Evenementen, Geweldig / Gezellig

Fietsbieb Limburg verwelkomt zijn 1000ste ontlener

september 1, 2020

Ergens in het begin van de Coronacrisis fietste ik rond in Ham en kwam per toeval uit aan de Fietsbieb. Ik postte een foto van een muurtekening op FB en IG en kreeg een uitnodiging van Patrick Bosmans om de Fietsbieb eens te komen bezoeken. De verstrengingen rond de coronamaatregelen zorgden ervoor dat we niet onmiddellijk een datum konden prikken. 

De fietsbieb startte terug op, vanaf nu op afspraak, dus wachtte ik af. 

Op zaterdag 29 augustus was het echter feest, want dan werd de 1000ste ontlener van Fietsbieb Limburg verwacht en dat werd gevierd in Ham, dus was ik er als de kippen bij! 

Wat is de Fietsbieb? 

De fietsbieb is een bibliotheek maar dan met fietsen. Voor 20 euro heb je een jaarabonnement (+ 20 euro waarborg) en wissel je je fiets zo vaak in als je wil, is je fiets te klein, staat het model je niet aan, ben je de kleur beu,…? Wat de reden ook is, als je wil rij je elke maand met een andere fiets rond. Als je een fiets schenkt (die nog in behoorlijke staat is) krijg je je lidmaatschap voor een jaar gratis. 

Fietsbieb heeft fietsen voor kinderen tot 12 jaar, vanaf dan rijden de meeste kinderen op een groot model en is een fietswissel omdat je de vorige ontgroeid bent, niet meer nodig. 

Momenteel beschikt de Fietsbieb in Ham over 270 fietsen waarvan er  160  in omloop zijn. Alle fietsen die binnenkomen worden onder handen genomen door de vrijwilligers, zodat elk kind veilig de baan op kan. 

Ondertussen zijn er ongeveer 60 vrijwilligers aan het werk in de Limburgse Fietsbieb. 

Fietsbieb Ham, was de tweede Fietsbieb in Limburg die open ging. 

Op 12 september opent Fietsbieb Beringen. 

Alle actieve Limburgse Fietsbiebs zijn onderaan dit artikel terug te vinden. 

Bij mijn aankomst kreeg ik eerst een rondleiding van Patrick Bosmans in dit oude schoolgebouw, waar de kleurrijke muurtekeningen nog steeds de gangen opvrolijken. De klassen staan nu vol met fietsen, mooi op maat gesorteerd zodat het voor de kinderen makkelijk is om te kiezen. Tegen een prijsje kan je hier ook kleine spulletjes kopen zoals bv. een kinderzitje. 

Een ander klaslokaal is volledig ingericht als werkruimte, fietsen kunnen er worden opgehangen, kasten en schuiven vol materiaal om elke fiets weer tip top in orde te brengen. 

Sinds de opening van de eerste Limburgse Fietsbieb in maart 2018 zijn er bijna 1000 gebruikers geregistreerd. Zaterdag 29 augustus was het coronaproof feest want dan werd nummer 1000 verwacht en die eer was weg gelegd voor Jesse & Hanne (ontleners 1000 en 1001). Zij werden nog eens extra in de bloemetjes gezet door schepen en initiatiefnemer van Fietsbieb Ham Patrick Bosmans. Er was een fietsreparatiekit voor papa Wim en de kaarten van het fietsroutenetwerk voor mama Suzy, de kinderen gingen naar huis met een leesboek (uiteraard over fietsen) en natuurlijk hun fiets! 

Bij alle vrijwilligers hoor ik, hoeveel voldoening het geeft om de kinderen blij te zien rondcrossen op de door hun gekozen fiets. Ik mocht het die zaterdag zelf ervaren, Hanne en Jesse stralen…. hier wordt je inderdaad goed gezind van. 

Terwijl de fiets van Jesse en Hanne nog eens wordt nagekeken, banden blazen, zadel op de juiste hoogte zetten,…. is het tijd voor enkele speeches.  

Bart Bynens en voorzitter Rik Bloemen van Beweging.net nemen het woord, ze zijn verheugd vandaag te kunnen samenkomen en benadrukken dat ze vandaag wel in Ham vieren maar dat het feest is voor elke Limburgse Fietsbieb, daarom krijgen de vrijwilligers ook allemaal een klein aandenken mee. 

Fietsen is gezond en de Fietsbieb speelt ook nog eens in op het ‘nieuwe delen’, ze geven fietsen letterlijk een tweede leven! Regelmatig een nieuwe fiets voor je kroost kopen, kost een stevige duit, doordat de Fietsbieb met alleen maar vrijwilligers werkt kunnen ze de prijs hier zo laag houden. 

Is er geen Fietsbieb in jou gemeente, aarzel dan niet om in een buurgemeente binnen te springen. Voelt u het zelf kriebelen om een Fietsbieb uit de grond te stampen in uw gemeente, neem dan zeker contact op met de Fietsbieb in uw provincie! 

Veel en veilig fietsplezier, 

Charlotte 

Meer info: 

Fietsbieb Ham 

Genebosstraat 6 

3945 Ham 
https://www.facebook.com/FietsbiebHam/

https://www.fietsbieblimburg.be/

(Huidige Limburgse Fietsbiebs: Diepenbeek – Ham – Genk – Pelt – Oudsbergen – Riemst – Kortessem) 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.