Natuur

Duizendjarige Eik Lummen

maart 19, 2018

Op de koudste 18 maart sinds 1975 trek ik naar Lummen, naar het Domein van de Duizendjarige eik. Op dit domein kan je uiteraard de duizendjarige eik bezoeken, maar ook de zoon en de kleinzoon van deze eik. Tijd dus voor een ontspannende wandeling in eigen streek!

De duizendjarige eik heeft al heel wat meegemaakt, eerst wat geschiedenis!
Deze solitaire zomereik is een echte veteraan. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is hij wellicht geen duizend maar minstens zevenhonderd jaar oud. Dat maakt hem allicht tot de oudste boom van Limburg. De boom heeft heel wat meegemaakt. Onder zijn takken werd recht gesproken, belandden veroordeelden op de brandstapel, werd oorlog gevoerd maar ook gefeest. Aanvankelijk was het een knotboom. Maar uiteindelijk is de eik 14 meter hoog geworden en kreeg hij een stamomtrek van 6,91 meter, gemeten op 1,5 meter hoogte. Dit maakt van “den Dikken Eik”, zoals de Lummenaren hem noemen, ook de tweede dikste boom van onze provincie. In 1940 werden de eik en zijn omgeving beschermd. Toch heeft de boom veel geleden. Zoals dat bij veel veteraanbomen het geval is, rotte de kern weg. In 1967 stichtte een boer twee keer brand in de holle stam. De boom werd eventjes opgevuld met beton. In 1988 scheurde de zwaarste tak uit tijdens een storm. De boom verloor 25 % van zijn bladoppervlakte, maar overleefde. Tot op vandaag is de Duizendjarige Eik vitaal, onder andere dankzij het inbrengen van meststoffen en bescherming tegen betreding. Hij werd genomineerd als Limburgse “Boom van het Jaar” 2016, in het kader van de gelijknamige wedstrijd.
http://www.provinciaalnatuurcentrum.be/bomenduizendjarigeeiklummen

Ondanks de koude, is het droog en ideaal wandelweer, toch wandel ik helemaal alleen rond op dit domein. Langs het domein van de duizendjarige eik, is er ook nog het milleniumbos, waar je tussen heel wat jonge eiken kan wandelen. Ik vertrek onmiddellijk naar het Domein van de duizendjarige eik. Aan het begin van de wandeling staat er bord met een overzicht van het volledige domein.

Ik vertrek aan de kleinzoon van de duizendjarige eik en wandel door naar de zoon. Onderweg staan er heel wat infoborden met de geschiedenis van de eik en andere eiken uit de omgeving. Ook zijn er interactieve borden bij, ook heel leuk voor kinderen. Op het domein zijn ook heel wat banken en vuilbakken terug te vinden, ideaal om hier een picknick te houden!

Via toffe wandelpaadjes (voorzien van gaas, zodat je bij glad weer niet kan uitglijden) wandel ik door naar de duizendjarige eik, ‘een beschermd monument’! Er is een lint rond de eik gespannen en er staat een bordje met extra info: ‘bij een inspectie naar de vitaliteit van deze eik is er zwavelzwam vastgesteld, deze zwavelzwam zal op een natuurlijke manier worden aangepakt. Ook zijn er enkele takken gesnoeid omdat de kruin te zwaar geworden was.’ Momenteel straalt deze eik dus wat tristesse uit, maar hij krijgt de juiste verzorging!

Wat verderop zie ik nog iets staan…. een uitkijktoren, op een heel natuurlijke manier gebouwd, en heel veilig. Als je boven komt is er een poortje dat je kan afsluiten zodat bv. kinderen niet zelf plots de trap afkunnen.  Het zicht van bovenuit is fenomenaal, bij ‘open’ weer zie je de terril van Heusden-Zolder en Beringen.

Ik rond mijn wandeling hierbij af en ga volledig ontspannen terug opwarmen!

Groetjes,

Charlotte & Storm

 

Meer info:

https://www.facebook.com/pages/Duizendjarige-Eik-Lummen/305054016200030

https://radio2.be/limburg/1000-jarige-eik-lummen-onstabiel

https://nl.wikipedia.org/wiki/Duizendjarige_Eik

Wandelroute met bezoek aan dit domein: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/4870756/recreatieve-wandelroute/lummense-parels-rood

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.