Evenementen

Artikel 27 Heusden-Zolder

november 11, 2018

Op zondag 4 november trok ik samen met Debora naar de expo ‘Free State of Mind’ georganiseerd door Art. 27.
De expo van Artikel 27 is een jaarlijks terugkerend evenement in een leegstaand gebouw in Heusden-Zolder.

Wat is Artikel 27?
De missie van Art 27 vzw is gebaseerd op het 27ste artikel van de Universele verklaring van de rechten van de Mens, dat stelt : “Iedereen heeft het recht om vrij deel te nemen aan het culturele leven van de gemeenschap, om te genieten van kunst en om deel te hebben aan wetenschappelijke vooruitgang en de vruchten daarvan.”
Onze stelling is dat iedereen, waar ook op de wereld, zonder onderscheid het recht heeft om deel te nemen aan het culturele leven van een gemeenschap, om te genieten van kunst en om deel te hebben aan wetenschappelijke vooruitgang en de vruchten daarvan.
Dit is een absoluut en afdwingbaar recht. Anderzijds kan niemand verplicht worden om deel te nemen; het idee alleen al is absurd. Wij zijn er van overtuigd dat hedendaagse kunst een prima middel is om elkaar te ontmoeten, om kritisch maar opbouwend naar de maatschappij te kijken ( en er als dusdanig in te functioneren ) en om te genieten, zonder afbreuk te doen aan de intrinsieke waarde van kunst.
(bron: https://www.artikel27.eu/art27-vzw)

Artikel 27 geeft met ‘Free State of Mind’ kunstenaars de vrijheid om op zoek te gaan naar de ware betekenis van het vrije denken.

Tijdens deze expo kom je dan ook een hele verscheidenheid aan werken tegen van wel 43 kunstenaars. Je wandelt op eigen tempo tussen de werken, gaande van schilderijen en foto’s tot beelden en juwelen. De organisatoren geven ook elk jaar de kans aan nieuwe en jonge talenten.

Het leuke aan deze expo is, dat het heel toegankelijk is voor het grote publiek, je ziet hier dan ook alle leeftijden! Breng zeker je kinderen mee en laat ze al op jonge leeftijd kennismaken met kunst! Tijdens deze expo kunnen kinderen trouwens op zoek gaan naar gebreide ridders, een leuke zoektocht tussen de kunstwerken!

Ik ga hier geen werken beschrijven, want kunst moet je zelf ontdekken en is heel persoonlijk. Op de foto’s kunnen jullie al een kleine greep uit het enorme aanbod terugvinden.

Het is voor mij het derde jaar op rij dat ik de expo van Art. 27 bezoek en elk jaar is het weer een verrassing. Het is heel fijn om het enthousiasme van Gerlinde Gilissen, Herwig Nulens (curatoren van de expo en bezielers van het Berenhuis in Heusden-Zolder) en de rest van het organiserende team te voelen tijdens je bezoek.

Voorgaande jaren bezocht ik de expo tijdens een begeleide rondleiding, dit zorgt er voor dat je bij elk kunstwerk het verhaal van de kunstenaar te horen krijgt. Dit jaar was het voor mij niet mogelijk om tijdens de begeleide rondleidingen aanwezig te zijn. Hierdoor ging ik zelf wel meer nadenken bij de betekenis van de werken. Uiteraard staan de kunstenaars klaar om hun verhaal te vertellen, indien gewenst!

Tot slot wil ik jullie graag aanmoedigen om een kijkje te gaan nemen bij de glazen bokaal die jullie zullen tegenkomen, tijdens een bezoek. Er ligt een GSM bij en briefjes waar je je telefoonnummer op kan schrijven, doel? Mensen in contact brengen met elkaar en luisteren naar ieders unieke verhaal. Trek dus even een nummer uit deze bokaal en bel met een onbekende!

Deze expo afsluiten en nieuwe mensen leren kennen kan in het gezellige cafeetje.

De opbrengst van Art. 27 (betalende rondleidingen, drankenverkoop) gaat steeds naar een duurzaam project, dit jaar zijn er twee projecten geselecteerd. Fajar Baru in Indonesië werkt aan een nieuwe toekomst voor weeskinderen of kinderen uit arme gezinnen, Ward Ceyssens is hier de contactpersoon. Anderzijds is er de vzw Mijn Congo van schrijver Bart Demyttenaere. Concreet gaat de opbrengst naar een secundaire school ten zuiden van Bukavu.

Groetjes,
Debora & Charlotte

Meer info:

Molenbeemden
Molenstraat 12
3550 Heusden-Zolder

De expo is nog te bezichtigen tot en met 18/11/2018
Inkom: gratis
Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk

https://www.artikel27.eu/
https://herwigart27.wixsite.com/artikel272018
https://www.facebook.com/artikel27/?ref=br_rs
http://www.heusden-zolder.eu/default.aspx?p=43166

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply gabriëlle kerkhofs augustus 29, 2019 at 10:52 am

  ik hoor dat men gratis kan deelnemen aan jullie tt ten voordele van sociale projecten. hoe an je inschrijven?
  ikzelf maak deel uit van “de genkerkunstkliek” de opbrengst van onze tt gaat ook naar sociale projecten.

  • Reply Charlotte augustus 29, 2019 at 7:19 pm

   Beste Gabriëlle,

   bedankt voor je reactie, ik stuur deze even door naar de organisatie van ‘Artikel 27’ zodat zij contact met je kunnen opnemen!

   Groetjes Charlotte

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.