natuurlijke weerstand wordt er sterker van met een verbeterde ademhaling en bloedsomloop. Daarnaast zal je een warm gevoel in je lichaam ervaren, wat absoluut zalig en ontspannend is. Studies hebben ook al bewezen dat winterzwemmen het verouderingsproces vertraagt, indien je regelmatig een duik neemt in het ijskoude water. Er zijn dus heel wat voordelen. Toch moet je zelf ondervinden dat deze hobby echt iets voor jou is en het geen schade berokkent aan je lichaam.

Belangrijke weetjes

  • Warm steeds een klein beetje op buiten het water (joggen, turnen), alvorens je het ijskoude water ingaat. Op deze manier kan je krampen vermijden.
  • Onderkoeling is heel snel gebeurd. Indien je in groep zwemt, wordt het risico kleiner en kan je je laten helpen.
  • Geniet na het verlaten van het ijskoude water met volle teugen. Wacht even met een warme douche, om het supereffect van het ‘ijsberen’ niet te missen.

(https://sport.infonu.nl/sportieve-activiteiten/163700-ijsberen-of-winterzwemmen-zwemmen-in-ijskoud-water.html)

Koude groetjes,

Charlotte

PS: ik heb aan het artikel foto’s van de twee editie toegevoegd, zodat jullie het verschil in koude mee kunnen beleven aan mijn gezichtsuitdrukking!

Meer info:

De Paalse Plas

Holststraat 85

3583 Paal

Meer sfeerfoto’s zijn te bekijken via:
https://www.internetgazet.be/beringen/veel-volk-voor-nieuwjaarsduik.aspx
https://www.hln.be/in-de-buurt/beringen/in-beeld-nieuwjaarsduik-in-paalse-plas~a3a62097/
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20200105_04792656/900-kijkers-voor-70-ijsberen-in-paalse-plas
https://www.facebook.com/pg/Fotografie-bart-120190032716597/photos/?ref=page_internal
https://www.facebook.com/raoephotography/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.