Natuur

Fluisterwandeling Gerhagen Tessenderlo

juli 28, 2019

Als jullie Geweldig Gezellig al een tijdje volgen, weten jullie dat ik van wandelen houd. Het is echter al een hele tijd geleden dat ik nog iets van een wandeling gepost heb, vermits ik de laatste tijd alleen maar korte tochtjes maak (na mijn hielbeenbreuk in september vorig jaar).
Twee weken geleden trok ik met vrienden en hun kinderen naar Gerhagen voor een fluisterwandeling.

Gerhagen?
Het domein Gerhagen is de groene long van Tessenderlo, heeft een oppervlakte van 945ha en is samen met de Merodebossen een van de grootste aaneengesloten bossencomplexen van Vlaanderen.
Centraal ligt het ± 32 ha grootte Vlaamse natuurreservaat Pinnekenswijer met zijn 2 vennen: het grote ven en het kleine ven. Ze worden enkel gevoed door regenwater. Het waterpeil is daarom sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Deze hangvennen zijn zuurstofarm en nogal zuur, omwille van het stilstaande water en de ondoordringbare bodem.
Ten zuiden ligt het ± 210 ha grootte Vlaamse natuurreservaat Houterenberg. Dat gebied bestaat vooral uit bossen en heide met stuifzande
(https://www.tessenderlo.be/product/113/natuurgebied-gerhagen)

Ik kom wat vroeger aan in Tessenderlo en besluit al een bezoekje te brengen aan het ‘Bosmuseum’. Hier kan ik al wat foldertjes terugvinden van wandelingen die je kan maken in Gerhagen, er is een infobalie waar je meer uitleg kan vragen en alles is gratis toegankelijk. Ik kijk mijn ogen uit naar alle opgezette dieren, er staat een grote kast met alle soorten eieren en uitleg welk ei van welke vogel is. Er is een computer met vogelgeluiden en er is een speelhoek voor kinderen.

Ondertussen zijn mijn vrienden aangekomen en wandelen we naar het startpunt van de fluisterwandeling. Hier zie ik een bordje hangen dat we een boekje met extra uitleg in het Bosmuseum kunnen gaan afhalen. Terug naar binnen dus….

We worden vriendelijk welkom geheten en krijgen een fluisterboekje mee, maar ook een fluistergordel voor de kindjes, hierin zit oa. een kompas en vergrootglas, voor de opdrachtjes onderweg.

Aan de ingang van het Fluisterpad staat een nestkastjeswand, waar je kan luisteren naar de geluiden van enkele vogels.
Nu kunnen we echt op pad gaan, spannend!

De Fluisterwandeling is een wandeling voor kindjes vanaf 5 jaar, het is een tocht van 1.5km.

Fluisterpad Gerhagen
Het Fluisterpad is een natuurbeleefroute van 1,5km voor grote en kleine kinderen van 5 tot 100 jaar. Langs het Fluisterpad kan je de natuur en de stilte opnieuw ontdekken en beleven. De stem van de Fluisteraar gidst je op deze wandeling. De Fluisteraar is immers in het bos opgegroeid en weet daarom beter dan wie ook wat er in het bos leeft. Dwaal mee, luister en beleef!
(https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/fluisterpad-gerhagen/d9eae164-e277-419b-84d9-9f7913807f9c)

We gaan op pad en laten ons betoveren door de stem van de fluisteraar, het is superrustig en we hebben het bos precies voor ons alleen.
Finn is nog geen 5 jaar, maar wel super enthousiast, hij loopt van opdracht naar opdracht en fluistert mee. Lily is nog wat klein, maar zet haar oogjes wagenwijd open, ook zij geniet.

We voeren de opdrachten in het bos uit, stappen op de tegels in het bos, lopen voorbij sprekende paaltjes en kijken onze ogen uit.
Finn is nog wat klein om alle opdrachten in het boekje uit te voeren, dus dit gebruiken we meer als een leidraad. In het boekje staan nog wat leuke verhaaltjes en mogen we mee naar huis nemen, dit komt dus zeker van pas als het we het Fluisterpad nog een keertje gaan verkennen.

‘De aanleg van het Fluisterpad is gerealiseerd in het kader van het plattelandsproject de Merode, prinsheerlijk platteland. De Merode is een initiatief van de Vlaamse overheid, dat startte met de aankoop van ongeveer 1500 hectare bossen en landerijen van de prins de Merode.’
(Ssst…fluisterboekje, fluister, luister en beleef de natuur op het Fluisterpad van Gerhagen).

Aan het einde van onze wandeling brengen we de fluistergordel terug binnen in het Bosmuseum, waar Finn nog wat kleurpotloodjes krijgt. We wandelen nog eens door het museum en bezoeken de Stiltekamer.

Aan het begin van de wandeling hadden we Finn beloofd om naar de speeltuin te gaan en daar is het nu tijd voor. Terwijl Steven met Finn de glijbanen, schommel en andere speeltuigen gaat uittesten zetten Gwenda, Lily en ik ons op een bankje in de speeltuin om wat bij te babbelen.
Finn heeft tijdens de wandeling in het bos geen enkele keer achter de speeltuin gevraagd en zag het bos duidelijk als een speelbos, hij was onder de indruk en amuseerde zich!

In de speeltuin staat ook een mooie uitkijktoren die Steven en Finn nog even beklimmen en van waaruit ze enkele mooie foto’s kunnen maken van een groot stuk van het domein.

We sluiten onze gezellige namiddag af met een drankje in ‘Ter Scoete’

In de bossen van Gerhagen kan je uiteraard ook gewoon gaan wandelen of joggen, maar je kan er ook een Stiltewandeling maken. Misschien is dit iets voor de volgende keer.

Verder is het ook mogelijk om wandelingen te maken met een gids en om het Bosmuseum te bezoeken met een gids. Er zijn doorheen het jaar verschillende ‘speciale’ Natuurwandelingen zoals een Paddestoelenwandeling of Kerstwandeling!

De fluisterwandeling bekoorde klein en groot, ook ik was onder de indruk! Kinderen leren op een speelse manier heel wat bij over de natuur en de dieren.

Ik kom graag nog eens terug!

Speelse groeten,
Gwenda, Steven, Finn, Lily & Charlotte


Meer info:

Bosmuseum Gerhagen
Zavelberg 10
3980 Tessenderlo
http://wet.gerhagen.be/index.php

Het Bosmuseum is in de zomermaanden elke dag open van 10u45 tot 17u.
De uren variëren afhankelijk van het seizoen.

Zowel het Bosmuseum als de wandeling is gratis!

Wij hadden nog een kinderwagen bij, voor het geval Finn moe zou worden, dit lukt, maar houd er wel rekening mee dat de wegen niet verhard zijn en dat je hier en daar zal moeten manoeuvreren….

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.