Evenementen

Gedichtendag bibliotheek Diest

januari 26, 2018

Op uitnodiging van Thomas Goyvaerts trok ik op gedichtendag naar de bibliotheek van Diest! Dit voor het afscheid van Thomas als stadsdichter van Diest van 2016-2017 en voor de voorstelling van de nieuwe stadsdichter.

Het beloofde een feestelijk avond te worden en vol nieuwsgierigheid installeren Kristel en ik ons in het publiek. De camera’s en fototoestellen staan opgesteld, het publiek is er klaar voor en de sprekers nemen vooraan plaats.

Acteur Luk De Koninck opende de avond door te vertellen over zijn verbintenis met Diest. Zijn eerste keer Diest als uitstap met school, de kennismaking met de Diestse Bruine en natuurlijk het ontmoeten van zijn Diestse partner.

Luk De Koninck had de eer enkele gedichten van Thomas Goyvaerts te mogen voordragen. Afwisselend met Luk De Koninck nam ook de voorzitter van de cultuurraad Herman Degelin even het woord op geheel eigen wijze!

Na alle mooie openingswoorden was het tijd voor het afscheid van Thomas Goyvaerts. Als inwijkeling wist hij met zijn poëtische woordspelingen het hart van de Diestenaars te stelen. Op tal van evenementen was hij aanwezig en ontmoette de inwoners, op deze manier leerde hij Diest (waar hij ondertussen zelf al enkele jaren woont) op een andere manier kennen. Hij verraste ook, door het publiek op originele wijze te laten kennis maken met poëzie. Zo kon je tijdens de Eindejaarsperiode op heel wat etalageramen of ramen van horecazaken in Diest een gepaste tekst terugvinden.

Op emotionele wijze bedankte hij familie, vrienden, zijn echtgenote en alle Diestenaars, maar ook de pers en iedereen die aanwezig was. Het was een ontzettend boeiend jaar voor hem, waarin hij kon doen wat hij het liefste doet, schrijven en dichten en dan ook nog met complimentjes overladen worden. Hij kan het stadsdichterschap dan ook alleen maar aanraden, supergoed voor het zelfvertrouwen, volgens hem!

De stad Diest heeft dan ook een bundel uitgegeven met enkele gedichten van Thomas geschreven tijdens zijn 2 jaren als stadsdichter. De bundel ‘Onthoudingen’ werd voorgesteld en was later op de avond ook te koop!

Met een oorverdovend applaus namen we afscheid van Thomas en verwelkomden we na de mooie woorden van schepen van cultuur Jos Uyttebroek ook de nieuwe stadsdichteres Kristien Nys!

Kristien is een geboren en getogen Diestenaar en omschrijft zichzelf niet als dichteres. Ze schrijft ontzettend graag en hoopt om ooit van schrijven te kunnen leven. Al acht jaar heeft ze haar eigen blog Mademoiselle Fresitta, waar ze vorig jaar nog een Mom Blog Award mee won. Dichten was geleden van toen ze elf jaar was en ze iets over kikkers op papier zette.

Ze woont samen met haar partner Johan en 2 kinderen Jackie en Lucielle in Diest en werkt halftijds als archivaris voor VTM.
De komende twee jaar zullen we hopelijk veel van haar horen of lezen en zal zij haar stempel drukken op Diest.

Met deze nieuwe stadsdichter zet Diest de lijn van jonge dichters verder en dat was ook te merken in het publiek, waarin de jonge garde goed vertegenwoordigd was!

Na een hapje en een drankje, een babbel met de ‘oude’ stadsdichter en het tekenen van het gastenboek zat de avond voor ons erop!

Het gedicht waarmee Kristien de wedstrijd won, vinden jullie hierboven tussen de foto’s!

Ik duik nu in de dichtbundel ‘Onthoudingen’ en wens jullie allemaal nog veel leesplezier!

Poëtische groeten,
Charlotte & Kristel

Meer info:

De dichtbundel Onthoudingen is te koop vanaf 5/2/2018 bij de dienst toerisme Diest voor €12.00.

https://www.diest.be/content/4396
Kristien Nys:  www.mademoisellefresita.blogspot.be
Thomas Goyvaerts:  www.thomasgoyvaerts.be

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.