Eten & Drinken, Geweldig / Gezellig

Foodpairing thee & chocolade

november 22, 2021

Theetijd

In buurthuis Genendijk in Ham vond op 9 november een workshop foodpairing thee en chocolade plaats. De chocoladeliefhebber en theedrinker in mij sprak dit onmiddellijk aan en Samantha zei ook direct ‘ja’.

Twee jaar geleden volgden we in het buurthuis al een workshop mocktails maken en voor wat meer eet & drinkweetjes staan we altijd open.

De workshop wordt gegeven door theesommelier Inge, ze is al jaren een theedrinker maar na een workshop vier jaar geleden besloot ze dieper in te gaan op deze interesse. Ze startte met de opleiding tot theesommelier in Brugge. Ondertussen heeft ze haar diploma op zak maar blijft ze zich bijscholen. Je kan bij haar terecht om thee te kopen maar ze is vooral bezig met haar workshops, die ze zowel op verplaatsing als bij haar thuis geeft.

Inge is afkomstig van Ham, hoewel ze nu in Putte woont, is deze workshop toch een beetje een thuismatch.

Samantha en ik wisten niet goed wat te verwachten maar hoopten vooral dat we het één en ander mochten proeven.

Bij onze aankomst ligt er wat info klaar op onze tafel en zien we de theepotten en bordjes met chocolade blinken.

Inge stelt zichzelf even voor en wij maken allemaal een naamkaartje zodat elkaar aanspreken die avond makkelijker wordt.

Inge is benieuwd naar wat we drinken en dan doelt ze niet op frisdrank of cocktails.

De meeste onder ons zijn theedrinkers en drinken weinig of zelfs geen koffie. Na ons voorstelrondje en het beschrijven van de smaken die we het liefste drinken blijkt al snel dat we allemaal ‘infusiedrinkers’zijn, kortom kokend water met een zakje in….. Deze workshop zal gaan over pure (losse) thee.

Inge begint haar les met wat theorie over de theeplant ‘Camellia Senensis’ en de zes theeklassen. We leren dat het belangrijk is om ons aan de aangegeven temperatuur en trektijd te houden. Thee zetten is ook experimenteren, dus af en toe eens iets anders proberen kan natuurlijk altijd.

Tijdens deze workshop combineren we de thee met chocolade, hierbij krijgen we wat uitleg over het productieproces en de afkomst.

Als we onze eerste thee gaan proeven, gaan we eerst ruiken en nadien slurpen, we proberen de smaken te achterhalen. We mogen ook proeven van ons eerste stukje chocolade, wat we moeten laten smelten. Bij het tweede stukje chocolade drinken we wat thee bij de chocolade en bekijken we wat de invloed van de thee op de chocolade is.

Ik ben altijd al een ‘gulzige’ eter geweest en het is de eerste keer dat ik niet knabbel op mijn chocolade maar alles rustig laat smelten…. Het is wel heerlijk!

Inge heeft ook heel wat attributen bij en laat ons zien hoe we thee zetten op een ‘Westerse’ en op een ‘Oosterse’ wijze. Zo heeft ze een Chinese Theetafel bij en mogen we zelf een kopje thee zetten.

We krijgen verschillende combinaties te proeven, zo drinken we groene thee uit Japan in combinatie met witte chocolade uit de Dominicaanse Republiek. Er is een combinatie van witte thee uit India met melkchocolade uit Nicaragua en uiteindelijk zwarte thee uit China met pure chocolade uit Bolivia.

Inge laat ons ook zien dat we thee niet altijd uit een tas moeten drinken, de witte thee kan perfect in een wijnglas geserveerd worden bij asperges.

Na onze eerste kennismakingen met chocolade en thee krijgen we een stuk chocolade brownie met Vietnamese zwarte thee.

Tijdens de uitleg over de thee en chocolade krijgen we ook nog een boekentip mee van Inge, ‘Het theemeisje van Yunnan’ van Lisa See is een roman die gaat over een familie die al generaties thee verbouwen. Een leuke manier om nog wat meer over thee te weten te komen.

Afsluiten doen we met een ‘specialleke’, een Pu-Erh (deze doorloopt een speciaal rijpingsproces) in combinatie met een Whisky-praline. De thee wordt geserveerd in aromacups die de geur 20 seconden vangen. De gezette thee wordt in de hoge aroma cup geschonken, de lage drinking cup wordt hier ondersteboven op gezet en het geheel in een vloeiende beweging omgedraaid.

De avond vloog voorbij en we zouden nog uren naar Inge kunnen luisteren. Ze vertelt heel wat theorie maar dit doet ze met zoveel passie dat het nooit saai overkomt.

Samantha en ik kijken al uit naar volgende workshops, zo zou er ook nog een foodpairing thee en kaas komen. In de zomer is het dan weer mogelijk om een workshop ‘ice tea’ te volgen, dit kan om logistieke redenen wel enkel bij Inge thuis en niet op verplaatsing.

De grote droom van Inge is dat er wat meer ‘echte’ thee op de kaart komt te staan in brasseries en restaurants. Thee is namelijk een ideaal alternatief voor wie geen alcohol drinkt. Hier en daar zijn er al zaken die een theesommelier inschakelen, we zijn dus op de goede weg.

Thee bestellen kan via Inge haar website, neem ook zeker een kijkje op haar FB-pagina voor nieuwigheden en aankondigingen van workshops.

Smakelijke groet,

Samantha & Charlotte

Meer info:

Theetijd (Inge)

Mechelbaan 282

2580 Putte

https://theetijd.be/

https://www.facebook.com/theetijd.be

https://www.instagram.com/inge_thee_en_meer/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210528_96530295

Gemeente Ham

https://www.facebook.com/GemeenteHam

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.