Evenementen

Fotofestival ‘Lens op de Mens’ Pelt

augustus 30, 2019

Het internationaal fotofestival in Pelt is een openlucht fototentoonstelling waar zowel ik als mijn nicht Kristel een uitnodiging voor ontvangen hadden. We kennen enkele fotografen persoonlijk of via Facebook en waren dan ook van plan de foto’s op een zondag te gaan bewonderen. Een datum hadden we nog niet afgesproken, maar toen we opgedroogd waren van onze uitstap naar het Zomerterras in Herk de Stad, besloten we die dag maar door te rijden naar Pelt.

Op internet vonden we het startadres, het plannetje van de website hadden we niet afgedrukt vermits we niet van plan waren die dag naar het fotofestival te gaan. Eigenlijk verwachtte ik dat CC Palethe open zou zijn en dat we daar een plannetje zouden vinden.

Bij aankomst in Pelt blijkt er voldoende parkeerruimte te zijn en zien we de foto’s al op verschillende plaatsen hangen. Vol enthousiasme stappen we naar CC Palethe, maar dit is helaas toch gesloten en er is ook geen brievenbus ofzo waar we een plannetje kunnen nemen. Het plan van de wandeling (ongeveer 2km) hangt wel in het groot op, hier nemen we enkele foto’s van zodat we toch een beetje een leidraad hebben.

Onderweg kom je ook af en toe een fotodecortje tegen, altijd leuk!

We vertrekken aan de speeltuin en besluiten zo ons eigen ‘rondje’ te maken. De speeltuin zorgt ervoor dat het kind in mij even naar boven komt en Kristel lacht haar een kriek als ze mij een speeltuig met glijbaan ziet opklauteren. ‘Maar goed dat zot zijn geen pijn doet, is een uitspraak die vandaag nog enkele keren zal vallen.’

De wandeling is een leuke manier om Pelt te leren kennen en kennis te maken met verschillende fotografen. Tijdens dit fotofestival maak je namelijk kennis met zowel professionele als amateurfotografen. Terwijl we rondwandelen zien we af en toe nog mensen met een plannetje (zij waren duidelijk beter voorbereid dan wij) op zoek gaan naar foto’s. Als we aan het logo van Pelt wat foto’s staan te nemen, maken we een praatje met een andere bezoeker. Zijn wandeling zit erop en hij biedt ons zijn plannetje aan. Maar goed dat we dit hebben aangenomen, want anders hadden we misschien wel de helft overgeslagen! Dat we uiteindelijk alle foto’s gezien hebben, is wel volledig dankzij Kristel, ik en plannetjes is namelijk geen super combinatie….

Op sommige plaatsen hangt er een sticker ‘Lens op de Mens’ op de grond, met daarop de juiste richting, dit is ideaal voor mij. Ik moet zeggen, ik denk dat ik niet de enige ben, want ik heb nog mensen hun plannetje in alle mogelijk richtingen zien houden. Mogelijk zijn enkele stickers verdwenen door weersomstandigheden en dergelijke!

Het is fascinerend om te zien op hoeveel manieren je ‘Lens op de Mens’ kan interpreteren. Maar dat creatieve is natuurlijk het leuke, de combinatie van allemaal wit-zwart foto’s op de ene plaats en dan weer een overvloed aan kleur. Wat ik zelf ook heel fijn vond, is dat sommige foto’s uitvergroot ophangen, ideaal om zelf bij te poseren!

Er hangen meer dan 600 foto’s, dus je bent wel even zoet. Op sommige plaatsen hangen de foto’s ook binnen en dat is niet altijd duidelijk.
Ons laatste punt is  ‘Dienstencentrum Pelle Melle’ en hier staat een box met allemaal plannetjes, maar ook wedstrijdformulieren. Per toeval lopen we hier ook één van de organisatrices van het fotofestival tegen het lijf en maken kort kennis. We vertellen haar dat we het een heel leuke wandeling vonden, maar dat er nog wat extra ‘bewegwijzering’ mag zijn. De wedstrijdformulieren en plannetjes liggen ook klaar bij CC Palethe, alleen waren zij bij onze komst niet geopend.

Willen jullie dus graag mee doen aan de wedstrijd, er is zowel een formulier voor kinderen als voor volwassenen, kijk dan eerst even naar de openingsuren van CC Palethe of start aan ‘Pelle Melle’.

Kristel en ik genoten van onze wandeling en kregen weer een serieuze creatieve boost.

Wij sloten af op het gezellige terras van ‘Het 8ste Sacrament’, met een heerlijke bio cocktail (ter info: Kristel ging voor een Frupo en ik koos een Pomton).

Voor mij kwam er nog een extra verrassing bij thuiskomst…. Ik plaatste namelijk ’s avonds enkele foto’s online op sociale media, bleek dat een vriendin van mij model heeft gestaan voor één van de betreffende fotografen.

Toppunt: ik heb een foto van haar foto genomen en haar gewoon niet herkent….

Fotografische groeten,
Kristel & Charlotte

Meer info:
Fotofestival Lens op de Mens
CC Palethe
Jeugdlaan 2
3900 Pelt
http://www.fotofestivaloverpelt.be/
https://www.facebook.com/fotofestivalpelt/
https://www.instagram.com/fotofestivalpelt/

Het fotofestival in Pelt is te bezoeken tot maandag 30 september 2019!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.