Eten & Drinken, Uitstappen

Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek Borgloon

augustus 2, 2021

Tijdens onze streekproductenroute ‘Met de geit door Haspengouw’ stoppen we aan de Stroopfabriek.

Een bezoek stond al langer op mijn verlanglijstje, dat we hier dus passeerden tijdens deze daguitstap was ideaal.

In Coronatijden zijn het aantal bezoekers beperkt, reserveer dus zeker tijdig, dit kan zowel telefonisch als via mail, betalen doe je gewoon ter plaatse.

Het museum is heel interactief en werkt veel met touchscreen, aan de balie krijg je een pennetje mee zodat je deze op een coronaproof manier kan gebruiken.

Voor kinderen zijn er speciale brochures zodat ze spelenderwijs alles te weten komen over fruit en de werking ervan.

In het museum vind je verschillende installaties zoals kookketels en centrifuges. Aan de hand van foto’s en filmpjes wordt alles uitgelegd.

Je kan ook het productieproces bewonderen, hier zie je potjes stroop staan die aan het indikken zijn en zie je de stroopwafeltjes liggen.

Op een andere plaats leer je dan weer alles over de veiling en kan je het veilingspel spelen, alleen of tegen iemand anders.

Ook je zintuigen worden getest, je kan snoepjes proeven en moet de smaak achterhalen, er zijn vragen zoals ‘waarom moesten kinderen vroeger altijd fluiten als ze mee kersen gingen plukken’, …. De voelfunctie in dit spel is met de Coronapandemie tijdelijk uitgeschakeld.

Als je graag wil weten hoe het nu allemaal begon zet je dan zeker even neer voor de film waarin Stijn Meuris je de volledige geschiedenis van stroop in Borgloon vertelt.

Begin vorige eeuw was Borgloon de bakermat van de stroopfabricatie. Deze nijverheid was het natuurlijke product van de bloeiende hoogstamfruitteelt in onze streek. Niet voor niets dat de Lonenaren de bijnaam strooplekkers kregen.

https://www.stroopfabriek.be/

Herinneren jullie je nog het programma de ‘Momumentenstrijd’ in 2006-2007 op Canvas? De Loonse Stroopfabriek werd toen de trotse winnaar en dat werd meteen het startschot voor de restauratie. Het grootste deel van de restauratie ging echter pas in 2017 van start, het werden intense werken en nu kan iedereen genieten van de prachtig vernieuwde Stroopfabriek en het belevingscenter.

We bewonderen nog het overzicht aan appel en perensoorten, bedenken een naam voor een nieuwe appelsoort en bekijken welke soort we nu het liefste zouden eten aan de hand van enkele kenmerken.

Op het einde van het bezoek staan er heel wat flessen en potjes van stroop en Looza met oude etiketten, hier ga je nog even terug in de tijd…maar hier kan je ook je eigen etiket ontwerpen…heerlijk. Vanaf nu is er dus een etiket Charlotte Stroop.

Aan de Stroopfabriek is ook de Smaakfabriek, een bistro waar je heerlijk geurende streekproducten kan bestellen. Wij nemen nog even plaats op het terras voor een appelsapje en gaan nadien in de Streekproductenshop nog wat lekkers kopen. Zo kunnen we bij thuiskomst nog genieten van heerlijke stroop en stroopwafels en plaatselijke Kriek.

Vergeet ook zeker je pennetje niet terug af te geven aan het onthaal voor je huiswaarts keert.

De Stroopfabriek en het Fruitbelevingscenter zijn een aanrader voor jong en oud, super interactief met een lekkere afsluiter.

Zoete Groet,

Hugo en Charlotte

Meer info:

Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek

Stationsplein 8

3840 Borgloon

Maandag gesloten

Mondmasker verplicht

https://www.stroopfabriek.be/

https://www.facebook.com/pages/Stroopfabriek%20Borgloon/300829746603662/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.